Het idee is eigenlijk zo simpel dat het eigenlijk vreemd is dat niemand het ooit eerder heeft bedacht. Je bouwt een enorme wasstraat in de haven waar schepen tijdelijk kunnen 'parkeren' en laat grote borstels aan beide zijden van het schip, die door krachtige motoren worden voortgestuwd, het werk doen.
Het vervuilde water vang je op in grote tanks die onder het schip liggen. Vervolgens filter je dat vieze water, zodat het kan worden hergebruikt. De hele wasbeurt hoeft niet meer dan een paar uur te duren. Ter vergelijking: nu kost het rederijen dagen om zo'n groot schip goed schoon te krijgen. ,,Onze machine is veel sneller én schoner'', zegt mede-eigenaar Stefano Peruzzi van het Rotterdamse bedrijf WhaleWashing.
Lees ook: Duurzaam ondernemen doe je met deze 5 tips
Enorm veel brandstof
Nu moeten rederijen die hun grote schepen een wasbeurt willen geven naar verre oorden varen. Daar worden de vaartuigen uit het water gehesen om vervolgens in enorme droogdokken te worden schoongewassen. ,,Dat is erg duur'', weet Peruzzi. ,,Bovendien nemen deze operaties vaak dagen in beslag en kost dat enorm veel brandstof.''
Voor rederijen is de wasstraat van WhaleWashing dan ook een geweldige oplossing, beweert hij. ,,De markt is enorm. Er zijn 70.000 schepen in de wereld die allemaal schoongemaakt moeten worden. Bedrijven als Maersk, met een grote vloot, kunnen miljoenen euro's per jaar besparen.'' De reacties op het plan zijn dan ook enthousiast. Na de recente olieramp in de haven is duidelijk dat er grote behoefte is aan een dergelijk initiatief.
800 miljoen auto's
Ook het milieu profiteert ervan, aldus Peruzzi. ,,De zestien grootste schepen in deze wereld zorgen voor net zo veel vervuiling als 800 miljoen auto's. Als je 10 procent brandstof bespaart, is het net alsof je 80 miljoen auto's van de weg haalt.''
Het Rotterdams Havenbedrijf is in ieder geval enthousiast over het initiatief. Het is ook een van de redenen dat voor de Rotterdamse haven is gekozen, aldus Peruzzi. De grootste haven van Europa heeft duurzame doelstellingen én staat open voor innovatie.
Lees ook: Kuzee heeft succesformule met slepen, vervoeren en wassen van auto's
Op andere continenten
Op de langere termijn is het volgens Peruzzi wel de bedoeling om ook op andere continenten soortgelijke wasstraten te bouwen. Zo moet er een nog grotere wasstraat, voor mammoettankers, in Panama komen. De eerste versie in Rotterdam - er komen later ook drie andere modellen voor langere en kortere vaartuigen- zal gericht zijn op schepen tot 120 meter lang. Het bouwen van deze wasstraat in de Rotterdamse haven gaat enkele miljoenen kosten.
Peruzzi is op dit moment in gesprek met investeerders, die de bouw van de 'carwash' moeten financieren. ,,Onze businesscase is erg goed. We verwachten ook dat veel bedrijven er gebruik van gaan maken.'' Investeerders kunnen volgens hem al in twee jaar worden terugbetaald. Bovendien krijgen financierders die nu instappen aandelen in het bedrijf. ,,We hebben plannen om flink op te schalen, met wasstraten in Singapore en Panama. Het bedrijf gaat op een gegeven moment de beurs op. Als mensen nu investeren, is hun toekomst verzekerd'', vertelt de Italiaan, die verwacht de wasstraat binnen een jaar klaar te hebben.
Lees ook: Slim businessmodel: duurzaam platform Klooker heeft al 3000 betalende leden
Op zoek
Het Rotterdams Havenbedrijf, dat onlangs een overeenkomst met WhaleWashing heeft getekend, gaat nu samen met het bedrijf op zoek naar een geschikte plek in de haven waar de wasstraat kan komen. Dat moet een plek zijn waar veel schepen passeren en veilig kunnen liggen, legt een woordvoerder uit.
,,Dit initiatief past bij ons streven om het beter, slimmer, efficiënter en duurzamer te doen. Daarom hebben wij ook een innovatieproject als PortXL, dat start-ups helpt om hun product aan de man te krijgen in de havensector. Dat is belangrijk om wereldwijde vernieuwers, zoals WhaleWashing, steun te bieden om hier in Rotterdam te kunnen werken aan de haven van de toekomst'', zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.
Duurzaam karakter
Vooral het duurzame karakter van de wasstraat spreekt de haven erg aan. ,,Schone schepen hebben minder weerstand en verbruiken daardoor minder brandstof. Dit soort initiatieven passen prima bij ons omdat wij van origine een haven van pioniers zijn.''