Nieuws Innovatie

Dit zijn de meest inspirerende vrouwelijke tech-ondernemers

Het is een veel gehoorde klacht: er zijn te weinig vrouwen binnen technologie. De oprichters van de Inspiring Fifty denken hier echter anders over. Jaarlijks kiest deze organisatie de vijftig meest inspirerende Europese vrouwen die in technologie werken uit, en per land is er ook een lijst. De Nederlandse variant is vandaag bekend gemaakt en hier vinden we niet alleen getalenteerde programmeurs, maar ook inspirerende ondernemers.

Eveline Meijer 14 april 2016

Vrouw Ondernemer Tech

De lijst van vijftig Nederlandse vrouwen bestaat uit onder meer ondernemers, zakelijke leiders en academici. Zo zien we onder meer Neelie Kroes op de lijst staan, maar ook de directeur van Booking.com Gillian Tans en de co-founder en managing director van TomTom Corinne Vigreux op deze lijst. En deze dames vinden we niet in de Nederlandse editie terug, zij stonden ook op de Europese variant.

Waarom is er een lijst?

De vraag is: waarom is een lijst van vrouwen binnen de technologie nodig? De vrouwen zijn er immers wel, maar waarom de extra aandacht?

Janneke Niessen, medeoprichter van Inspiring Fifty, legt uit: "Ik geloof in de kracht van vrouwelijke rolmodellen om een positieve verandering teweeg te brengen: ‘If she can see it, she can be it’." En aan inspirerende vrouwen is geen tekort. "We kregen zoveel nominaties, stuk voor stuk inspirerende vrouwen dat we daar ook in de verschillende landen iets mee wilden doen. Deze vijftig fantastische rolmodellen in Nederland zijn een voorbeeld voor vele anderen."

"Ons uiteindelijke doel bij Inspiring Fifty is het inspireren van anderen vrouwen om technologie te omarmen. Alle bedrijven worden technologie bedrijven en ‘De technologie’ is al lang geen sector op zich meer, het zit overal in verweven. De groei van toekomstkansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt gaat hand in hand met het omarmen van technologie. ", voegt mede-initiatiefnemer van Inspiring Fifty Joëlle Frijters toe.

Vrouwelijke tech-ondernemers

Vijftig vrouwen, allemaal werkzaam binnen de technologie. Daar zitten natuurlijk ook een aantal inspirerende ondernemers bij. Wie dat zijn, zie je hieronder.

Jacintha Baas, oprichter van Sustainer Homes
Vivianne Bendermacher, oprichter van Techionista
Suzan Claesen, eigenaar en medeoprichter van CrowdyHouse
Heleen Dura-van Oord, oprichter van DQ&A Media
Valerie Frissen, CEO bij SIDN Fund
Lorna Goulden, oprichter en directeur van Creative Innovation Works
Janneke Harders, oprichter en directeur van Dacom
Marjolein Helder, oprichter en CEO van Plant-e
Dianne Janknegt, oprichter van WizeNoze
Dianne Krieger, CEO bij Savision
Lieke Pijpers, oprichter en CTO van The Next Closet
Meiny Prins, medeoprichter en CEO van Priva
Melanie Rieback, medeoprichter en CEO van Radically Open Security
Liesbeth Rigter, CEO van MoneYou
Constance Scholten, medeoprichter en CEO van Camarilla
Hanneke Stegweg, oprichter van iLost
Marina Tognetti, oprichter en CEO van Myngle
Jonna van den Dungen, oprichter en CEO van StyleScript
Janneke van den Heuvel, medeoprichter van TryLikes
Cecile van der Waal, medeoprichter en COO van Printr
Pauline van Dongen, CEO en creative director van Pauline van Dongen Innovations
Petra van Schaik, oprichter en CEO van Compumatica Secure Networks
Corinne Vigreux, medeoprichter en managing director consumer bij TomTom
Anouk Vos, oprichter en directeur van Women in Cyber Security
Eline Vrijland-Van Beest, oprichter en CEO van NightBalance
Jane Zavalishina, CEO van Yandex Data Factory

De gehele lijst met inspirerende vrouwen binnen de technologie is hier te vinden.

EvenementenInspiring Fifty organiseert het gehele jaar door evenementen, samen met partners Facebook, Atomico en Improve Digital. Eén van die evenemente vindt plaats op 25 mei in Amsterdam tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, op uitnodiging van Neelie Kroes van StartupDelta. Tijdens dit evenement spreken onder meer Maxime Williams (Global Director Diversity Facebook), Sandra Lopez (VP Strategic Alliances Werables Intel) en Lisa Jackson (VP Environment, Policy en Social Initiatives Apple). Meer informatie over dit evenement volgt binnenkort.