Nieuws Cybersecurity

Cyberaanval treft industrieconcern VDL, autofabriek hele dag plat

Industrieconcern VDL is getroffen door een cyberaanval. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de computerkraak de algemene bedrijfsvoering raakt. Op diverse locaties kon niet of maar gedeeltelijk geproduceerd worden. De autofabriek VDL NedCar in het Limburgse Born lag daardoor plat. Volgens de woordvoerder zullen er vrijdag ook nog verstoringen bij de werkzaamheden bij VDL zijn door de cyberaanval.

Van onze redactie 7 oktober 2021

VDL Nedcar innovatie auto industrie corona

Archieffoto ANP.

De woordvoerder kon nog niet veel zeggen over de algehele impact. Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de onlinesystemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Bij de autofabriek in Born ging de ochtendshift wegens de aanval niet door. Ook in de middag werden er geen auto's voor BMW in elkaar gezet. ,,Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen", zei een woordvoerder over de autofabriek.

Lees ook: VDL-topman Wim van der Leegte: 'Van slechtlopend naar winstgevend bedrijf, dán ben je ondernemer'

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. De zegsman meldde dat al die bedrijven "in meer of mindere mate" te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. "Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen."

Over de aard van de cyberaanval deed VDL geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, liet het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan, kon het bedrijf ook niet zeggen.

Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws