Nieuws Innovatie

'Banken zijn bang, startups maken de killer-apps'

Eric van den Outenaar | Foto: Raymond Rutting 4 februari 2016

Aliniknam

Het Amsterdamse Bunq van Ali Niknam, maakt van betalen een vriendendienst. "Bij banken heerst paniek, zijn ze bang voor de toekomst. Wij staan 's ochtends op en denken: leuk, welke apps gaan we vandaag weer bouwen."

Ondernemer Niknam is een Nederlandse voorloper in de internationale trend die fintech heet: ict-start-ups uit Silicon Valley die na de taxiwereld (Uber) en de hotelbranche (Airbnb) de bankenwereld aanvallen. Meer dan 18 miljard euro stopten investeerders wereldwijd in start-ups zoals die van Niknam, meldde accountant KPMG onlangs.

Banken hebben zelf apps voor consumenten, maar laten kansen liggen bij jongeren en studenten, constateerde Niknam vier jaar geleden. Bunq - afgelopen november gelanceerd, zestig medewerkers groot - moet uitgroeien tot de Whatsapp van het betalingsverkeer; een app waarbij betalen onderdeel is van een bredere sociale activiteit.

Wat kunnen start-ups dat banken niet kunnen?"Start-ups kunnen killer-apps bouwen, die alle andere apps overbodig maken. Bij banken is dat uitgesloten. Zij beperken de mogelijkheden voor hun ict-ers tot de noodzakelijke inzichten te komen, omdat ze van te voren veel te veel vastleggen waaraan apps moeten voldoen. Dit komt omdat banken winst moeten maken voor aandeelhouders en alles liever van te voren dichttimmeren. Start-ups hebben minder te verliezen en volgen een open benadering. Ik heb geen vastomlijnd eindproduct voor ogen, maar stel me bij het maken open voor allerlei gebruiksmogelijkheden waardoor verrassingen kunnen ontstaan met onverwachte successen."

Lees verder op VK.nl