Nieuws Cybersecurity
Cybercriminaliteit als motor van innovatie
Het Rijksmuseum kan de Nachtwacht in een dikke kluis stoppen. Dan is het absoluut veilig maar waardeloos. Het krijgt pas waarde door het goed zichtbaar in een openbare ruimte te zetten. Het krijgt pas echt waarde door het kwetsbaar te maken. En dat is in de digitale wereld niet anders.

Informatietechnologie die open en verbonden is creëert veel waarde maar wordt daardoor kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Informatie wordt pas waardevol als je het vrij laat stromen, niet als je het ergens goed beschermd wegstopt.
Sneller innoveren
Cybercriminaliteit gaat nooit meer weg en zal zich blijven ontwikkelen. En hoe harder je innoveert met informatietechnologie, hoe kwetsbaarder je ervoor wordt. Dus als je heel kwetsbaar durft te zijn, kan je sneller innoveren en meer waarde halen uit data.
Lees ook: Beveiliging van je netwerk hoeft niet zoveel te kosten
Leren
Cybercriminaliteit is niet te voorkomen; volledig veilig is onmogelijk en ongewenst. Je durft kwetsbaar te zijn als je in staat bent een aanval tijdig te detecteren en dan effectief hierop te reageren. Niet alleen om de schade te beperken maar om te herstellen naar een hoger niveau, door van elk incident te leren.
Dan is cybercriminaliteit geen bedreiging meer maar een motor van technologische innovatie.
Roel van Rijsewijk is Deloitte's Center For The Edge auteur 'Cyberrisico als kans'