Nieuws Innovatie

WATpod houdt collega’s op de werkvloer op anderhalve meter afstand

Voortdurend anderhalve meter afstand van elkaar houden is geen makkie. Zeker niet in een omgeving waarin medewerkers constant bewegen, zoals de bouw en logistieke bedrijven. Het Nederlandse bedrijf Dutchband heeft daarvoor een innovatieve oplossing ontwikkeld: de WATpod.

Van onze redactie 15 mei 2020

Watpod corona werkevloer

Thuiswerken is in de coronacrisis geen oplossing voor de duizenden mensen die dagelijks in logistiek, bouw en productie aan de slag zijn. En voortdurend anderhalve meter afstand van elkaar houden is op de vloer niet gemakkelijk. De WATpod biedt daarvoor een oplossing. Het Nederlandse apparaatje, ontwikkeld door het Amsterdamse Dutchband, geeft een zichtbaar en hoorbaar signaal af als je te dicht bij elkaar in de buurt komt en stopt pas als je weer voldoende afstand hebt. De pod kan het beste worden gedragen op de schouder of een ander goed zichtbare plek. Hij werkt autonoom en bewaart geen persoonlijke informatie van medewerkers.

''Als de vooraf ingestelde limiet is bereikt, begint een lampje op het apparaat bij wijze van waarschuwing te flikkeren''

Michiel Fransen, Dutchband

Te vaak dichtbij leidt tot waarschuwing

Michiel Fransen, general manager Dutchband: ,,WATpod staat voor Working Apart Together. De pod waarschuwt niet alleen wanneer je te dicht bij elkaar komt. Hij houdt ook het aantal keren bij dat de anderhalve meter afstand niet is toegepast. Als de vooraf ingestelde limiet is bereikt, begint een lampje op het apparaat bij wijze van waarschuwing te flikkeren. Dat moet dan op een centrale plek door iemand worden uitgezet. Dat is meteen een signaal naar de gebruiker dat hij of zij zich meer bewust moet zijn van de afstand ten opzichte van collega’s, of naar de leiding dat bepaalde looproutes op de vloer wellicht niet goed functioneren. Zo is de pod niet alleen nuttig om gezondheidsredenen, maar ook voor veiligheid en efficiëntie.”

De WATpod kost voor ondernemingen circa 75 euro per stuk en werkt door een combinatie van Bluetooth en een specifieke antenne die door Dutchband is ontwikkeld. Als iemand te dichtbij een collega komt, gaan bij beiden de pods af, totdat er weer voldoende afstand is. Hij werkt beter op zichtbare plekken, zoals de schouder of een helm, dan in een broekzak of jas.

Lees ook: CNV: 'Anderhalve meter-economie nauwelijks haalbaar op werkvloer'

Betaaloplossingen voor evenementen

Van origine is Dutchband grootleverancier van betaaloplossingen tijdens festivals, concerten en evenementen. Het bedrijf ontwerpt en exploiteert onder andere toegangsbandjes, kassa’s en plastic munten. Bij het annuleren van evenementen kwam het werk stil te liggen. En ging het team aan de slag met het bedenken van aanverwante oplossingen, zoals de WATpod. ,,Normaal gesproken zijn we nu druk met de eerste grote evenementen. Maar door onze innovatie ben ik nu minstens zo druk.”

''Maar ik zie voorlopig vooral het nut in van toepassing op de werkvloer''

Michiel Fransen, Dutchband

WATpod voor particulieren?

De vraag ligt voor de hand of de pod ook door particulieren kan worden gebruikt. ,,Op straat is meer en andere techniek nodig. In een supermarkt of bouwmarkt zou het kunnen door ze aan winkelkarretjes te bevestigen. Maar ik zie voorlopig vooral het nut in van toepassing op de werkvloer.”

Eind mei gaat Dutchband met enkele tientallen prototypes bij wijze van pilot aan de slag bij Air Cargo op Schiphol. Eind juli, begin augustus is het apparaat, geproduceerd in Nederland, beschikbaar voor de handel.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.