Nieuws Innovatie
Slim, Nederlands raam gebruikt ‘antigeluid’ om herrie buiten te houden
De slimme ramen van startup DeNoize maken gebruik van noise-cancelling, technologie die we eigenlijk vooral kennen van koptelefoons. Maar voor koptelefoons geldt natuurlijk hetzelfde als voor huizen: je wil in principe alleen het geluid horen waar je bewust voor kiest. Hoe een slim raam ontstond.

Het team van DeNoize, van links naar rechts: Jasper, Aman, Timothy en Koen. Foto: AD/Fred Leeflang.
Stel je woont vlakbij een luchthaven, langs het spoor of een drukke trambaan. En er dendert om de zoveel tijd een enorme bak herrie naar binnen. Verhuizen? Met deze woningmarkt? Met de slimme ramen van DeNoize hoeft dat niet. Die houden tot wel 90 procent van al het omgevingsgeluid buiten de deur. Of eigenlijk, het raam.
De slimme ramen van deze startup maken gebruik van noise-cancelling, technologie die we eigenlijk vooral kennen van koptelefoons. Maar voor koptelefoons geldt natuurlijk hetzelfde als voor huizen. Je wilt in principe alleen het geluid horen waar je bewust voor kiest. In elk geval geen denderende treinen of laag overvliegende Boeings. En dus bedacht Aman Jindal DeNoize-technologie die ramen zo goed als geluiddicht maakt.
,,We weten allemaal dat geluidsoverlast een grote impact op ons leven heeft. Je wordt er zenuwachtig en onrustig van en ’s nachts slaap je slechter, waardoor je minder energie hebt de volgende dag”, legt Jindal aan het AD uit. ,,Ik ging mij afvragen hoe je dit probleem met technologie kan oplossen. Omdat we vaak binnen zijn, in ons huis of bijvoorbeeld een kantoor, is daar de grootste winst te halen. En door de ramen komt het meeste geluid naar binnen. Dus ik wist dat ik daarmee aan de slag moest.”
Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. De tegenfase kan ontstaan door reflectie, maar ook met technologie bewust gegenereerd worden.
Geluid is vibratie en wordt verplaatst door de lucht. Doordat glas vanwege het geluid trilt, komt het geluid naar binnen. Om geluid met een lage frequentie, zoals dat van auto’s, treinen of vliegtuigen, buiten te houden, zou je voor dikker glas kunnen kiezen. Maar dat zou in feite meters dik glas betekenen. En dus is technologie in de vorm van noise-cancelling of antigeluid de oplossing.
Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. De tegenfase kan ontstaan door reflectie, maar ook met technologie bewust gegenereerd worden. Zo is het mogelijk bestaand geluid te dempen, iets wat vooral bij lagere frequenties en monotone geluiden goed werkt. ,,De technologie die in het raam wordt weggewerkt, kan geluidsgolven via algoritmes analyseren en zo voorspellen. Met die informatie kan de technologie een tegengeluid produceren en daarmee het lawaai buiten houden”, legt Jindal uit.
DeNoize valt bijna niet op in bestaande ramen. Foto: DeNoize.
Geluidsemissie
Na zijn studie aan de TU Delft te hebben afgerond, verhuisde Jindal in 2018 naar Londen. ,,Tijdens mijn afstuderen aan de TU Delft heb ik gewerkt aan het minimaliseren van de geluidsemissie van het vliegtuig zelf (de bron, red.) en in Londen heb ik me gericht op het minimaliseren van geluid voordat het de grond bereikte (in de transmissie, red.) en later teruggebracht tot het minimaliseren van het geluid bij de ontvanger (gebouwen, red.).”
Omdat geluidsoverlast van vliegtuigen een herkenbaar probleem is, concentreert Jindal zich momenteel op huizen rondom luchthaven Schiphol. Daar loopt tot het eind van het jaar een pilot die het product moet klaarstomen voor de markt. Als alle puntjes op de i staan, moet het eindproduct volgend jaar klaar zijn om de markt te veroveren. ,,Voor die tijd moeten we nog alle certificaten en garanties regelen en de productielijn opzetten. In eerste instantie zullen we ons richten op standaard vormen en maten. Maar in de toekomst moet het mogelijk zijn veel grote ramen van onze technologie te voorzien. En dan kunnen we ook denken aan grote commerciële gebouwen.”
"Omdat geluidsoverlast van vliegtuigen een herkenbaar probleem is, concentreert Jindal zich momenteel op huizen rondom luchthaven Schiphol. Daar loopt tot het eind van het jaar een pilot die het product moet klaarstomen voor de markt"
Het probleem en de gevolgen van geluidsoverlast zijn volgens Jindal overduidelijk. Nu is het de kunst de markt te overtuigen dat DeNoize de beste oplossing in handen heeft. ,,Mensen zien op veel vlakken de meerwaarde van technologie. Denken meer dan ooit aan duurzaamheid, kwaliteit van leven en hun eigen welzijn. En je ziet ook dat heel veel dingen in en rondom het huis door technologie gestuurd of gereguleerd worden. Het tegengaan van geluidsoverlast past prima in dat rijtje. Maar DeNoize zorgt bijvoorbeeld ook voor minder materiaalgebruik, omdat je minder dikke ramen nodig hebt om het geluid buiten te houden. Dat is natuurlijk ook hartstikke duurzaam.”
De komende tijd staat voor DeNoize in het teken van het product doorontwikkelen en in de markt zetten. Zoals veel bestaande markten blijkt deze stug en gaat verandering niet over één nacht ijs. En ook hier gooit de coronapandemie roet in het eten. ,,Schiphol was een belangrijke testcase, maar levert door het drastische gedaalde aantal vluchten veel minder broodnodige informatie. Daardoor moesten we ook op zoek naar andere meetinstrumenten, hetgeen voor vertraging heeft gezorgd.”
Maar het opzetten van een startup geeft Jindal desondanks een hoop voldoening. ,,Je zou me een workaholic kunnen noemen. Ik vind het gewoon leuk met zoiets bezig te zijn. En het feit dat het een doel dient, dat het mensen een grotere kwaliteit van leven geeft, maakt het voor mij extra bijzonder. Bij de vraag wat voor werk ik wil doen, vraag ik me altijd af wat ik zou doen als ik er niet voor betaald zou krijgen. Daarbij hou ik enorm veel van technologie. Wat mij betreft komen die twee dingen heel mooi samen in DeNoize.”