Nieuws Cybersecurity

Centric-medewerkers willen aangifte tegen topman Gerard Sanderink

Medewerkers van IT-bedrijf Centric zijn aan het muiten geslagen tegen eigenaar Gerard Sanderink. De Ondernemingsraad onderzoekt of het namens de medewerkers aangifte kan doen tegen Sanderink wegens fraude, meldt het FD. De medewerkers houden de IT-miljonair verantwoordelijk voor de recente bestuurscrisis rond Centric en vrezen dat die zal uitmonden in 'een implosie' van het IT-bedrijf.

Van onze redactie 28 juni 2022

Gerard sanderink strukton centric cybercharlatan

Gerard Sanderink. Foto: ANP

Lees ook: 'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek weer actief: Centric en Strukton deels in haar handen

De crisis rond Centric, al jaren een belangrijke leverancier van IT-systemen aan de overheid waaronder honderden gemeenten, bereikte begin deze maand een dieptepunt. Op 7 juni lekte via het FD uit dat de voltallige uitvoerende directie was opgestapt na een conflict met eigenaar Sanderink. De affaire was aanleiding voor topman Johan Taams om een enquêteverzoek aan de Ondernemingskamer op te starten.

Op de werkvloer heeft het personeel de buik inmiddels vol van de grillig opererende Sanderink, blijkt uit onderzoek van het FD. Medewerkers stellen dat Sanderink heeft gefraudeerd toen hij 'buiten de executive board om rechtshandelingen namens Centric' startte. Daarbovenop zou Sanderink met persoonlijke dreigementen directieleden onder druk hebben gezet om zich tegen het enquêteverzoek van Taams te keren.

Lees ook: Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

Relatie met 'cyberexpert' Van Rijbroek

Begin deze maand stapten de drie uitvoerend bestuurders van Gerard Sanderinks ict-bedrijf op, onder wie topman Taams. Hij wordt opgevolgd door Peter Mous. Hij wordt de nieuwe ceo van Centric en gaat per 1 juli aan de slag als nieuwe bestuursvoorzitter. Mous is nu nog niet-uitvoerend bestuurslid van Centric (one-tier board).

Centric is eigendom van multimiljonair Gerard Sanderink, die in opspraak kwam door zijn relatie met zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek. Sinds hij met haar een relatie heeft, vecht hij aan de lopende band rechtszaken uit. Het gevolg was dat de hele top van zijn bedrijf Centric in 2019 vertrok of werd ontslagen.

Lees ook: Onthullend boek over zakenman Sanderink: hoe hij flink werd misleid door één vrouw

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws