Nieuws Cybersecurity
Bedrijfsleven zet stappen om zich beter te wapenen tegen cybercriminelen
Bedrijven worden steeds vaker getroffen door cyberaanvallen, zoals op dit moment onder meer VDL NedCar. In het kader van de Week van de Veiligheid hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en BOVAG deze week samen met de overheid hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig.

Bedrijven moeten zich beter wapenen tegen cyberaanvallen. Foto: Shutterstock
Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen zelf aan de slag met een normering om aangesloten bedrijven beter te wapenen tegen cybercriminaliteit. Vandaar dat er afgelopen maandag een officieel tekenmoment was, waarbij ook de ministers Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Blok (Economische Zaken) aanwezig waren.
Lees ook: Bescherm jouw bedrijf tegen cyberaanvallen: 10 tips voor cyberveiligheid
Bedrijven cyber-weerbaar maken
Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de ondernemersorganisaties en de twee ministeries en richt zich op het ‘cyber-weerbaar’ maken van bedrijven middels – uiteindelijk – een branchenormering. Bedrijven die deze norm halen, mogen zich als zodanig registreren.
Andere bedrijven in de keten weten daardoor dat zij met een partij in zee gaan die alle mogelijke maatregelen tegen cybercriminaliteit heeft genomen. BOVAG gaat als eerste brancheorganisatie met zo’n normering aan de slag.
Laagdrempelige ondersteuning
Ondernemers hebben zelf vaak niet de tijd, middelen en inhoudelijke kennis om zich goed tegen cybercriminaliteit te beveiligen. Ze hebben behoefte aan eenvoudige, begrijpelijke, niet-tijdrovende en betaalbare ondersteuning van betrouwbare en bekende partners. Het project en platform Samen Digitaal Veilig voorziet daarin.
Ondernemers hebben zelf vaak niet de tijd, middelen en inhoudelijke kennis om zich goed tegen cybercriminaliteit te beveiligen
Zo biedt het platform onder meer een elektronische leeromgeving voor medewerkers, met korte informatieve filmpjes en toetsen. Kennis en bewustwording bij medewerkers zijn immers cruciaal in de beveiliging tegen cybercriminaliteit. Samen Digitaal Veilig werkt intensief samen met het Digital Trust Center, dat vanaf eind januari 2022 van start gaat en onder meer praktische informatie biedt voor ondernemers. Brancheorganisaties spelen in de verspreiding van die informatie een belangrijke rol omdat ondernemers die als betrouwbare partij zien.
Cyberaanvallen kosten bedrijfsleven 10 miljard
Cybercriminaliteit is uitgegroeid tot een ware plaag voor met name het bedrijfsleven. Bijna de helft (46 procent) van alle bedrijven heeft hiermee al op een of andere manier te maken gehad, met een schadebedrag van tenminste 10 miljard euro op jaarbasis. INretail komt deze week met nog alarmerender cijfers over de retailsector: ruim 70 procent van de aangesloten winkeliers heeft wel eens last gehad van online criminaliteit. ,,De urgentie wordt te vaak nog niet gevoeld, terwijl de sector steeds verder digitaliseert", aldus de retailorganisatie, die de eigen achterban oproept om meer te investeren in cyberveiligheid.
Lees ook: INretail luidt noodklok: 'Cyberveiligheid in retail moet omhoog'
VDL NedCar lag stil door cybercrime
Een groot bedrijf dat keihard is getroffen door cybercriminaliteit is VDL NedCar. Het afgelopen weekeinde is binnen de muren van het bedrijf uit Born koortsachtig gewerkt aan een oplossing na de brutale digitale aanval op de bedrijvengroep. Criminelen gijzelden het centrale IT-systeem waardoor de onderneming al sinds donderdag grotendeels platligt. Daarbij is ook de cyberpolitie betrokken, een gespecialiseerde politieafdeling. Vanaf woensdag gaat VDL weer auto's maken in de Limburgse fabriek.
Door de cyberaanval werden de online systemen van het bedrijf uitgeschakeld. Onder andere de productie van de autofabriek kwam daardoor stil te liggen. Het was eigenlijk de bedoeling dat die aanstaande donderdag zou worden hervat, maar dat gebeurt nu een dag eerder. ,,We zijn erin geslaagd een digitaal veilige omgeving te creëren", stelt de zegsman van VDL.
VDL NedCar heeft ook problemen door het wereldwijde chiptekort. Daardoor moest de productie dit jaar meermaals worden stilgelegd. In Born wordt onder meer de BMW X1 gebouwd.