Nieuws Innovatie

Sheltersuit en Auping komen met zomerslaapzak voor daklozen

Beddenfabrikant Auping en de Sheltersuit Foundation delen vanaf deze week de 'Shelterbag' uit aan daklozen in Nederland. Deze zomerse variant van de Sheltersuit biedt daklozen bescherming en zorgt ervoor dat zij niet op de harde straatstenen hoeven te slapen.

Van onze redactie 11 augustus 2021

Shelterbag auping slaapzak daklozen

De Shelterbag. Foto's: Tony Docekal.

Sinds 2014 ontwerpt en produceert Sheltersuit kleding en accessoires voor daklozen die hen bescherming bieden tijdens het harde leven op straat. Zij gebruiken hiervoor restmaterialen die ze ontvangen van textielfabrikanten en particulieren. Ook beddenfabrikant en familiebedrijf Auping zegt te streven naar een volledig circulair productassortiment.

Sheltersuit en Auping ontwikkelden samen de Shelterbag, een draagbare slaapplek voor daklozen. Auping levert het lichtgewicht matje waarvan er honderden stuks worden gemaakt. Een kleine tentconstructie aan het hoofdeinde van de Shelterbag biedt privacy en bescherming tegen barre weersomstandigheden.

Lees ook: Sheltersuit: dit bedrijf beschermt daklozen in coronacrisistijd met slaapzakjassen

Meer daklozen in Nederland

In augustus worden de slaapzakken op verschillende plekken in Nederland uitgedeeld via daklozenorganisaties als het Leger des Heils en Straat Consulaat. De intentie van beide organisaties is om met dit project een langdurige samenwerking aan te gaan. De daklozenproblematiek in Nederland blijft schrijnend, schrijven de twee in een persbericht. Nadat de totale hoeveelheid daklozen in Nederland voor het eerst in tien jaar gezakt zou zijn naar 36.000, vroeg de GGD onlangs 60.000 vaccinaties aan voor daklozen in Nederland.

,,Wij zien in Nederland nog steeds een alarmerend hoog aantal daklozen'', zegt Bas Timmer, de oprichter van Sheltersuit Foundation. ,,Alleen al in Den Haag, waar wij onder andere Shelterbags uitdelen, zijn er 4500 mensen die op straat leven. Samen met Auping willen wij bescherming bieden aan deze daklozen. Een samenwerking met Auping was al heel lang een wens van ons. Zowel Auping als wij zijn gevestigd in het oosten van het land en hebben goede nachtrust en duurzaamheid hoog in het vaandel staan."

Bas Timmer, oprichter Sheltersuit met een Shelterbag. Foto: Tony Docekal

De beddenfabrikant zegt te willen helpen in situaties waarin goed slapen niet vanzelfsprekend is. ,,De verhalen van Sheltersuit over daklozen zijn schrijnend en raken ons enorm. Door onze kennis en materialen ter beschikking te stellen voor de Shelterbags, hopen we bij te dragen aan het welzijn van deze mensen, die de veiligheid van een thuis en vaste slaapplek moeten missen", aldus Jan-Joost Bosman, algemeen directeur van Auping.

Lees ook: Auping over terugbetalen staatssteun: ‘Die 1,2 miljoen houden voelde niet goed’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws