Innovatie

Bedrijven aandeelhouders 3D Print Lab

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: VR voor bedrijven en particulieren

Het is alsof de medewerkers van het 3D Print Lab door het venster naar het garen van een ovenschotel staan te kijken. Want ook in de 3D-printer die sinds kort op de campus van Tilburg University staat, loopt de temperatuur flink op. Tot 170 graden. Alleen dan lukt het om het nylonpoeder dat met een laserstraal laagje voor laagje wordt gesmolten, te laten hechten tot uiteindelijk een keihard product.

In dit geval is dat een van de elementen die samen een flexibele kabelgeleidingsketting moeten vormen. Het ontwerp is als 3D-bestand ingevoerd op een laptop, de printer werkt het precies zo uit.

Lees verder onder de advertentie

"Met een frees- of draaibank zou zoiets nooit te maken zijn", zegt Dirk Brands, directeur van het jonge bedrijf. "Voor kleine onderdelen die complex in elkaar zitten, is 3D-printen een uitstekend alternatief. Ook omdat je het makkelijk in kunt zetten wanneer je maar één exemplaar van iets nodig hebt."

MaakindustrieBinnen de maakindustrie worden dit soort processen steeds belangrijker. Reden waarom onder meer de bedrijven Naaykens Luchttechniek en RP2 aandeelhouder in 3D Print Lab zijn geworden. Daarmee krijgen ze een aantrekkelijke korting op de productiecapaciteit van de printer.

Want zo is het: het via crowdfunding aangeschafte apparaat staat op de begane grond van het Goossensgebouw, prominente plek van de universiteitscampus, niet alleen maar mooi te wezen. Er moeten dingen worden gemáákt.

Lees verder onder de advertentie

Brands: "Door te produceren leer je het meest. En dat is hier het hogere doel: de technologie binnenbrengen bij bedrijfsleven en onderwijs."

OpleidingenHier, bijna letterlijk in een etalage, kunnen studenten ervaren hoe 3D-printen in zijn werk gaat. Het is de bedoeling dat opleidingen van ROC Tilburg en Avans Hogeschool er kennis opdoen en die overdragen aan bedrijven.

"Bijvoorbeeld doordat zij studenten kunnen inhuren met behulp van een kennischeque", oppert Brands. Dat is een subsidie-instrument waarmee de gemeente Tilburg lokale mkb-bedrijven in staat stelt vraagstukken op te lossen.

Lees verder onder de advertentie

"Het zou een ideale samenwerking zijn. Want de digitalisering van de maakindustrie is onontkoombaar."