How-to Cybersecurity

Een zo veilig mogelijke thuiswerkplek? Deze 13 tips helpen je verder

Sinds deze week is het nog duidelijker: thuiswerken is en blijft nog lang het devies in tijden van corona en misschien ook daarna. Maar, zijn de thuiswerkplekken van je team en jezelf wel veilig? Met deze tips van Perfect Day, een bedrijf dat zich richt op cyber- en data-veiligheid in het mkb, is het risico op hacks, malware en datadiefstal een stuk kleiner.

Van onze redactie 5 november 2020

Thuiswerk veilig tips

Foto: ANP

1. Update je apparaten en software

Update tijdig je computers, mobiele apparaten, browser, plug-ins, besturingssysteem, applicaties, antivirus en firmware. Zet de automatische updates aan.

2. Gebruik een beveiligde verbinding

Gebruik alleen vertrouwde (wifi-)netwerken. Maak gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN). Zet op je wifi-netwerk thuis een sterk wachtwoord. Maak een gasten-wifi aan zodat bezoek op een ander netwerk inlogt dan het netwerk waar jij op werkt.

3. Gebruik antivirus en firewall

Installeer een antivirusprogramma dat ook tegen ransomware beschermt. Bijvoorbeeld ESET of BitDefender. Gebruik dit voor alle computers en mobiele apparaten, dus ook voor Apple-producten. Installeer een firewall.

''Doe privézaken zoals shoppen, spelletjes en social media op een ander apparaat of ten minste onder een ander account''

4. Gebruik veilige wachtwoorden en wachtwoordmanager

Gebruik sterke wachtwoorden. Elk account een ander wachtwoord. Sla ze veilig op in een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld LastPass of Dashlane.

5. Pas 2-stapsverificatie toe

Beveilig je accounts en apparaten met een extra stap door middel van een authenticator, een code via sms, vingerscan of gezichtsherkenning.

6. Werk en privé gescheiden

Gebruik geen privé-emailaccounts. Werk het liefst op zakelijke apparatuur. Doe privézaken zoals shoppen, spelletjes en social media op een ander apparaat of ten minste onder een ander account.

7. Wees alert op phishingmails en telefoontjes

Controleer de inhoud, links en afzender van de emails en scan de bijlage. Wees alert op spookfacturen en neem bij twijfel contact op.

''Verstuur gevoelige gegevens op een beveiligde manieren niet via applicaties van derden. Zorg voor veilige (cloud)opslag''

8. Wissel gevoelige gegevens veilig uit

Verstuur gevoelige gegevens op een beveiligde manieren niet via applicaties van derden. Zorg voor veilige (cloud)opslag.

9. Organiseer je werkplek

Vergrendel je computer of log uit als je er niet achter zit. Berg deze buiten werktijd veilig op. Laat geen gevoelige documenten liggen.

10. Download geen onbekende software

Gebruik alleen bekende software die wordt ondersteund door jouw bedrijf of door de leverancier.

Lees ook: Naar de cloud? Corona vergroot cybersecurity-risico’s voor overstappende ondernemer

11. Beperk de toegang tot gegevens en systemen

Bekijk kritisch welke gegevens en systemen je nodig hebt. Stel aan de hand daarvan rechten in binnen applicaties en gedeelde schijven of mappen. Zet het delen van bestanden en printers uit. Laat anderen niet op je computer.

12. Maak back-ups

Maak zelf regelmatig en voldoende back-ups. Of zorg ervoor dat je zakelijke bestanden meegaan in de back-ups van je bedrijf.

13. Weet wie je moet bereiken

Maak een noodplan. Wat moet er gebeuren en wie moetje waarschuwen bij een cyberincident? Meld (vermoedelijke) problemen en datalekken altijd!

Lees ook: Werken uw thuiswerkers veilig? Kijk mee over de schouders van een hacker

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.