Aangeboden door KienhuisHoving

Branded Content Cybersecurity

Spionage via smartphone: de gevaren voor jouw onderneming

Zeker nu we zoveel thuiswerken is bescherming van immateriële activa cruciaal voor de bedrijfswaarde. Begin oktober waarschuwde de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) grote ondernemingen om geen bedrijfsgeheimen meer te bespreken met hun smartphone of iPad in de buurt; het spionage-risico zou simpelweg te groot zijn.

Lesley Broos 3 november 2020

Lesley Broos blog

Lesley Broos is advocaat Intellectueel Eigendom, ICT en privacy.

Het online afluisteren via ingebouwde microfoons en het binnendringen in bedrijfssystemen om vertrouwelijke data te ontvreemden zijn geliefde technieken van cybercriminelen. Overigens komt de dreiging niet alleen van illustere buitenlandse hackers: ook in Nederland zijn gevallen bekend van personeelsleden die vertrouwelijke informatie van hun werkgever doorverkochten.

Hoe dan ook, uw bedrijfsgeheimen, uw vertrouwelijke data en interessante bestanden met persoonsgegevens zijn geld waard, en niet alleen voor uzelf. De waarde van veel ondernemingen wordt namelijk steeds meer bepaald door de waarde van ‘immateriële activa’.

Lees ook: KienhuisHoving en Holtman Notarissen samen sterk in Randstad

Systemen weerbaarder tegen aanvallen

Als de waarde van uw onderneming u lief is, is het dus zaak om zuinig te zijn op deze bedrijfsmiddelen. Dit doet u door informatiebeveiliging serieus te nemen en zo uw systemen weerbaarder te maken tegen aanvallen van zowel buitenaf als binnenuit. Hackers maken veelvuldig gebruik van net ontdekte kwetsbaarheden in systeemcomponenten.

Fabrikanten brengen doorgaans snel updates uit, maar die moet u dan natuurlijk ook onmiddellijk (laten) installeren. Tegelijk is het van belang om te zorgen dat uw medewerkers weten wat wel en niet mag met vertrouwelijke informatie en dat zij alleen toegang hebben tot die gevoelige informatie die voor hun taken noodzakelijk is. Bij persoonsgegevens heet dit ‘privacy by design’ en dat is wettelijk verplicht.

''Het recht biedt ondernemers interessante beschermingsmogelijkheden om de waarde van uw immateriële activa te verhogen''

Lesley Broos, advocaat Intellectueel Eigendom, ICT en privacy

Thuiswerken vanaf slecht beveiligde privé-computers

Nu medewerkers thuiswerken vanaf slecht beveiligde privé-computers is dergelijke informatiebeveiliging belangrijker dan ooit. Tevens verhoogt u de waarde van uw onderneming door beschermingsmogelijkheden die het recht u biedt te benutten. Zo kunnen databases waarin u heeft geïnvesteerd databankrechtelijk beschermd worden, kan belangrijke bedrijfssoftware auteursrechtelijke bescherming genieten en kunt u gebruik maken van octrooirecht om uitvindingen te beschermen.

U kunt beslag laten leggen op inbreukmakende goederen en winstafdracht vorderen als een ander geld verdient door misbruik van uw merk. Het recht biedt ondernemers interessante beschermingsmogelijkheden om de waarde van uw immateriële activa te verhogen. In combinatie met deugdelijke informatiebeveiliging houdt u die waarde vast!

Lesley Broos is advocaat Intellectueel Eigendom, ICT en privacy. Meer weten? Mail dan naar: lesley.broos@kienhuishoving.nl

Lees ook: WHOA: de helpende hand aan de schuldenaar

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.