InnovatieDuurzaamheid

Breeze: het eerste energieneutrale hotel ter wereld

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Er waait een frisse wind door de hotelbranche. Een circulaire wind met de naam Breeze. In het Amsterdamse IJburg staat het eerste Zero Energy Hotel ter wereld. Na vijf jaar voorbereiding en bouw is het zover: Breeze is open. Het hotel toont – in eigen woorden - niet alleen aan dat het anders moet, maar ook anders kan.

Lees verder onder de advertentie

Alles aan Hotel Breeze is zo duurzaam mogelijk. Het wekt niet alleen zijn eigen energie op, maar heeft ook een luchtcirculair systeem dat airconditioning overbodig maakt. Een wereldprimeur. Het revolutionaire is dat alle 195 kamers een gemiddelde temperatuur kennen van zo’n twintig graden. In elke kamer kunnen de gasten de temperatuur wat hoger of lager zetten. Dat betekent dat je niet per kamer vijf of tien graden moet verwarmen of afkoelen, zodat het hotel veel energie bespaart. Dat is nog niet eerder op deze manier toegepast

Dat duurzaamheid ook mooi kan zijn én comfort biedt, is te zien in de hotelkamers. Alles is duurzaam geproduceerd: van het kledingrek tot de velours kussentjes op bed. Het hotel brengt de gasten ook wat bewustzijn bij. De douche gaat automatisch na tien minuten uit. Hij kan weer aan, maar het is even een herinnering. In de fitnessruimte helpen gasten mee met de opwekking van energie door te sporten. Je ziet op het display of je bijvoorbeeld genoeg energie hebt opgewekt om een telefoon op te laden. Een idee met een knipoog, want het moet ook leuk blijven. Zo zet Breeze mensen in beweging op weg naar duurzaamheid.

Lees ook: Planten zuiveren afvalwater: La Trappe, duurzaam gebrouwen trappist

Lees verder onder de advertentie

Het hotel blijft in ontwikkeling. Wat vandaag nog niet duurzaam is, kan dat morgen wel zijn. Er is wat Breeze betreft nog geen goed alternatief voor koffie of cola. Maar omdat ze hebben besloten geen jus d’orange meer te schenken, want er bestaan geen duurzame sinaasappels, is de leverancier op zoek gegaan naar hoe dat beter kan. Verder bereidt Breeze maaltijden duurzaam. De chefkok werkt alleen met lokale producten van het seizoen. Hij zegt: “Dat is best een uitdaging, want hoe gaan we dat in de winter doen? Kwestie van nadenken over waar je mee bezig bent.”

Zo’n innovatief en duurzaam concept neerzetten gaat niet zonder goede partners. Met de kennis, steun en een lening van ING Groenbank is Breeze ver gekomen, maar het hotel is nog niet uitontwikkeld. Harry Koster, specialist groenfinancieringen van ING Groenbank: “Bij ING Groenbank krijgen we geregeld plannen te zien waarin duurzaamheid een rol speelt bij de bouw of renovatie van een pand. De ambitie die met Breeze is uitgesproken én gerealiseerd, vinden wij getuigen van moed: volledig energieneutraal. Wij helpen ING-relaties om een Groenverklaring aan te vragen en met zo’n verklaring kom je in aanmerking voor een gunstige lening bij de ING Groenbank. Bij Breeze was er geen twijfel mogelijk dat we op basis van de Groenverklaring een goedkopere financiering konden aanbieden.”

Lees ook: Urk staat voor innovatie in de visindustrie: ‘Wij leggen de lat hoog, onze klanten waarderen dat’

Breeze is nog lang niet klaar met innoveren en verduurzamen. Naarmate het project vorderde, werd het geloof in dit concept alleen maar groter. Iedereen is aangestoken door het enthousiasme dat innoveren met zich meebrengt. Het is de uitdaging om het hotel tot in de puntjes duurzaam te maken.

Op de duurzame tour

Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.

Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.

Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?

Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.