‘De nummer 1 in Brabant’
Elektronisch afval is een hoofdpijnpunt in de afvalindustrie: batterijen die niet worden opgemerkt in een afvalstroom kunnen gevaarlijke branden veroorzaken. De installatie TEMNOS van CORE Technology gebruikt Artificial Intelligence (AI) om batterijhoudende producten in afval op te sporen. Met die innovatie behaalde het bedrijf vorig jaar de zevende plek in de Innovatie Top 100. Dirk van Meer is de ceo van het team aan de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Het is heel gaaf dat je als jonge student-gedreven organisatie erkenning krijgt, zeker zo hoog in zo’n lijst. Er staan partijen tussen met oudere co-founders en veel grotere budgetten.”
,,Op zijn Brabants hebben we het kort gevierd. We waren de zevende op de lijst, maar de nummer één in Brabant. We zijn naar het provinciehuis geweest en werden daar in het zonnetje gezet. Zo hebben we nieuwe connecties kunnen maken en nu zijn we zelfs in gesprek over een mogelijke samenwerking met de provincie!” Inmiddels is CORE Technology verbonden aan een aantal mooie nieuwe projecten. ,,We gaan Huiskes, de grootste batterijsorteerder van Nederland, helpen met AI. Daarnaast zitten we in een subsidietraject waarbij we kijken of we TEMNOS ook kunnen gebruiken om metaaldeeltjes op te sporen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Dit jaar heeft CORE Technology zich opnieuw ingeschreven voor de KVK Innovatie Top 100, maar dan met een nieuw project. Waarom wil het Brabantse bedrijf weer meedoen? ,,We hebben een systeem ontwikkeld waarmee we zonnepanelen kunnen recyclen. Ik adviseer alle innovatieve ondernemers om mee te doen. Zo’n nominatie plakt een mooie stempel op je product. Het laat weten aan potentiële partners en klanten dat er een screening is gedaan en dat je iets doet wat ze kunnen vertrouwen.”
Daarnaast waardeert Van Meer dat KVK luisterde naar feedback die CORE Technology gaf. ,,We werden gevraagd om te evalueren hoe het evenement van vorig jaar ging. De Kamer van Koophandel heeft echt wat gedaan met de feedback die wij na onze nominatie hebben gegeven. "Daaruit blijkt dat het geen prijs is om duurzaamheid te greenwashen, maar echt om ondernemers verder te helpen.”
De lichtvoetige landbouwrobots van AgXeed
Rienk Landstra is één van de co-founders van AgXeed, dat autonome landbouwmachines ontwikkelt. In 2022 behaalde het bedrijf de 81e plaats in de Innovatie Top 100. ,,Dat was natuurlijk leuk om te horen en heeft ons publiciteit opgeleverd. Dankzij de Top 100 kwamen potentiele leveranciers en samenwerkingspartners bij ons terecht.” Sinds het binnenslepen van de nominatie is AgXeed hard gegroeid: het personeel is verdubbeld naar 44 werknemers en de eerste machines zijn geleverd.
,,In juli 2022 hebben we onze eerste machine afgeleverd aan een klant in de buurt. Die heeft er nu al 1800 uur mee gereden, wat meer is dan we hadden verwacht. Inmiddels hebben we tussen de 35 en 40 machines uitgeleverd, waaronder in Canada, Australië, Frankrijk en Engeland.” In januari 2024 zal het bedrijf van Oirlo naar een groter pand in Grubbenvorst verhuizen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Samen met zijn drie medeoprichters zette Landstra AgXeed in 2018 op. De vier landbouwtechnici zagen een verkeerde trend ontstaan bij de trekkerfabrikanten waar ze voor werkten. ,,De machines werden steeds groter en zwaarder, wat slecht voor de bodem is. We moeten zuinig zijn op onze bodem, want daar komt toch al ons voedsel vandaan. Daarnaast zijn er steeds minder boeren en grote personeelstekorten. Dus toen zijn we gaan kijken naar technieken buiten de landbouw en kwam de vraag op: wat als we autonoom gaan rijden, kunnen we dan anders kijken naar hoe we onze grond gebruiken?”
De AgBots van AgXeed zijn een autonoom alternatief voor standaard tractors en oogstmachines die een bestuurder vereisen. Terwijl de robot het land bewerkt, kan de boer zich met andere zaken bezighouden. Het belangrijkste voor de AgBots was dat ze veilig zijn. Landstra: ,,Er moest niet alleen een goed obstakeldetectiesysteem opzitten, maar ook een betrouwbare computer en remsysteem, zodat de robot echt stopt als er iets in de weg staat. Meer dan helft van onze investeringen zit in de software om de machines autonoom over het veld in te plannen.”
Waarom zouden we de boer een compleet nieuw machinepark aan laten schaffen als hij al goede tools in zijn schuur heeft staan?
Wat uniek is aan AgXeed is dat ze werken met wat de boer nu al in gebruik heeft: ,,Hij kan al zijn werktuigen aan de robot hangen. Hij heeft ervaring met die machines en weet wat de kwaliteit van het werk is. Waarom zouden we de boer een compleet nieuw machinepark aan laten schaffen als hij al goede tools in zijn schuur heeft staan?”
Wat hoopt AgXeed het komende jaar te bereiken? ,,Robots in het veld betekent ook dat je ze moet onderhouden. We zijn nu druk bezig met het opzetten van een netwerk van partners die ze gaan verkopen en onderhouden. We bouwen er nu één per week, dat willen we gaan opschalen naar twee per week tegen het eind van het jaar. Dan kunnen we er volgend jaar minimaal 100 bouwen en afleveren . We blijven continu de functionaliteiten van de planning tool uitbreiden . We hebben de robot natuurlijk uitgebreid getest, maar dankzij de feedback van klanten kunnen we de software blijven doorontwikkelen.”
Oer-Hollandse innovatieve fietsmand in de Carrefour
Een fietsmand van gerecycled huisvuil die je zo op je voordrager klikt - en er weer afhaalt als je boodschappen gaat doen. Het klinkt als een oer-Hollandse innovatie, maar The Basky Company gaat inmiddels ook internationaal hard. Vorig jaar behaalde het bedrijf de 63e plek in de KVK Innovatie Top 100. Oprichter Diederick van Es: ,,Ik vond het een eer om op de lijst te staan. Ik kreeg veel reacties uit mijn omgeving - van bekenden én onbekenden. Je merkt dan echt dat mensen door zoiets naar je gaan kijken.”
Van Es heeft net een contract getekend met de Franse supermarktketen Carrefour. ,,Frankrijk is een enorm opkomend fietsland, dus de Carrefour wil onze manden gaan verkopen. Daar komen straks ook nieuwe producten bij, zoals een coolbag die perfect in jouw Basky-fietsmand past - je eigen koelbox voor op de fiets. Ook kan je binnenkort op ons kliksysteem onze sport- en weekendtassen klikken.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Ook online groeide The Basky Company hard. ,,Vooral dankzij online marktplaatsen zoals Amazon. We verkopen nu ongeveer dertig manden per dag, in Duitsland, België, Spanje en natuurlijk Nederland. We zijn inmiddels ook te koop bij CDON, de Bol.com van Scandinavië.” Binnenkort kunnen bedrijven en consumenten hun eigen mand designen op de website én gevulde manden bestellen als kerstpakket.
De fietsmanden van The Basky Company worden geproduceerd in Nederland uit gerecycled plastic huisvuil. Ook werken er in de fabriek mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het textiel komt wel van een Chinese producent. ,,Dat moet eigenlijk bijna wel als je nog een beetje concurrerend qua prijzen wil zijn, maar het liefst wil ik dat ook in Europa gaan doen. Dus als iemand nog een fabriek in Portugal weet: ik houd me aanbevolen!”