Aangeboden door BLOX

Branded Content Innovatie

Bitcoin beleeft stormachtige groei

Spectaculaire koersstijgingen, de crypto-app BLOX die door massale interesse overbelast raakt en natuurlijk Tesla-topman Elon Musk die er 1,5 miljard dollar in investeert: bitcoin verovert de wereld, ziet expert Jerrymie Marcus van BTC Direct, een van de oudste bitcoinbedrijven van Europa. ,,Het is een gekkenhuis.”

Jeroen Kreule 26 februari 2021

BLOX mobile office BTC koers web

Spectaculaire koerswisselingen zorgen voor een explosieve aandacht voor bitcoin. Foto: BTC Direct

Een grote glimlach kon Marcus (35) niet onderdrukken toen hij eerder deze week bij de kassa van de Lidl in Nijmegen stond. Het was kwart voor negen ‘s avonds, hij moest zich haasten om voor de avondklok thuis te zijn, toen hij twee wat oudere vakkenvullers over bitcoins hoorde praten. Hij ving flarden op van het gesprek, maar hun enthousiasme over de bekendste cryptomunt ter wereld was onmiskenbaar.

Ook zoiets: middelbare scholieren die een profielwerkstuk over de bitcoin willen maken en bij BTC Direct aankloppen voor informatie. Met zijn nieuwswebsite en dagelijkse video’s is het bedrijf immers de Nederlandstalige autoriteit is op het gebied van bitcoin. Hij vertelt de scholieren er graag over.

Gekkenhuis rondom bitcoin

Marcus wil er maar mee zeggen dat de bitcoin hot is. Geen munteenheid ter wereld die de afgelopen periode zoveel media-aandacht heeft gekregen als deze in 2008 bedachte crypto. Vanwege de grote koerswisselingen in relatief korte tijd, maar vooral ook doordat grote bedrijven in bitcoins stappen.

"Mooi dat een bekend persoon als Elon Musk vol overtuiging zegt: ik geloof in bitcoin"

Jerrymie Marcus van BTC Direct

Ook BLOX, een alles-in-één crypto-app waarmee je binnen een paar seconden bitcoins koopt en verkoopt, is hard op weg de wereld te veroveren, zegt Matthijs Harmsen, adviseur Bitcoin & Blockchain van BLOX. ,,Het aantal mensen dat een account heeft aangemaakt, is in twee maanden verdubbeld. Het was afgelopen periode een gekkenhuis, soms raakte de app overbelast. We hebben een paar aanpassingen gedaan, nu is alles gelukkig weer onder controle.”

Particulieren, ondernemers en bedrijven investeren steeds vaker in bitcoins. Euro’s en dollars op een spaarrekening staan vanwege inflatie te verdampen, bovendien is het rendement van bitcoins hoger dan beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Niet voor niets was BLOX begin februari de meest gedownloade app van heel Nederland, stelt Harmsen tevreden vast.

Lees ook: Davy Stevens (BLOX): ‘Beleggen in bitcoins steeds minder risicovol’

Marketing dankzij Tesla-topman Elon Musk

Iedereen die het financiële nieuws ook maar een beetje volgt, kan het niet zijn ontgaan dat Tesla-topman Elon Musk onlangs voor anderhalf miljard dollar in bitcoins heeft geïnvesteerd. Musk zegt dat het beter is om bitcoins te hebben dan conventionele valuta zoals dollars en euro’s. Door inflatie wordt conventioneel geld volgens hem altijd minder waard. ,,Musk is rijk en leidt een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld”, zegt Marcus. ,,Het is mooi als zo’n invloedrijk en gewaardeerd persoon in volle overtuiging zegt: ik geloof in bitcoins. Daar kan geen marketingcampagne tegenop.”

Tekst gaat door onder de foto van Jerrymie Marcus (BTC Direct)

Het Amerikaanse beursgenoteerde IT-bedrijf MicroStrategy heeft zelfs voor twee miljard dollar aan bitcoins gekocht. Eigenaar Michael Saylor verzorgde onlangs een online seminar voor andere bedrijven. Marcus: ,,Hij vertelde over hoe je bitcoins kunt kopen, hoe je ze kunt bewaren en hoe je het fiscaal kunt verantwoorden. Musk en Saylor zijn wat dat betreft hele goede ambassadeurs voor bitcoin.”

Transparant bancair toekomstbeeld

BTC Direct ziet dat de bitcoin de wereld letterlijk aan het veroveren is. ,,Amerika was echt een voorloper, Europa volgde”, vertelt Marcus. ,,Wat ik de laatste tijd vaak zie, is dat het hoogtepunt van de prijzen vooral tussen drie en vijf uur ’s nachts worden behaald. Op basis van het tijdstip kan ik niet anders dan concluderen dat ook Azië de bitcoin omarmt.”

"Wie in bitcoins stapt, moet een sterke maag hebben: geniet van een stijging van 50 procent, maar een crash van 30 procent hoort er ook bij"

Jerrymie Marcus van BTC Direct

Over Azië gesproken: Satoshi Nakamoto (een pseudoniem) heeft de bitcoin tijdens de financiële crisis in 2008 bedacht. Hij (of zij) vond dat centrale banken als de ECB of Fed veel te veel macht hadden. Nakamoto gelooft in een toekomstbeeld dat open, gedecentraliseerd en transparant is. Zo kwam hij op het idee om een digitale munt te lanceren zonder bemoeienis van banken of overheden. Volgens BTC Direct beschermt een digitale munt tegen falend beleid van centrale banken die onbeperkt geld blijven drukken.

In tegenstelling tot conventionele valuta kent bitcoin geen inflatie. De werkelijke waarde van bitcoin is dat het voor het eerst schaarste creëert in het digitale domein. Door de manier waarop de crypto werkt, is het onmogelijk een bitcoin te kopiëren of zomaar meer bij te maken. Bitcoin valt of staat met de kracht van het collectief: het begon als een klein netwerk, maar is anno 2021 uitgegroeid tot een megagroot en veilig systeem. Ruim 100.000 computers werken 24/7 om netwerk veilig en stabiel te houden. Hacken is eigenlijk onmogelijk.

Grote koersstijging

Sinds de invoering is de koers gigantisch gestegen. En hij blijft stijgen, net als de populariteit van BLOX. Eind december was een bitcoin zo’n 21.000 euro waard, twee weken later deed dezelfde bitcoin ruim 33.000 euro, om daarna weer te zakken tot 25.000 euro. En half februari bereikte de munt een nieuw record: 48.000 euro. Marcus: ,,Er is nu sprake van schaarste op de markt: de vraag overstijgt het aanbod. Er is weinig liquiditeit, waardoor de prijs stijgt.”

Lees ook: Hoe Davy Stevens bitcoin toegankelijk maakt

Marcus verwacht dat meer bedrijven de komende maanden gaan investeren in bitcoins, in navolging van Musk en Saylor. ,,De koers van Tesla schoot omhoog, net als de koers van MicroStrategy. Daarom verwacht ik dat meer bedrijven instappen: goed voorbeeld doet goed volgen.”

Bovendien denkt Marcus dat de koers blijft stijgen, maar hij waarschuwt mensen die er nu in willen stappen. Zijn belangrijkste tip: weet wat je doet. Doe onderzoek, lees erover. ,,Gebruik alleen maar geld dat je echt kunt missen. Ga geen leningen aan, ga niet met zes creditcards bitcoins kopen. Flinke koersdalingen horen er ook bij. Je moet wel een beetje een sterke maag hebben. Je mag genieten van een stijging van 50 procent, maar een crash van 30 procent hoort er ook bij.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BTC Direct. Interesse om ook te investeren in bitcoin? Kijk voor meer informatie op btcdirect.nl

Sneeuwbaleffect voor crypto-app BLOX

Dat de bitcoin de laatste tijd zo ongelooflijk populair is, hebben ze geweten bij BLOX, de alles-in-één crypto-app: het aantal mensen dat een account heeft aangemaakt, is in twee maanden tijd verdubbeld van 50.000 naar ruim 100.000 gebruikers. Door de drukte worden nu zelfs even geen nieuwe gebruikers toegelaten.

,,We zien dat het aantal orders in januari twee keer zo hoog was als in heel 2020”, zegt Matthijs Harmsen van BLOX. ,,Er is sprake van een sneeuwbaleffect. Dat we zo ongelooflijk hard zouden groeien, had niemand verwacht.”

Door die enorme drukte was er af en toe sprake van downtime. Anders gezegd: door storingen was de app soms tijdelijk niet beschikbaar, waardoor handel niet altijd mogelijk was. Het leidde logischerwijs tot veel vragen van klanten. Soms kreeg de supportafdeling vijfduizend mails op een dag binnen. Harmsen: ,,Met man en macht is gewerkt om de storingen te verhelpen en klanten zo goed als mogelijk van antwoorden te voorzien. Het was een gekkenhuis, maar we hebben grote stappen gezet om alles weer onder controle te krijgen. Het supportteam is uitgebreid en het systeem is verbeterd. En we blijven werken aan verbetering van het systeem.”

Eenvoud als kracht

Als innovatiespecialist houdt Harmsen zich vooral bezig met het gebruiksvriendelijk maken van de crypto-app. Hij let onder meer op logica en content. Kinderspel, bliksemsnel en zorgeloos, zo wordt BLOX in de markt gezet. Harmsen: ,,Alles draait om de eenvoud, dat is de kracht van onze app.”

BLOX heeft zich voorgenomen om gebruikers de komende tijd een inkijkje te gunnen in de organisatie, onder meer via social media. Wie zijn de mensen die er werken? Hoe ziet het er uit achter de schermen?’’ Harmsen: ,,We willen klanten graag vertellen over het waarom van bitcoins en andere digitale valuta. We willen graag uitleg geven. Wat is de missie van BLOX? Ook hebben we plannen om klanten op te leiden.”

Met de BLOX-app is handelen in bitcoins kinderlijk eenvoudig, maar vanwege de recente drukte worden dus even geen nieuwe gebruikers toegelaten. Vanaf volgende week is het waarschijnlijk weer mogelijk om een account aan te maken. Koersen checken kan nog steeds.

Meer weten? Kijk op weareblox.com