Nieuws Innovatie
Doopio zoekt investeerder voor 'uniek recyclebaar educatief speelgoed'
Kinderen laten spelen met verantwoord educatief speelgoed. Dat is het doel van ondernemer Alex van Waadenoijen. Hij bedacht en ontwikkelde gekleurde bouwsteentjes van recyclebaar, zacht materiaal waar kinderen vanaf 4 jaar mee kunnen spelen en noemde het Doopio. Er ontbreekt nog een cruciaal element: budget. Een ton om precies te zijn.

Naast Lego met zijn harde kunststof blokjes, en de houten bouwstenen van Kapla, vult Doopio deze markt aan met materiaal waar ook kinderen met een visuele beperking veel plezier aan beleven. Het concept, inclusief prototypes van de steentjes, ligt klaar om geproduceerd te worden. Van Waadenoijen kan niet wachten tot het zo ver is. HIj had aanvankelijk in 2019 een investeerder die enthousiast was over het concept. Helaas werd deze man vrij snel daarna ernstig ziek en moest zich terugtrekken.
Zelf heeft Van Waadenoijen, samen met zijn financieel adviseur van Take5, er inmiddels 260.000 euro in geïnvesteerd. ,,Ik zou heel graag met een investeerder in zee gaan die hetzelfde enthousiasme heeft als ik en er voor de volle 100 procent in gelooft. De gieterij staat klaar, de fabriek die het kan gaan produceren staat klaar en ik sta te popelen.”
'Een kruising tussen kunststof en rubber, veilig voor kinderen. En onbreekbaar'
Het idee van de Doopio-steentjes heeft Van Waadenoijen al jaren geleden bedacht. Hij is er de man niet naar om op de voorgrond te treden, dus het concept lag letterlijk jaren bij hem in de kast. Totdat zijn kleinkinderen met de, toen nog houten, steentjes gingen spelen. ,,Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar het juiste materiaal. Ik wilde iets van kunststof, maar wel duurzaam. Het is een kruising tussen kunststof en rubber geworden dat veilig is voor kinderen. Het is onbreekbaar, kan zelfs in de vaatwasser en voelt zacht aan ondanks dat het echt harde steentjes zijn.”
Speciaal voor blinde en slechtziende kinderen is op alle steentjes in braille de kleur aangebracht. De markten waar Doopio zich op richt zijn onder meer basisscholen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, speciaal onderwijs, (wachtruimten van) zorginstellingen en kinderhoekjes van musea. Maar ook voor ouderen met bijvoorbeeld dementie kunnen de steentjes therapeutische waarde hebben.
'Crowdfunding? Mijn doel is juist een of enkele mensen erbij te betrekken, die er met hart en ziel in geloven'
De bedenker van de steentjes had natuurlijk ook een crowdfunding kunnen starten. Van Waadenoijen: ,,Daar heb ik wel over nagedacht en met mijn adviseurs over gesproken, maar dan krijg je waarschijnlijk een heel gefragmenteerd aantal investeerders die allemaal, bij wijze van spreken, een euro inleggen. Mijn doel is echt om één of enkele echt betrokken mensen aan me te binden. Het is een product met gevoel en dat gevoel wil ik graag terugzien bij een investeerder. Eentje die net als ik met hart en ziel gelooft in het product.”
Volgens Van Waadenoijen gaat het hier absoluut om een winstformule, aangezien de (educatieve) speelgoedmarkt in Europa de laatste jaren in een stijgende lijn zit. Zo zag Lego het afgelopen jaar de verkopen met 13 procent toenemen. ,,Tom van der Bruggen, de bedenker van Kapla, heeft me te kennen gegeven Doopio een fantastisch product te vinden waar ik absoluut de markt mee op moet”, aldus Van Waadenoijen (op de foto hieronder). Contacten in Frankrijk en Spanje liggen er ook al.
' Tom van der Bruggen, de bedenker van Kapla, heeft me te kennen gegeven Doopio een fantastisch product te vinden waar ik absoluut de markt mee op moet'
Ook enthousiasme bij Bartiméus
Naast het feit dat het product volgens de ondernemer en bedenker van Doopio een echte niche is met potentieel, wil hij een deel van de winst schenken aan een project in ontwikkelingslanden waar Bartiméus kinderen met een visuele beperking ondersteunt. De stichting Bartiméus is enthousiast over het materiaal.
Dita Rijneveld, ontwikkelingsbegeleider bij Bartiméus: ,,Alex heeft ons indertijd benaderd met zijn plannen en het materiaal aan ons voorgelegd met de vraag of het ook geschikt is voor blinde en slechtziende kinderen. Het idee om in braille de kleur van de steentjes aan te brengen zorgt ervoor dat brailleletters onder de aandacht van velen komen maar ook dat blinde ouders, grootouders met ziende kinderen het spel kunnen spelen en de kleur van de steentjes kunnen benoemen. Het is ook geschikt materiaal waarmee kinderen kunnen samenspelen, blind, slechtziend of goedziend. Een groepje kinderen op onze school heeft met plezier met de steentjes gespeeld, het is prettig materiaal en het bouwen lukte goed. We hopen dat de steentjes spoedig beschikbaar zijn.”
Interesse, reageren? Mail Alex van Waadenoijen via deze link.