Chris kwam direct na de middelbare school eind jaren ‘90 in de horeca terecht. Ze werkte in verschillende functies in restaurants, hotels, discotheken en kroegen. ,,De horeca was echt ‘mijn kindje’”, vertelt ze. ,,Om het vak goed onder de knie te krijgen, heb ik de hotelschool gevolgd. In de horeca heb ik altijd als medewerker gewerkt. Van het aannemen van jassen in de discotheek tot de bediening in gerenommeerde restaurants. Ik heb zelfs nog een paar maanden op Curaçao gewerkt in de horeca. Uiteindelijk kwam ik bij Hotel Mercure in Nieuwegein terecht. Via de receptie ging bij de afdeling reserveringen werken. Ik vind het nog steeds erg leuk om mijn vrije tijd in te zetten voor horecagelegenheden.”
Ik heb nooit geweten dat dit mijn pad zou zijn. De combinatie vrouwen en techniek is ook nog steeds heel erg bijzonder
Chris van den Hoven, operationeel directeur van Rokem
Hart bij horeca
Vooral het dienstverlenende aspect in de horeca sprak Van den Hoven aan. ,,De gastvrijheid”. Ik vind het nog steeds een fantastische sector. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar aan de andere kant was ik ook heel ambitieus. Uiteindelijk werd ik te ambitieus voor de horeca en ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Wat mij ook begon tegen te staan, was dat veel mensen denken dat je zonder enige achtergrond de horeca kunt instappen. Los van je persoonlijkheid heb je echt een gedegen opleiding nodig. Dat wordt heel erg onderschat.”
Na haar loopbaan in de horeca werkte Van den Hoven een korte periode bij een IT-bedrijf. Vervolgens kwam ze in 2007 bij Rokem in dienst, waar haar vader Jan kort daarvoor directeur-grootaandeelhouder was geworden. Op zijn verzoek startte ze als office manager bij het metaalbedrijf. ,,Ik heb nooit geweten dat dit mijn pad zou zijn”. Ik voel me echt als een vis in het water in deze branche, maar ben me er ook wel van bewust dat de combinatie vrouwen en techniek nog steeds als bijzonder wordt ervaren”, zegt ze. ,,Mijn vader doet nu nog de financiën en speciale projecten voor Rokem, maar is aan het afronden. Ik ben sinds een paar jaar operationeel directeur en neem zijn werkzaamheden helemaal over als hij binnen een paar jaar met pensioen gaat. Ik had nooit verwacht dat ik dit zou bereiken. Uiteindelijk is het een natuurlijk verloop geweest.”
Het was in onze familie een gouden regel dat je niet direct in het familiebedrijf aan de slag gaat. Vandaar mijn korte overstap naar het IT-bedrijf
Chris van den Hoven, operationeel directeur van Rokem
Van taxibedrijf omgevormd tot metaalbedrijf
Rokem is ooit begonnen als taxibedrijf, maar is in de loop der tijd omgevormd tot metaalbewerkingsbedrijf. Na de overname door de vader van Chris in 2006 groeide de onderneming uit tot een vooraanstaande toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische onderdelen van uiteenlopende materialen voor diverse markten. Het bedrijf heeft zeventien werknemers in dienst.
,,Het was in onze familie een gouden regel dat je niet direct in het familiebedrijf aan de slag gaat. Vandaar mijn korte overstap naar het IT-bedrijf. Je moet je vleugels elders uitslaan, zodat je ziet hoe het in de wereld werkt. Maar uiteindelijk kwam ik toch bij Rokem terecht”, meent Van den Hoven. ,,De overstap was uiteindelijk niet eenvoudig. Het was op alle fronten een enorme omslag. De branche, de mensen en mijn kennisniveau van de materie. Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Maar het is gelukt.”
Volgens Chris heeft zij, dankzij haar horeca-ervaring, een toegevoegde waarde om Rokem naar een hoger niveau te brengen. ,,Die ervaring kan ik hier nog perfect toepassen, al is dit natuurlijk een heel andere branche. De markt, waarin ik nu werkzaam ben, is heel abstract. Wat ik steeds probeer, is om echt verbinding te zoeken met de inkoper. Ik wil hem leren kennen om te weten met wat voor persoon ik te maken heb. Het menselijke en gastvrije aspect, dat ik heb geleerd in de horeca, zet ik dus nu ook in bij mijn klantencontacten bij Rokem. Dit zie ik écht als een toegevoegde waarde voor het bedrijf.”