De Rotterdamse Ondernemersprijs wordt al meer dan 34 jaar uitgereikt in de regio Rotterdam. In 2014 nam Stichting Rotterdamse Ondernemersprijs de organisatie van het evenement over van de initiatiefnemers Kamer van Koophandel (KVK) en gemeente Rotterdam. Met het overnemen van de jaarlijkse competitie blijft het volgens ROP mogelijk om ondernemers in onze regio te belonen voor goed ondernemerschap.
Ook moet het evenement andere ondernemers inspireren en promoot het de Rotterdamse regio als vestigingsgebied. Daarbij spelen genomineerden en winnaars van de prijs een belangrijke rol. Succesvolle ondernemers zijn volgens de stichting fantastische ambassadeurs voor ondernemend Rotterdam en leveren een sterke bijdrage aan het imago van de regio.
Burgemeester Aboutaleb ambassadeur van de Rotterdamse Ondernemersprijs
Burgemeester Ahmed Aboutaleb aanvaarde in 2017 het ambassadeurschap van de Rotterdamse Ondernemersprijs. Aboutaleb: ,,Ondernemers zijn gedreven, hebben durf en oog voor zaken; ze zijn de motor van onze economie. Maar al te vaak zijn ze ook bescheiden over wat ze bereikt hebben. Die nuchterheid is typerend voor onze regio, maar de verhalen en ervaringen van deze ondernemers zijn inspirerend en verdienen het gehoord en beloond worden. Daarvoor is de Rotterdamse Ondernemersprijs!”
Deze prijs is relatief nieuw binnen de ROP en specifiek gericht op ondernemers die met hun bedrijf een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ze ontwikkelen producten en diensten waarmee ze bijdragen aan een beter milieu, innovaties, inclusiviteit, duurzaamheid. De bedrijven die aan de Nieuwe Heldenprijs deelnemen mogen jonger zijn (minimaal 1 jaar bestaan) dan bij de ROP, maar moeten schaalbaar zijn voor de toekomst.
Maar wie zijn uiteindelijk de genomineerden voor de prijzen? Je vindt ze hieronder:
Alle genomineerden van de Rotterdamse Ondernemersprijs op een rij
Ampelmann (Delft) – Eigenaar: Jan van der Tempel
Ampelmann is een internationaal opererende organisatie met 100 procent Nederlandse roots. Het bedrijf is een spin-off van de TU Delft. Ampelmann heeft als doel om mensen en goederen op zee veilig te laten oversteken tussen vaartuigen, windturbines of platforms. Op dit moment heeft Ampelmann 65 machines die gemakkelijk vervoerd en verplaatst kunnen worden. De komende jaren wil het bedrijf tien machines per jaar produceren. De afgelopen tijd is veel geïnvesteerd in nieuwe technologie. De Ampelmann wordt 100 procent elektrisch, dit betekent een energiebesparing van 80 procent.
Wat meer dan tien jaar geleden als idee begon op een offshore wind conferentie, het walk-to-work-systeem, is Ampelmann nu uitgegroeid tot een bedrijf met elf kantoren wereldwijd waaronder het hoofdkantoor in Delft. Ampelmann heeft een vloot van meer dan zestig systemen en heeft tot nu toe meer dan driehonderd projecten uitgevoerd.
Yource (Rotterdam) - Eigenaar: Robin Jansen
Yource is marktleider in klantcontact binnen de Benelux en voorziet organisaties van het totale klantcontact in de gehele waardeketen. De mensgerichte aanpak in combinatie met de juiste technologische partners, maakt hen een toonaangevende full service-organisatie in klantcontact. Door de focus op kwalitatief klantcontact en de persoonlijke ontwikkeling van Yource-members, weten zij bij een gevarieerd netwerk van klanten iedere klantcontact behoefte te vervullen. Yource is overal (en ook rondom) in de waardeketen waar menselijk contact plaatsvindt.
Van Gelder Ridderkerk (Ridderkerk) – Eigenaar: Gerrit van Gelder
Familiebedrijf Van Gelder, is een oer-Hollandse, maar toch hypermoderne groothandel in dagverse aardappelen, groente en fruit. Focus ligt op Nederlandse horeca, restaurants, hotelketens, cateraars en zorginstellingen. Algemeen directeur Gerrit van Gelder geeft de dagelijkse leiding aan het bedrijf, dat ondertussen meer dan 350 medewerkers telt. Als algemeen directeur en mede-eigenaar maakt het bedrijf onder zijn leiding de laatste jaren een flinke groeispurt door. Vanaf 2011 is het roer omgegooid en richt Van Gelder zich meer op duurzaamheid, smaak en gezondheid. Ook om de continuïteit te waarborgen, en om het aantrekkelijk te maken voor de jonge generatie, zijn ze deze kant op gegaan.
Lees ook: Duurzame mobiliteit in Rotterdams havengebied dankzij reizennaarjewerk.nl
En dit zijn alle genomineerden van de Nieuwe Heldenprijs op een rij
Drop and Loop (Rotterdam) – Eigenaars: Carlijn Oosthoek en Susan de Vries
Meer dan 15 procent van alle ingezamelde kleding in textielcontainers op straat raakt vervuild en is onbruikbaar voor hergebruik of recycling. Zo blijft er in totaal maar 30 procent oude kleding over dat een tweede leven krijgt. Dat moet anders. Drop & Loop is een nieuwe en betere manier om gebruikte kleding en textiel een tweede leven te geven.
Het is eenvoudig: je doet je kleding thuis in een tas en lever je in bij de winkels waar een Drop & Loop-automaat staat. Per inleverbeurt krijg je korting op je volgende aankoop of spaar je voor een gerecycled product. Al het textiel dat wordt ingezameld, wordt gebruikt voor hergebruik of recycling. Zo zorgt Drop and Loop dat er niks wordt verbrand en alles gebruikt wordt. Van de gerecyclede Rotterdamse Ondernemersprijs-stoffen worden nieuwe producten gemaakt die bij de retailers in de winkel worden verkocht. Alles gemaakt van oude kleding, 100 procent duurzaam.
Current Werkt (Rotterdam) - Eigenaar: Hilal Makhouki
Current Werkt is een commerciële en maatschappelijk gedreven uitzendonderneming voor mensen met een justitiële achtergrond en andere werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het vormt de brug tussen commerciële doelstellingen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hilal bewijst dat zijn eigen ervaringen uit het verleden, de basis van dit succes kan zijn. Slechts 25 procent van de ex-gedetineerden gaat daadwerkelijk aan het werk, 50 procent vervalt in een uitkeringssituatie en de laatste 25 procent is zelfs onbekend.
Current Werkt spreekt de taal van de werkzoekende én de werkgever. Het doel is altijd dat de kandidaten via het uitzendwerk doorstromen naar een vaste baan. De kandidaten van CurrentWerkt komen in de meest uiteenlopende banen terecht: schoonmaakwerk, bouwvakker, vrachtwagenchauffeur, steigerbouwer, zonnepanelen. Voordat ze aan de slag gaan, worden ze klaargestoomd bij CurrentStart, de grote werkzaal. ,,We brengen de kandidaten
twee à drie maanden lang vaardigheden bij en laten ze wennen aan het werkritme, want voor de meesten betreft het een enorme overgang. Door dit voortraject is het slagingspercentage met 70 procent erg hoog.''
Venturi Aviation (Delft) - Eigenaar: Jan Willem Heinen
,,Vanaf 2030 vliegen we elektrisch”. De Delftse startup Venturi Aviation bouwt aan een elektrisch vliegtuig voor 44 passagiers dat volledig wordt aangedreven door acht elektrische motoren. Dankzij een verwisselbare batterij moet het bereik van 550 kilometer in de toekomst toenemen. Oprichters Jan Willem Heinen en Joost Diebens van Venturi Aviation geloven in deze elektrische variant. Het vliegtuig de Echelon 01 is uitgerust met een batterijpakket waarmee het toestel anderhalf uur kan vliegen. Het opladen kost vervolgens 35 minuten. Het vliegtuig is zo ontworpen dat het batterijpakket na verloop van tijd vervangen kan worden voor een lichtere en sterkere variant. Daardoor zal het vliegbereik steeds verder toenemen.
Lees ook: Dit Rotterdamse sportmerk van toen wil opnieuw de beste speler op het veld zijn