Nieuws Innovatie

Boek de babysitter gewoon online

Het online platform Charly Cares koppelt ouders aan een kinderoppas. Eng idee? Niet nodig: 'De selectie is streng.'

Ashley Doogan 9 mei 2016

Charley Cares

"De vraag naar een goede oppas is ontzettend groot," zegt Charlotte 'Charly' van der Straten (27) tegen Het Parool. "Het oppasbedrijf dat ik tijdens mijn studie marketing en communicatie had opgericht bestond al zes jaar niet meer, maar mijn voicemail bleef maar volstromen met moeders die vroegen of ik ze aan een oppas kon helpen." Van der Straten zag de opkomst van Airbnb en Helpling (een onlineservice voor het vinden van een schoonmaakhulp) en concludeerde dat zoiets nog ontbrak binnen de oppasbranche. Samen met haar partner Xander Koenen (35) richtte ze vorig jaar daarom het oppasplatform Charly Cares op.

Online oppasserviceEr zijn meer oppasservices online te vinden, zoals Oppas Student en Babysittersclub. "Maar wij zijn de enigen die van a tot z alles regelen," zegt Van der Straten. "Wij screenen alle babysitting angels, zoals wij de oppassers noemen, en koppelen ouders aan een van hen. Je betaalt online - dat scheelt ongemakkelijk gehannes met geld - en je kunt tot twee uur van tevoren een 'angel' boeken."

ErvaringKiezen ouders niet liever voor een nichtje of buurmeisje als oppas, iemand die ze kennen? "Niet iedereen heeft de optie een familielid te vragen: denk aan expats," zegt Van der Straten. En wie zegt dat jouw buurmeisje van veertien voor een baby kan zorgen? Bijna iedereen in ons bestand volgt een pabo- of pedagogiekopleiding en past al jaren op." Op het profiel van iedere oppas is die achtergrondinformatie te vinden, net als de talen die een oppas spreekt - handig voor die expats - en het tarief. Een abonnement bij Charly Cares kost 9,99 euro per maand, daarbij komen het uurtarief tussen de zeven en elf euro per boeking (wat de babysitters zelf mogen houden) en 2,99 euro aan servicekosten. "Zo kunnen ouders een keuze maken die bij hen past. De titel babysitting angel moet een keurmerk zijn van vlotte, intelligente meiden met oppaservaring. Niemand laat zijn kind graag achter bij een onzeker of onervaren muizig meisje."

ScreeningVan der Straten snapt dat sommige mensen het eng vinden om via internet iemand in te huren. Maar volgens haar is dat nergens voor nodig: ze trekt ouders en angels zorgvuldig na. Ouders via internet, bankgegevens en een persoonlijk telefoontje. Angels via internet, referenties, eventueel een verklaring van goed gedrag en een ontmoeting op kantoor. "Zo kunnen we inschatten of iemand capabel is. Tijdens een gesprek vragen we bijvoorbeeld hoe ze een luier zouden verschonen. En als iemand niet op gesprek wil komen, zegt dat vaak al genoeg. We spreken niet alleen met ze af om te kunnen inschatten hoe betrouwbaar iemand is, het is ook een manier om een band met ze op te bouwen. Voor hen is het soms ook spannend om naar een vreemd huis te gaan. Ik kan me in hen verplaatsen omdat ik zelf ook lang heb opgepast."

RecensieOuders kunnen hun oppas na gedane diensten beoordelen met sterren en een recensie op de site achterlaten, zodat andere ouders kunnen zien of iemand in hun netwerk een oppas aanraadt. "Bij minder dan vier sterren bellen we ouders meteen op om te horen wat er mis was. Die klantenservice vinden we heel belangrijk."

Charly Cares heeft tot nu toe honderden gezinnen en 250 gescreende oppassers in hun bestand. Tussen die oppassers zit geen enkele man. "We hebben nog geen vraag gehad naar jongens, hoewel ik me kan voorstellen dat het voor een gezin met drie zoontjes een toevoeging kan zijn. We staan zeker open voor een leuke jongen die een pabo-opleiding volgt en zich wil aanmelden, maar jammer genoeg zijn die schaars."

PartnersVan der Straten kan de taakverdeling tussen haar en Koenen bondig omschrijven: "Hij doet eigenlijk alles wat ik niet kan." Koenen houdt zich bezig met het financiële en technologische aspect van het bedrijf. Dat ze niet alleen zakenpartners zijn, maar ook partners in hun privéleven, ziet ze niet als een belemmering. Zakenpartners moeten elkaar heel goed kennen, en Xander kan mij een beetje afremmen als ik te overhaaste beslissingen neem. Het is daarbij belangrijk dat je duidelijke afspraken zwart op wit hebt staan. Niet leuk om te doen, maar het kan een hoop narigheid voorkomen."

"We leerden elkaar ook op een nieuwe manier kennen door samen te werken: ik ben zakelijk best hard en een doordrammer, daar stond Xander wel even van te kijken. Toen we ons concept afgelopen zomer testten met honderd ouders en vijftig angels was dat ook een test voor onze relatie. Maar ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen."

VertrouwenZonder dat vertrouwen red je het als ondernemer niet, heeft Van der Straten geleerd. "Je moet met tegenslagen kunnen omgaan, eigenwijs zijn, een eigen weg durven kiezen en een lange adem hebben. Je stopt veel tijd en geld in je bedrijf en wilt resultaat zien, maar het duurt soms even voordat daar iets uitkomt. Al betekent dat natuurlijk ook weer niet dat je jaren aan een dood paard moet trekken, daar ben ik nuchter genoeg voor."

WinstCharly Cares draait nog geen winst; Van der Straten en Koenen moeten rondkomen van hun spaargeld. "Het is een onlinebedrijf, wat betekent dat je veel moet investeren om bij te blijven. Ik gok dat we zomer volgend jaar break-even draaien." Toch wil ze Charly Cares al deze zomer ook in Utrecht en Rotterdam lanceren en moeten later dit jaar Eindhoven en Den Haag volgen. Uiteindelijk hoopt ze zelfs uit te breiden naar Londen en Parijs. Maar is het wel zo slim om nu al uit te breiden zonder winst te draaien? "Het kan, omdat we onlangs 150.000 euro aan groeikapitaal hebben binnengehaald. Daarmee gaan we ook onze service en techniek verbeteren. En ik weet dat dit een innovatief idee is. Als je dat in handen hebt, moet je zorgen dat je overal de eerste bent."