Nieuws Cybersecurity

MediaMarkt getroffen door hackers, eis is 50 miljoen dollar losgeld

Electronicaketen MediaMarkt is door hackers aangevallen met ransomware. Gevolg is dat het bedrijf in heel Europa de bedrijfsvoering heeft moeten aanpassen, in winkels is het alleen mogelijk om spullen te kopen. Retourneren of afhalen van bestellingen kan niet. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze situatie gaat duren.

Van onze redactie 8 november 2021

Mediamarkt aanval hack ransomware electronica

Foto:'s ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver.

UPDATE - De cybercriminelen achter de aanval op MediaMarkt eisen 43 miljoen euro (50 miljoen dollar) losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen, meldt RTL Nieuws. Momenteel zou er worden onderhandeld over de betaling.

Volgens RTL Nieuws gaat het om de cybercriminele groep Hive, die sinds juni 2021 bedrijven en organisaties aanvalt en hun computers en bestanden gijzelt. Hive zou vragen om het losgeld te betalen in bitcoins.

De computers die in de winkels van de electronicaketen staan zouden niet meer te gebruiken zijn, zo meldt RTL Nieuws op basis van interne mails. Medewerkers zou verzocht zijn de apparaten niet meer te gebruiken en om internetkabels uit de kassa's te halen. ,,Alles is versleuteld’’, zegt een medewerker van Mediamarkt tegen RTL.

Voor klanten van de MediaMarkt levert de aanval hinder op. Retourneren en afhalen van producten in de winkels is niet meer mogelijk. Ook het versturen van (online) bestellingen zou niet mogelijk zijn volgens RTL Nieuws. Daarvan is op de webshop van het bedrijf overigens (nog) niets te zien.

Lees ook: Cyberaanval VDL: de stand van zaken in acht vragen

Ransomware aanval VDL

Het online aanvallen van bedrijven, en daarbij een schadevergoeding (bij Mediamarkt is dat overigens niet zeker) eisen, is steeds meer in zwang bij online criminelen. Juist vandaag werd bekend dat VDL weer volledig operationeel is nadat de maker van onder meer Mini Coopers vorige maand stevig werd geraakt door een cyberaanval. Sinds midden oktober was het central IT-systeem gegijzeld volgens ingewijden, waardoor het bedrijf beperkt of helemaal niet operationeel was.

Bij de aanval op VDL zou het gelukt zijn om systemen te herstellen op basis van een back-up. Daarbij laat het bedrijf in het ongewis of er losgeld is betaald om uit de malaise te komen. Hoe groot de financiële schade is van de aanval heeft het bedrijf ook niet bekendgemaakt. De exacte kosten worden volgens VDL in "de loop van het eerste kwartaal van 2022" vastgesteld.

Lees ook: Bedrijfsleven zet stappen om zich beter te wapenen tegen cybercriminelen

Het zijn niet alleen bekendere bedrijven die steeds meer last hebben van cyberaanvallen. Uit recente cijfers blijkt dat 46 procent van alle bedrijven in Nederland al op enige manier te maken heeft gehad met cybercriminaliteit. Die aanvallen kosten op jaarbasis 10 miljard euro voor het bedrijfsleven.

Cybercrime retail

Bij retail zijn de getallen nog alarmerender. INretail kwam enkele weken geleden naar buiten met een onderzoek dat meer dan 70 procent van de bij hen aangesloten winkeliers wel eens las heeft gehad van online criminaliteit. ,,De urgentie wordt te vaak nog niet gevoeld, terwijl de sector steeds verder digitaliseert", aldus de retailorganisatie, die de eigen achterban recent opriep om meer te investeren in cyberveiligheid.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws