Nieuws Cybersecurity
Politie aan door hack getroffen bedrijven: doe aangifte
De politie gaat bedrijven die afgelopen week getroffen werden door de hack actief benaderen en ze vragen om aangifte te doen. Door de informatie die ze daarmee krijgen kunnen de politie, cyberbeveiligingsbedrijven en opsporingsdiensten in andere landen meer te weten komen over de werkwijze van de hackers.

Foto: Shutterstock.
Lees ook: Bescherm jouw bedrijf tegen cyberaanvallen: 10 tips voor cyberveiligheid
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bekend dat de aan Rusland gelinkte hackersgroep REvil, gijzelsoftware wist te verspreiden via zogeheten VSA-software van Kaseya. Die firma beheert veel IT-systemen van bedrijven.
Wereldwijd werden tot 1500 bedrijven getroffen. In Nederland zou het aantal bedrijven en de schade beperkt zijn gebleven. De hackers eisen een losgeld van 70 miljoen dollar in bitcoin om de getroffen computersystemen weer vrij te geven.
Onder meer technisch dienstverlener Hoppenbrouwers is door de aanval getroffen. Het bedrijf vertelt dat de hack vrijdagavond al werd ontdekt, waardoor snel kon worden opgetreden. De ict’ers van het Udenhoutse bedrijf hebben toen meteen alles afgeschakeld. ,,We zijn tot 3 uur ‘s nachts bezig geweest om een plan de campagne te maken”, zegt directeur De Haas. De impact is en blijft groot. Hoewel slechts een deel van de computers al met de ransomware geïnfecteerd lijkt, worden alle computers dit weekeinde uit voorzorg opgeschoond. Dat zijn er tussen de 1500 en 2000.
"Dit is een wake-upcall. Hier moet op het hoogste niveau door premier Rutte over gesproken worden"
,,Er is maar één echte oplossing en dat is heel veel samenwerken. Beveiligingsbedrijven moeten samenwerken met de overheid, want die kan het niet alleen", zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland in dit interview.
,,Overheden moeten internationaal samenwerken. In Amerika hebben ze een ransomwaretaskforce. Biden en Poetin hebben met elkaar over ransomware gesproken, hoger kun je niet komen. In Nederland hebben we heel veel clubjes. Ook hier moet het chefsache zijn" .
,,Dit is een wake-upcall. Hier moet op het hoogste niveau door premier Rutte over gesproken worden. Juist in Nederland zijn we enorm gedigitaliseerd. Wat als de volgende keer een telecomprovider geraakt wordt? Het is belangrijk dat ook burgers weten: dit is niet iets wat alleen digitaal, in de cyberwereld speelt, dit kan iedereen raken.”