Nieuws Innovatie

Billink: achteraf betalen voor je online aankoop

Vooraf betalen voor producten die je niet in handen hebt gehad. Dat kan anders, dacht Niels de Peuter zeven jaar geleden.

Jasper Monster | Foto: Frank de Roo 25 oktober 2016

Billink Niels de Peuter

De spijkerbroek ligt al in het digitale winkelmandje, maar dan slaat tijdens het afrekenen op de onbekende website toch de twijfel toe. Welke maat heb ik nodig? Hoe betrouwbaar is deze website? Krijg ik die broek überhaupt wel? Om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze twijfel bedacht Niels de Peuter het bedrijf Billink, schrijft het AD.

Extra betaaloptie,,Billink is geen vervanger van bijvoorbeeld iDEAL, maar een extra betaaloptie waar consumenten online voor kunnen kiezen", legt De Peuter uit. ,,Vooraf betalen was altijd de norm, maar je moest maar afwachten of het product wel aan je verwachting voldeed. Het grote verschil is dat je bij ons achteraf en dus veilig kunt betalen. Je bestelt en binnen veertien dagen betaal je de producten die je wilt houden. De rest stuur je terug. Vooruit betalen en wachten op retourgeld hoeft dus niet meer."

De basis voor het bedrijf werd negen jaar geleden aan de keukentafel van een studentenhuis gelegd. Samen met zijn huisgenoot legde De Peuter wat spaargeld op tafel om zijn eerste bedrijf op te richten. In 2009 kwam daar Billink bij en nu heeft hij de leiding over vier bedrijven. ,,Op een onbekende website betalen voor iets wat je niet in handen hebt gehad, vond ik niet van deze tijd. Daarom is Billink opgericht."

BetrouwbaarderOp dit moment bieden ongeveer 3.000 webwinkels consumenten de mogelijkheid voor Billink te kiezen. Ongeveer een kwart van de bezoekers betaalt achteraf. ,,Het verschilt per branche. In de kledingbranche ligt het percentage hoger dan bij elektronica. Mensen weten dan wat ze krijgen."

Volgens De Peuter zijn er twee redenen waarom bedrijven in zee gaan met Billink. ,,Allereerst staat het een stuk betrouwbaarder als klanten de mogelijkheid hebben om, zonder extra kosten, pas te betalen als ze de producten in huis hebben. Daarnaast het gemak. Als iemand via Billink wil betalen, nemen wij het hele betalingsproces over. Dus als er niet wordt betaald, is het risico voor ons.''

Minimaliseren risicoHet minimaliseren van dat risico en daarmee het creëren van een goed verdienmodel is de grootste uitdaging tot nu toe in de geschiedenis van Billink. Want hoe weet je dat iemand binnen die termijn van twee weken betaalt? ,,Dat weet je nooit zeker, maar je moet het risico zo klein mogelijk maken. Tegelijkertijd moet je niet te veel mensen afwijzen, want dan gebruikt niemand je dienst.''

Op basis van een enorm databestand en de gegevens die de klant invult tijdens de bestelling beslist het systeem binnen een halve seconde of iemand via Billink mag bestellen. ,,Die beslissing wordt steeds nauwkeuriger. Dat is onze voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Doordat wij zo precies die afweging kunnen maken, kunnen wij onze dienst aanbieden met vergelijkbare transactiekosten als bijvoorbeeld iDEAL."

AmbitieDe Peuter ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Voor dit jaar verwacht hij een groei van rond de 400 procent ten opzichte van vorig jaar. ,,We zitten in de top 3 van Nederland. Er zijn nog twee grote concurrenten, maar binnen vijf jaar willen we de nummer 1 zijn." Toch staart hij zich niet blind op het succes. ,,We blijven zoeken naar ideeën en oplossingen. De wereld waarin Billink zit verandert snel. Over twintig jaar lachen wij waarschijnlijk om dit interview."