Nieuws Cybersecurity

Rechter: cybercharlatan Van Rijbroek schrijft mails uit naam van Gerard Sanderink

Rian van Rijbroek is wel degelijk verantwoordelijk voor de beledigende mails die worden verstuurd uit naam van haar levenspartner en IT-topman Gerard Sanderink. Dat stelt de Almelose voorzieningenrechter in een vonnis dat woensdagmorgen werd gepubliceerd.

Angelique Kunst (Tubantia) 4 augustus 2022

In de ban van Rian

Rian van Rijbroek staat bekend als ‘cybercharlatan’, maar heeft intussen een van Nederlands rijkste en belangrijkste IT-ondernemers in haar macht: Gerard Sanderink. Wie is Van Rijbroek en wat drijft haar? In de podcastserie In de ban van Rian zoekt Tubantia-journalist Angelique Kunst antwoord op die vragen. Beluister hierboven de trailer en onder meer via deze link de eerste afleveringen.

Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten wordt inmiddels al vier jaar beschuldigd van de meest uiteenlopende misdrijven en malversaties zoals diefstal, fraude, omkoping, activiteiten in de porno-industrie, het beramen van een moordaanslag op haar voormalige advocaat en lidmaatschap van een dubieuze moslimsekte. Voor al deze beschuldigingen is nog nooit enig bewijs geleverd.

Advocaat: 'Mails gedicteerd door Gerard Sanderink'

De beschuldigingen worden de wereld in gestuurd via de mailaccounts van Gerard Sanderink. Maar volgens Van Egten zit Sanderinks huidige vriendin Rian van Rijbroek erachter. Dat werd door Van Rijbroeks advocaat mr. Van Tilborg in alle toonaarden ontkend op de zitting begin juni. Volgens hem heeft zijn cliënte geen enkele inhoudelijke betrokkenheid bij de mails, ook al komen ze van haar eigen ip-adres. Als ze al eens een mail namens Sanderink verstuurde, dan was de inhoud helemaal door hem bedacht en aan haar gedicteerd. En misschien waren de mails wel verzonden door een onbekende derde persoon, vanuit Van Rijbroeks woning in Veghel.

Rian van Rijbroek bedient het mailaccount van haar levenspartner Gerard Sanderink. Illustratie: Tubantia/Gezienus Bruining.

Van Rijbroek beschikt over alle wachtwoorden van Sanderink

Maar rechter Louter acht het ‘voldoende aannemelijk’ dat het wel degelijk Van Rijbroek zelf is, die in elk geval een deel van de beledigingen en beschuldigingen over Van Egten heeft rondgestuurd. Het blijkt niet alleen uit het ip-adres: uit eerder onderzoek van een deurwaarder bleek ook al dat Van Rijbroek beschikt over alle wachtwoorden van Sanderink. Ze is ook de auteur van diverse bijlagen die met de mails werden meegestuurd. Een deel van de mails werd verstuurd op het moment dat Sanderink aantoonbaar in het buitenland zat. Het taalgebruik in de mails vertoont bovendien kenmerkende spelfouten en in een audiofragment is te horen dat Van Rijbroek zelf erkent dat ze mails verstuurt onder Sanderinks naam: „Zo doe ik het ook, maar niet vanuit mezelf, maar vanuit Gerard, zodat ik overal buiten beeld blijf.”

Dwangsom rechter: 20.000 euro per keer

Dat alles brengt rechter Louter tot de conclusie dat Van Rijbroek moet stoppen met het zwartmaken van Van Egten, ook onder naam van Sanderink, op straffe van een dwangsom van 20.000 euro per keer met een maximum van een miljoen euro. Van Rijbroek moet ook de proceskosten betalen.

In een audiofragment is te horen dat Van Rijbroek zelf erkent dat ze mails verstuurt onder Sanderinks naam: „Zo doe ik het ook, maar niet vanuit mezelf, maar vanuit Gerard, zodat ik overal buiten beeld blijf”

Eind juni deed een andere Almelose rechter een soortgelijke uitspraak. Toen ging het over beledigingen en beschuldigingen aan het adres van Van Egten via een website. Deze site wordt gevuld door voormalig rijschoolhouder Henrie Kamps uit Neede, maar ook daar achtte de rechter het aannemelijk dat Van Rijbroek, samen met Sanderink, de opdrachten gaf voor het schrijven van de artikelen.

Tubantia deed begin 2020 al onderzoek naar de stroom verwarde mails die Gerard Sanderink verstuurde. Uit dat onderzoek bleek ook al dat de berichten afkomstig waren van Rian van Rijbroek.

Lees ook: In de ban van Rian: over de cybercharlatan die een van de rijkste IT-ondernemers in haar macht heeft

Vertrouwen in Sanderinks' bedrijven Centric en Strukton slinkt

Zoals bekend heeft Rian van Rijbroek, bijgenaamd de cybercharlatan, grote invloed op het leven en de bedrijven van zakenman Gerard Sanderink. Sinds zij in zijn leven is, is hij verwikkeld in een lange reeks rechtszaken met zijn ex Brigitte van Egten. Dat leidt tot grote reputatieschade voor zijn bedrijven, waaronder ict-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton.

Een groot deel van de vroegere topmensen is opgestapt. Ook grote klanten haakten de afgelopen jaren af en uit peilingen blijkt dat het vertrouwen in de bedrijven slinkt. Sanderinks ict-bedrijf Centric werkt veel voor de overheid en is verantwoordelijk voor systemen waar privacygevoelige data van bijna elke Nederlander in verwerkt worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws