Nieuws Cybersecurity

Waarom wereldspelers om de gunst strijden van dit Nederlandse cybersecurity-bedrijf

Het Hengelose bedrijf Scalys heeft op de CES, ’s werelds grootste elektronicabeurs in Las Vegas, de prijs voor de beste innovatie op het gebied van cybersecurity gewonnen. Dat schrijft AD. Met z’n ‘TrustBox’ - een veilige router - is het Hengelose bedrijf nu meteen in beeld bij wereldspelers.

Gerben Kuitert | Foto: Scalys 14 januari 2019

Scalys

Miljoenen routers staan er in vensterbanken en meterkasten bij Nederlandse huishoudens. Beschikbaar gesteld door internetproviders als KPN en Ziggo. Ze hebben een gemeenschappelijk probleem, zegt Hans Klos (47), oprichter van Scalys: ze maken het hackers relatief eenvoudig om in te breken op internetverbindingen van privépersonen.

Scalys heeft ‘een nieuwe beveiligingslaag’ aangebracht in zijn TrustBox. „Hackers kunnen bij slecht beveiligde routers hun eigen software op die router installeren en inbreken in bestanden van privépersonen, bij onze TrustBox moet je van zéér goede huize komen wil je daarin slagen.”

Lees ook: Zo verdubbelde dit IT-bedrijf binnen een jaar hun personeel

Veel interesse

Doordat Scalys afgelopen week met de TrustBox de innovatieprijs won op ’s werelds grootste elektronicabeurs CES in Las Vegas, komt het meteen bij grote spelers aan tafel. „Wij willen onze TrustBox niet via de winkel gaan verkopen, maar aanbieden bij de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld. In binnen- en buitenland”, zegt Klos. „Er is veel interesse. Het winnen van deze prijs helpt daar enorm bij.”

Made in Holland

Scalys laat zijn nieuwe routers assembleren bij Global Electronics in Haaksbergen. De grote internetproviders werken nu met in China gefabriceerde routers. De TrustBox van Scalys is ongeveer een keer zo duur als de al bestaande, slecht beveiligde, routers. Klos: „Maar onderzoek heeft aangetoond, dat heel veel particulieren best bereid zijn om 5 of 10 euro per maand meer aan hun provider te betalen als ze er zeker van zijn dat hun gegevens veilig zijn.”

Lees ook: Het Vitaalste Bedrijf van 2018: ‘Wij zijn allemaal gelijk’

Sintecs

Scalys bestaat nog maar twee jaar. De Hengelose start-up (vier werknemers) is een zusterbedrijf van Sintecs, dat in 2000 in Hengelo werd opgericht en is gevestigd op het High Tech Sytems Park in Hengelo. Sintecs (veertig werknemers) ontwikkelt in opdracht van grote bedrijven als ASML, Bosch, Siemens en Philips. De ‘TrustBox’ wordt de eerste router voor thuisgebruik van het Hengelose bedrijf. „Best spannend”, zegt Klos. „Maar een betere start kunnen we ons niet wensen. Het prototype is klaar en vanaf maart kunnen we gaan leveren.”