Nieuws Innovatie

Andy Grove: de man die Intel groot maakte

Hij was de eerste werknemer die Intel aannam, werd later CEO en uiteindelijk voorzitter van het bestuur. Hij is de man die de beslissing nam om Intel alleen te laten focussen op het maken van microprocessoren, hetgeen waardoor het bedrijf in een technologische gigant veranderde. Andy Grove is de reden dat Intel tegenwoordig zijn rol als één van de belangrijkste spelers op de technologische markt heeft, en op 21 maart overleed hij op 79-jarige leeftijd.

Eveline Meijer | Foto: Intel 23 maart 2016

Intel 1

Andrew S. Grove, ook wel Andy Grove genoemd, werd op 2 september 1936 geboren in Hongarije. Aangezien ze Joods waren, namen Andy en zijn moeder maatregelen om in de Tweede Wereldoorlog niet in een concentratiekamp terecht te komen. Ze namen valse identiteiten aan en doken onder bij vrienden. Grove's vader werd echter wel naar een kamp gestuurd, om daar verplichte arbeid te doen. Na de oorlog keert hij terug naar zijn familie.

Na de Tweede Wereldoorlog is Hongarije onderdeel van de communistische Sovjet Unie. In 1956, tijdens de Hongaarse revolutie, weet Andy te ontstnappen. Platzak en zonder een woord Engels te spreken steekt hij de Oostenrijkse grens over en gaat hij naar Amerika. Daar begint hij met werken als bordenwasser. In 1960 behaalt hij zijn diploma voor chemisch ingenieur. In 1963 behaalt Grove zijn doctoraat.

IntelAndy Grove had al een bewogen verleden voor hij in 1968 aanwezig is bij de oprichting van Intel met Robert Noyce en Gordon Moore. Grove wordt als allereerste werknemer aangenomen en in 1979 wordt hij de manager. Hoewel Intel in eerste instantie dynamische geheugenchips ontwikkelde, ook wel DRAM's genoemd, blijkt dit in de jaren '80 niet genoeg te zijn voor het bedrijf. In Japan hebben bedrijven het voor elkaar gekregen om de prijzen van deze chips flink te laten dalen. Bovendien zijn er vele problemen met de productie en daalt de vraag naar DRAM flink. In 1985 maakt Grove om die reden een belangrijke keuze voor Intel: het bedrijf stopte met de ontwikkeling van DRAM en legde de focus op het maken van micropreocessoren. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol in de onderhandelingen met IBM om alleen microprocessoren van Intel te gebruiken in hun nieuwe pc's.

In 1987 wordt Grove CEO van Intel en de groei die Intel dankzij haar microprocessoren maakte, blijft doorzetten. In zijn tijd als CEO groeide Intel's beurswaarde met 4500 procent van 4 miljard dollar tot 197 miljard dollar. Daarnaast maakte het bedrijf in die tijd de Intel 386 en de Pentium. De jaarlijkse omzet steeg van 1,9 miljard dollar naar ruim 26 miljard dollar. Hierdoor werd Intel het zevende grootste bedrijf ter wereld, met 64 duizend werknemers. De meeste omzet ging naar onderzoek, ontwikkeling en het bouwen van nieuwe faciliteiten, om zo betere en snellere microprocessoren te gebruiken. Intel is nog altijd de grootste fabrikant van microprocessoren.

In 1997 wordt Grove de voorzitter van de raad van bestuur en in 1998 stopt hij als CEO. In 2005 gaat hij met pensioen, nadat hij in 2000 gediagnostiseerd wordt met Parkinson.

Reputatie GroveAndy Grove wordt nog altijd gezien als één van de grootste en belangrijkste managers en CEO's binnen de technologische sector. Intel's huidige voorzitter van de bestuursraad Andy Bryant vertelt: "Andy benaderd bedrijfsstrategie en leiderschap op een manier die vooraanstaande denkers en bedrijven overal ter wereld nog steeds beïnvloed. Hij combineerde de analystische benadering van een wetenschapper met het vermogen om anderen mee te nemen in een eerlijk en diep gesprek, waardoor het succes van Intel benadering van een wetenschapper met een vermogen om anderen te nemen in eerlijk en diep gesprek, waardoor het succes van Intel behouden bleef in een periode van de opkomst van de PC, het internet en Silicon Valley."

Grove laat zijn vrouw Eva, met wie hij 58 jaar getrouwd was, twee dochters en acht kleinkinderen achter.