Nieuws Innovatie
BV Nederland aanwezig op buitenlandse techbeurzen
De BV Nederland staat voor het eerst met eigen paviljoens op 's werelds belangrijkste techbeurzen: de CES in Las Vegas en deze week in Barcelona, schrijft het AD. ,,Dit zou voor ons alleen onbetaalbaar zijn."

Alle begin is lastig. Waar België, Canada, China, Korea, Groot-Brittannië en andere landen dicht bij elkaar in de buurt staan, bevindt het Nederlandse paviljoen zich in een uithoek van hal 6. Als nieuwkomer moet het Dutch Pavilion achter aansluiten van de organiserende GSMA, de brancheclub van 800 telecomproviders en 300 andere bedrijven uit de branche.
Initiator Danny Frietman maalt er niet om, want verder kan het 120 vierkante meters grote onderkomen zich in alle opzichten met de concurrentie meten. Al jaren organiseert de Haagse telecomondernemer een Nederlandse borrel tijdens Mobile World Congress, 's werelds grootste telecombeurs met ruim 100.000 bezoekers en duizenden bedrijven. ,,Dat event werd groter en groter, ik ben gaan lobbyen bij de overheid. Als BV Nederland moeten we hier zijn."
Frietman heeft een punt, want steeds meer landen en zelfs regio's - onder meer Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Quebec geven de laatste jaren acte de présence - en profileren zich als telecommekka. ,,Nederland kon niet achterblijven."
Bier
Gelukkig bieden de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken een luisterend oor. Ook de gemeente Den Haag biedt de helpende hand. Gevolg is dat Nederland voor het eerst sinds 2007 weer van de partij is op Mobile World. Een maand eerder was er ook al een eerste paviljoen bij de CES-gadgetbeurs in Las Vegas, met dank aan de StartupDelta van prins Constantijn en de overheid.
Het Dutch Pavilion blijkt een schot in de roos, elke dag is het razend druk. Bij de officiële start maandagmiddag is het zelfs afgeladen. Het bier vloeit rijkelijk. Frietman glimt als KPN-baas Eelco Blok het paviljoen inwijdt, samen met de Nederlandse ambassadeur en Haagse wethouder Saskia Bruines. ,,Ik ben ongelooflijk trots dat wij hier als Nederland weer zijn", speecht Blok.
De 14 bedrijven die zichzelf op het Dutch Pavilion promoten blijken stuk voor stuk enthousiast. ,,Voor ons heeft dit paviljoen op de eerste dag al zijn waarde opgebracht", vertelt Steven van Zanen van BroadForward. Zijn bedrijf levert software levert aan telecombedrijven. ,,Vijf potentiële klanten kwamen spontaan op bezoek en ik heb KPN-baas Blok gesproken. Ik probeer al jaren tevergeefs voet aan de grond te krijgen daar."
Even verder staat Lennart van der Ziel, co-oprichter en ceo van startup Travis Translator. ,,Wij ontwikkelen een device die je tijdens meetings op tafel kunt leggen en live-gesprekken direct vertaalt. Wij denken dat het voor businessmeetings met bedrijven uit China, Japan en andere lastige talen een grote uitkomst is. Het apparaat herkent via gps de locatie, je spreekt een zin uit en wacht twee seconden. Daarna volgt direct de vertaling."
Via Mobile World wil Van der Ziel meer naamsbekendheid genereren. Dit voorjaar wil hij 8.000 betatesters hebben, die het apparaat voor 99 dollar kopen en gaan testen.
Aanwezig is ook Vatfree.com: de Amsterdamse startup heeft een app gemaakt waarmee in de hele EU simpel btw kan worden teruggevraagd door toeristen, expats, diplomaten en militairen. Al 35.000 winkels doen mee. ,,In heel Europa blijft jaarlijks 8 miljard aan btw liggen, waarvan 300 miljoen in Nederland", vertelt oprichter en chief evangelist officer Joni de Vogel-Smeenk. ,,Veel mensen vinden het teveel moeite. Maar met onze app kan het nu gemakkelijk."
Eigen stand
De luxe van een eigen stand is voorbehouden aan toppers als Philips, TomTom, NXP en CM. Voor Travis Translator, Vatfree.com en kleinere bedrijven als BroadForward is het Dutch Pavilion een uitkomst. ,,Het is heel simpel", rekent marketinghoofd Van Zanen van BroadForward voor.
,,Wij zijn een relatief kleine speler, zelfs onze kleinste concurrent beschikt over een marketingbudget dat vele malen hoger is." Nu betaalt zijn bedrijf 'slechts' 10.000 euro. ,,Als we een eigen stand moesten huren was ik drie, vier keer zoveel kwijt geweest. Ook was de accommodatie meer een stalletje geweest."
Ook de Nederlandse bedrijven met een eigen paviljoen roemen het initiatief. ,,Dit is heel goed voor de uitstraling van Nederland", meent ondernemer Jeroen van Glabbeek, die even is komen buurten. Zijn CM, een Brabants bedrijf dat sinds 1999 smsjes, apps en andere berichten namens bedrijven naar klanten verstuurt en inmiddels eenjaaromzet van een slordige 100 miljoen haalt, heeft na jaren een topplek bemachtigd.
Die locatie -,,Helemaal het midden van zaal 8, echt ideaal"- heeft CM niet vanzelf gekregen. De organiserende GSMA geldt als veeleisend. En niet goedkoop. Zo moet voor het paviljoen per vierkante meter liefst 1.200 euro worden afgetikt. Daarmee komt de huur uit op een kleine 145.000 euro. ,,De GSMA vraagt om voor volgend jaar te tekenen", zegt Frietman. ,,Wat denk jij, moeten wij dat doen?"
Dit is heel goed voor de uitstraling van Nederland