Nieuws Innovatie

Ontwikkeling Automotive Campus gaat gewoon door, ondanks faillissement van Lightyear

Het faillissement van een deel van Lightyear heeft geen grote gevolgen voor de doorontwikkeling van de Automotive Campus in Helmond. De gemeente loopt bovendien maar een beperkt financieel risico, schrijft het stadsbestuur aan de politiek.

Tonny Peeters 14 februari 2023

Lightyear investering 20 miljoen makro

Foto: Lightyear

De vragen komen van VVD-raadslid Theo Manders, meldt het ED. Hij wil meer weten over het uitgesproken faillissement van Atlas Technologies BV, een dochteronderneming van Lightyear en onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de bekende zonneauto’s.

Lees ook: Mogelijk doorstart voor failliet Lightyear

Automotive Campus aantrekkelijk voor bedrijven

De recente ontwikkelingen bij Lightyear hebben vooralsnog dus geen consequenties voor de verdere ontwikkeling van de Automotive Campus, aldus het stadsbestuur. De Campus blijft volgens B en W een ‘aantrekkelijke locatie voor innovatieve bedrijven uit de automotive-sector die hun mogelijkheden tot verdere ontwikkelingen willen uitbreiden’.

Naast Lightyear zijn er de afgelopen jaren tal van (inter)nationale bedrijven geweest die zich hebben gevestigd op de campus. ‘Ook de komende periode gaat de ontwikkeling om (nieuwe) bedrijven te (her)huisvesten op de Automotive Campus onverminderd voort. Momenteel onderzoeken wij gezamenlijk met de meest directe partners (provincie en Van de Ven) binnen welke structuur deze doorontwikkeling het beste kan worden georganiseerd.’

Lees ook: ‘Minstens 1 miljard euro nodig om Lightyear 2 te laten slagen’, stelt voormalig CFO Laurens Weers

Beperkt risico faillissement van Lightyear

Het stadsbestuur, dat niet op de hoogte was van de financiële problemen van het bedrijf, gaat zich niet actief inspannen om bedrijven te enthousiasmeren zich op de Automotive Campus te vestigen. Dat is aan de Stichting Automotive Campus. Hiervoor krijgt de stichting een subsidie. Komen er desondanks vragen bij de gemeente binnen, dan wordt goed meegewerkt.

De Automotive Campus heeft de laatste jaren een flinke groei meegemaakt, blijkt uit verstrekte gegevens aan de gemeente. In 2014 waren er zo’n dertig bedrijven gevestigd, goed voor zo’n vijfhonderd arbeidsplaatsen. Die aantallen stegen tot ongeveer 2019 lichtjes. Daarna liepen de aantallen ineens flink op. Van 40 bedrijven in 2019 naar 56 afgelopen jaar. Het aantal banen verdubbelde bijna van net iets minder dan 800 naar zo’n 1500 in 2022. Het aantal studenten op de campus ging van vierhonderd in 2019 naar vijfhonderd in 2022.

Lees ook: Expert Roland Tameling over faillissement Lightyear 0: 'Vooral mooie beloftes’

Verder laat het stadsbestuur weten dat Helmond slechts een beperkt financieel risico loopt door het faillissement van Lightyear. De stad geeft een subsidie van 100.000 euro in de vorm van een huurgarantstelling. Daarnaast is voor de periode 1 augustus 2018 tot en met 1 augustus 2023 een subsidie verstrekt in de vorm van huuraanvulling van 20.000 per jaar. ‘In het kader hiervan behoeven geen bedragen meer te worden uitgekeerd door de gemeente Helmond’, voegt het college nog toe.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws