Nieuws Innovatie
Nooit meer zonder bier dankzij prijswinnende startup Streep’n
Altijd bier en nooit meer administratieve rompslomp dankzij de nieuwe app Streep’n. De app is ontwikkeld door Marnick van der Arend van studentenhuis Asgard in Enschede. De app die de voorraad van het gerstennat bijhoudt en voor verrekening van de kosten zorgt, won in 2021 de publieksprijs bij de jaarlijkse verkiezing van de beste start-ups van de Universiteit Twente. Sinds januari 2022 is Streep’n te downloaden via de Appstore en Playstore.
Laatste update: 1 februari 2022 12:00

Marnick van der Arend (links) en Xander Bon in huize Asgard. Foto: Emiel Muijderman.
Het bijhouden van wie er wat gebruikt en hoeveel precies, zorgt in alle studentenhuizen voor veel administratieve rompslomp. Dat begint met een op de koelkastdeur gehangen lijst die moet worden ingevuld, waarna er een spreadsheet moet worden gemaakt om de verteringen hoofdelijk te kunnen omslaan.
Lees ook: Wie slim gebruik maakt van data, kan voorspelbaar opschalen
Zo werkt de app Streep’n
„Met de app Streep’n zet je al die stappen in één keer”, zegt bedenker Marnick van der Arend in het AD. ,,Het enige wat nodig is, is inbrengen wat er in de ijskast wordt gestopt en aangeven wat de inkoop heeft gekost. Als er 24 pijpjes bier ingaan uit een krat die 12 euro heeft gekost, weet de app dat een pijpje 50 eurocent kost. Je hoeft alleen in de app aan te geven wat je hebt gebruikt, en de afrekening volgt vanzelf.”
"Voor iedere adverteerder die op studenten mikt zijn wij in principe interessant"
Verschillende studentenhuizen hebben de app getest. „In de zomer van 2021 kwam hij gratis beschikbaar voor bewoners van studentenhuizen”, aldus Van der Arend, master student computer science. In totaal hebben inmiddels 120 bewoners van in totaal 35 studentenhuizen er al gebruik van gemaakt. Maar de markt is veel groter. „Nederland telt 50.000 studentenhuizen en 250.000 uitwonende studenten. Het is de bedoeling dat die allemaal Steep’n gaan gebruiken”, zegt Xander Bon (20), student technische bedrijfskunde, tegen Tubantia.
Reclame als verdienmodel
Het downloaden van de app is gratis. het verdienmodel van Van der Arend en Bon zit in de reclame die op de app wordt gezet. „We hebben net onze eerste adverteerder binnengehaald. Een studentconsultancy waar bedrijven met vragen terecht kunnen. We gokken op studentgerelateerde adverteerders. Brouwerijen? Zou kunnen, maar voor iedere adverteerder die op studenten mikt zijn wij in principe interessant. Mits genoeg studenten de app gaan downloaden, natuurlijk. Dat is onze volgende uitdaging.”