Aangeboden door IT Synergy
Branded Content Cybersecurity
Hoe zorg je als ondernemer voor een veilige online werkplek?
De manier waarop kantoorpersoneel werkt, is aan het veranderen. Was het een kwart eeuw geleden gebruikelijk dat elke medewerker een eigen computer ter beschikking had, met daarop alle benodigde software geïnstalleerd, tegenwoordig werkt men steeds vaker vanuit een online werkplek waar alle benodigde applicaties voorhanden zijn. Dat biedt diverse voordelen, maar roept ook vragen op. Want zo’n online werkplek moet natuurlijk goed beveiligd zijn.

Werken met digitale werkplekken leidt tot een kostenbesparing. Foto: Pexels
Je wilt als ondernemer niet dat een buitenstaander er met je gevoelige bedrijfsgegevens vandoor gaat. Maar vaak heb je zelf niet voldoende kennis van zaken om te kunnen inschatten welke keuze de juiste is. Een digitale werkplek kun je echter compleet laten beheren door een externe partij, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
Tijden veranderen op kantoor
We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar een halve eeuw geleden werd in kantoren vrijwel niet met computers gewerkt. Alle administratieve werkzaamheden werden handmatig met pen en papier uitgevoerd. Dossierkasten vol dikke mappen waren nodig om dat allemaal op te slaan. In de loop der tijd veranderde dat radicaal. De computer deed zijn intrede en bestanden werden veelal op een centrale plek binnen het bedrijf opgeslagen.
Een nadeel was wel dat elke computer regelmatig van de nodige updates moest worden voorzien. Daarvoor was een aparte afdeling ICT-beheer in het bedrijf meestal verantwoordelijk. Met de komst van de clouddiensten en de introductie van de digitale werkplek is deze afdeling in feite overbodig geworden. Je zou kunnen stellen dat de aanbieder van de digitale werkplekken deze taak heeft overgenomen.
'Het systeem wordt voortdurend door de aanbieder gemonitord en onderhouden, zodat de beveiliging altijd op een zo hoog mogelijk niveau blijft'
Als werkgever kan je zelf bepalen welke medewerkers toegang hebben
Daarmee zorg je er als ondernemer ook direct voor dat de veiligheid van de werkplek optimaal gegarandeerd is. Werknemers maken verbinding met een beveiligde server om bij hun applicaties en bestanden te kunnen. Je kunt als werkgever bovendien zelf bepalen welke medewerkers toegang tot welke applicaties en bestanden mogen hebben. Daarmee voorkom je dat vanuit het eigen team onbedoeld gesnuffeld kan worden in documenten die ze eigenlijk niet zouden mogen inzien. Het systeem wordt voortdurend door de aanbieder gemonitord en onderhouden, zodat de beveiliging altijd op een zo hoog mogelijk niveau blijft.
'Een potentieel gevaar in de veiligheid van bedrijfssystemen met lokaal opgeslagen bestanden schuilt in het mogelijke verlies van data'
Werken met digitale werkplekken leidt tot een kostenbesparing
Een potentieel gevaar in de veiligheid van bedrijfssystemen met lokaal opgeslagen bestanden schuilt in het mogelijke verlies van data. We horen regelmatig in de media berichten over verloren laptops of schijven met gevoelige informatie. Dergelijke situaties kunnen zich niet meer voordoen wanneer je alle bedrijfsdata door middel van een clouddienst bewaart. De medewerker kan er pas bij nadat is ingelogd in de beveiligde omgeving en ook wanneer een laptop zou worden gestolen, kan de dader nog steeds niet bij de bedrijfsgegevens komen. Zaak is natuurlijk wel om zorgvuldig met de inloggegevens om te gaan, want zoals bij alle vormen van beveiliging geldt ook hier dat de gebruiker doorgaans de zwakste schakel in het systeem is.
Samenvattend kun je concluderen dat het werken met digitale werkplekken leidt tot een kostenbesparing, terwijl je profiteert van het gemak van overal bereikbaar zijn en slim kunnen samenwerken.