Aangeboden door Champ BV

Branded Content Innovatie

Oprichters Couverts hebben nieuwe missie: Champ wil Nederland laten sporten

Met boekingplatform Champ willen bedenkers Michiel Huisman en Paul Wiertz Nederland aan het sporten krijgen. Door sport ‘snackable’ te maken. Geen lidmaatschappen meer, maar met een klik een passend sportmoment creëren. ‘Wij dachten: waarom bestaat er nog geen booking.com voor sport?’

Mark Litjens 15 maart 2021

Michiel Huisman Paul Wirtz Champ P3058371 min

Michiel Huisman (l) en Paul Wiertz, de sportieve grondleggers van Champ. Foto: Champ

Lees ook: Eerste microplasticvrije sportshorts ooit? Startup Iron Roots zegt ze te maken

Huisman en Wiertz zijn geen onbekenden in het blootleggen van aders met potentie. Ruim tien jaar geleden zetten zij het online reserveren van een restauranttafeltje op de kaart. Wie kent Couverts niet? ,,Boek er uit, internet er in. In 2009 waren de meeste restaurants amper op internet te vinden. Wilde je reserveren, dan moest je bellen en werd je in het boek bijgeschreven. Wij hebben een echte kruistocht door Nederland gehouden om de restaurants op internet te krijgen. En om Nederland online te laten reserveren”, zo begint Huisman.

Dat is gelukt. Maar Couverts hebben de mannen allang achter zich gelaten. Hun huidige onderneming heet Champ en volgt zo’n beetje hetzelfde pad als Couverts. ,,Ook in de sportwereld vind je een heleboel versnipperde aanbieders. Lokale sportscholen, bootcampondernemers, yoga-leraren, hardloopgroepjes en zelfs sportclubs die ook niet-leden zoeken, bijvoorbeeld voor hun padelbanen. Het aanbod is echt zeer uitgebreid en divers, maar probeer ze als consument zelf maar eens te vinden. Via Champ.nl krijgen die ondernemers een platform en een reserverings- en betaalmogelijkheid. Dit maakt het voor zoekende sporters erg gemakkelijk om een sport te zoeken, te vinden en te boeken”, aldus Wiertz.

Lees ook: Brandbrief én actie: fitnessbranche eist met Erben Wennemars heropening van sportscholen

Consument zoekt naar juist werk- en sportbalans

De analogie met Couverts is duidelijk. Toch is er een belangrijk verschil. ,,In 2009 waren we evangelisten. Ga op internet. Dat hoeft nu niet meer, want vrijwel elke ondernemer heeft al een bedrijfswebsite. Daar gebeurt echter op marketinggebied niet veel mee. Daarvoor zorgen wij. We koppelen de website aan onze tools en genereren de nodige publiciteit. Dat houdt wel in dat de aanbieder actief met onze boekingstool bezig moet zijn. De consument van vandaag de dag verwacht functionaliteit en gemak. Met een druk op de knop moet het geregeld zijn. Wij zorgen voor de techniek, maar de aanbieder moet het afmaken”, verheldert Huisman. Wiertz vult aan: ,,Wij zijn als het ware marktmeesters. Wij bieden sportaanbieders een online kraampje en wijzen sporters de weg er naartoe. Bijvoorbeeld door reminders via de app.”

Volgens de beide oprichters komt Champ op een mooi moment. De consument zoekt meer dan ooit naar de juiste werk- en sportbalans en heeft steeds minder zin om lid te worden van een sportclub. Zo zeggen 700.000 leden elk jaar hun sportschoolabonnement op omdat ze te weinig gaan. Bovendien is het aanbod versnipperd. Als je dan ook nog eens alleen een jaarabonnement krijgt voorgeschoteld, dan is voor een groot publiek de drempel te groot. Champ geeft op regioniveau aan welke sporten je kunt beoefenen. Per les of als voordeelbundel.

''Wij zijn als het ware marktmeesters. Wij bieden sportaanbieders een online kraampje en wijzen sporters de weg er naartoe''

Michiel Huisman, bedenker boekingplatform Champ

Samenwerkingen met Albert Heijn en Jumbo

Wiertz en Huisman zien voor zichzelf een taak weggelegd om het platform onder de aandacht te krijgen, sporters binnen te halen en - vooral - deze te binden. ,,Corona heeft roet in het eten gegooid. Aan de andere kant: we hebben echt alle tijd gehad om ons volledig te richten op de wereld die open gaat. Als iedereen weer mag sporten, dan zijn wij er helemaal klaar voor. Eind dit jaar willen we daarom minimaal 150 duizend Nederlanders aan het sporten hebben via ons platform”, zegt Wiertz.

Een ambitieus aantal, maar onontbeerlijk om die markt voor de aanbieders te creëren. Om sporters te bereiken werken ze bovendien samen met grote partners. Champ is namelijk de enige partij die sport kan aanbieden in heel Nederland. ,,Decathlon is een sportwinkel. Op onze vraag of ze ook sport verkopen, moesten ze echter nee verkopen. Tot nu, want wij bieden boekbare sportproducten aan bij hun sportartikelen. Zo kun je straks een 3-rittenkaart yoga meenemen, bij de aanschaf van je yogamat bijvoorbeeld. En wat te denken van supermarkten. Die zijn sowieso bezig met gezond eten en leven en daar past sport bij. Albert Heijn heeft daarom vorig jaar een actie met ons gedaan om mensen weer ‘back in shape’ te krijgen. Zo verkochten ze acht weken onbeperkt sporten abonnement voor €29,95. Maar nu zijn we ook live met Jumbo. Via hun loyalty-programma kun je sparen voor sport”, legt Huisman uit.

Lees ook: Tim Coronel gelooft dat zijn sportschool weer open kan dankzij deze luchtreiniger

Crowdfunding als investeringsronde

Om de verdere groei van het bedrijf te financieren is Champ momenteel druk bezig met een investeringsronde. Het grootst gedeelte van de financiering is gesecureerd, een deel is ook beschikbaar voor publiek op het platform CrowdAboutNow. ,,Heel veel mensen die we spreken hebben iets met sport. Vanuit hun verleden, eigen passie of het besef van welzijn en gezondheid. We zien hierdoor goede tractie op de crowdfunding!”

Wil jij ook deel uitmaken van de groei van Champ en bouwen aan de toekomst van sport ga dan naar crowdaboutnow.nl/champ

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.