Aangeboden door Acer for Business & ChromeOS

Branded Content Innovatie

Duurzaam bezig zijn met je IT? Denk eens aan de Vero Chromebook van Acer

Acer heeft een bijzondere primeur: het techbedrijf brengt een eerste duurzame Chromebook op de markt. De Vero Chromebook bestaat voor 30 procent uit gerecycled plastic, wordt verpakt met gerecycled papier en heeft een touchpad van ‘glas’ van oceaanplastic. Erik-Jan Colijn en Do Lu van Acer Benelux vertellen over deze innovatie.

Jette Pellemans 8 december 2022

Gerecycled plastic en duurzaam verpakt dat is de Vero Chromebook van Acer 1

Duurzaam bezig zijn met je IT? Denk eens aan de Vero Chromebook van Acer. Foto: Acer

Het is even wennen: de Vero Chromebook heeft geen glanzende, shiny bovenkant, maar is juist mat met een reliëf van gele en groene spikkeltjes. ,,Het moest duidelijk een andere look krijgen dan een reguliere notebook,” vertelt Do Lu, businessmanager Chromebook Benelux. ,,Iets waarmee je wilt uitstralen: ik kies er voor om een duurzame keuze te maken.”

Erik-Jan Colijn, marketing specialist bij Acer, vult zijn collega nuancerend aan: ,,Kijk, een laptop is in wezen natuurlijk geen milieuvriendelijke product. Dat weten wij ook. Daarom zijn we druk bezig met innoveren en doelen stellen, op allerlei vlakken. Zo bestaat deze Chromebook Vero voor 30 tot 50% uit gerecycled plastic, is gelet op energiebesparing en bestaat de verpakking uit gerecycled materiaal. We realiseren ons dat we er nog niet zijn, maar we zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid in het verduurzamen van IT.”

,,Het kan zomaar zijn dat de behuizing van je laptop gemaakt is van oude plastic waterflesjes''

Do Lu - businessmanager Chromebook

Gerecycled plastic en oceaanglas

Twee jaar is Acer bezig geweest met het ontwikkelen van de Acer Vero Chromebook: de eerste ‘groene’ Chromebook voor het van oorsprong Taiwanese techbedrijf. De Chromebook maakt onderdeel uit van de Vero-productlijn: een lijn met allerlei producten waar veel aandacht is voor het zo verantwoord mogelijk produceren ervan. Van laptops tot beeldschermen en muismatten. Erik-Jan Colijn: ,,Het is een productlijn waar de markt om vraagt: van bedrijven die bewuste keuzes willen maken tot iemand zoals jij en ik die duurzaamheid belangrijk vindt.”

Do Lu is als businessmanager Chromebook nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Vero Chromebook. Hij vertelt wat er allemaal ‘groen’ aan is. ,,Voor alle Vero-producten geldt dat het minimaal moet bestaan uit 30 procent PCR-materiaal: Post Consumer Recycled plastic. Dus het kan zomaar zijn dat de behuizing van je laptop gemaakt is van oude plastic waterflesjes. Voor het toetsenbord en de plastic rand rond je scherm is het PCR-gehalte zelfs 50 procent.”

Verder heeft het touchpad van de Acer Vero een opvallende glans. ,,Dat is het oceaanglas,” vertelt Lu. ,,Dat is een materiaal dat bestaat uit niets anders dan uit de oceaan gevist plastic. Door een speciale bewerking voelt dat prettig en glas aan, als glas.”

Duurzaam bezig zijn met je IT? Denk eens aan de Vero Chromebook van Acer. Foto: Acer

Van verpakkingsdoos tot laptopstandaard

Ook is er veel aandacht besteed aan het zo slim en efficiënt mogelijk verpakken van de Chromebook. Do Lu: ,,De doos is zo klein mogelijk en het verpakkingsmateriaal bestaat helemaal uit papier, ook het soort papieren foam dat de Chromebook beschermt tijdens transport. Vervolgens is die doos daarna weer te vouwen tot een ergonomische laptopstandaard of voorraaddoos.”

Al deze innovaties passen in de Earthion-strategie van Acer: een woordcombinatie van Earth en Mission. Erik-Jan Colijn: ,,Dat is een programma waar we al geruime tijd mee bezig zijn en waarin we kritisch naar onszelf kijken waar we stappen kunnen zetten. Zo hebben we ons aangesloten bij RE100: een wereldwijd initiatief voor leaders of industry die hebben afgesproken om in 2035 uitsluitend gebruik te maken van 100% hernieuwbare energie.”

Ook kijkt Acer kritisch naar hun logistiek, verpakkingen, innovaties en de mogelijkheden tot reparatie of refurbishing. In Den Bosch zit bijvoorbeeld een Acer repair centre en de schroeven in de Vero Chromebook zijn groter gemaakt, zodat consumenten makkelijker zelf de achterkant kunnen losschroeven om een onderdeel te vervangen of te upgraden. Colijn: ,,Met alleen gerecycled plastic komen we er niet. We zullen op ál die vlakken stappen moeten nemen; pas dan kun je echt impact maken.”

,,Het hoge aandeel hergebruikte materialen betekent niet dat de Vero Chromebook achterblijft in kwaliteit''

Erik-Jan Colijn - marketing specialist bij Acer

Heel krachtige laptop

Om een laatste misverstand uit de wereld te helpen: het hoge aandeel hergebruikte materialen betekent niet dat de Vero Chromebook achterblijft in kwaliteit. ,,Zeker niet, het is juist een heel krachtige laptop,” zegt Do Lu. ,,Hij kan tegen een stootje, is stofbestendig en heeft een krachtige, snelle processor.”

En ja, dat is bij elkaar wel wat duurder dan een reguliere Chromebook. ,,Maar wij maken er geen extra winst op,” vult Erik-Jan Colijn aan. ,,De hogere prijs komt doordat het meer kost om deze materialen te ontwikkelen. We hopen dat bedrijven of consumenten dat extra beetje willen betalen om een statement te maken, misschien zelfs een voorbeeld te willen zijn voor anderen. Zo bouwen we allemaal mee aan een andere, betere wereld.”

Gratis proefperiode

Met een Vero Chromebook van Acer maak je als bedrijf een duurzame keus. Wil je het jezelf ook makkelijk maken? Gebruik dan Chrome Enterprise Upgrade; een makkelijke manier om als bedrijf je hele device-vloot vanuit één plek te beheren. Zo zijn je devices het best beschermd en kan je ze gemakkelijk uitrollen. Kijk hier voor meer informatie en een gratis proefperiode van 30 dagen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

tracking pixel