Nieuws Innovatie

Oer-Hollands DLL blijft groeien met Apple als topklant en energietransitie als speerpunt

Apple als topklant van een leasebedrijf dat van oudsher steunt op landbouwmachines? DLL bouwt verder aan een divers portfolio. Bijvoorbeeld met Volta Trucks, dat elektrische trucks aanbiedt tegen maandelijkse betaling.

Peter Scholtes (AD) 18 augustus 2023

DLL leasebedrijf groei

Het Zweedse Volta Trucks laat zijn elektrische vrachtwagens bouwen bij Steyr in Oostenrijk. DLL is leasingpartner van het jonge bedrijf dat zijn trucks aanbiedt voor gebruik tegen betaling van een maandelijks leasebedrag. Beeld: Volta Trucks

DLL blijft in beweging. De wereldmarktleider op het gebied van leasing van kapitaalgoederen wil zijn koppositie vasthouden. Topman Carlo van Kemenade heeft de energietransitie tot speerpunt verheven, zo vertelt hij aan het AD.

,,We willen voorop lopen als partner voor bedrijven in hun energietransitie”, zegt de anderhalf jaar geleden als hoogste baas van het leaseconcern aangetreden Eindhovenaar. Het is logisch dat DLL samen optrekt met grootste klant Agco, de Amerikaanse gigant in landbouwmachines van merken als Massey Ferguson en Fendt.

Apple nummer 2 op klantenlijst

De elektrische tractor van Fendt zit in de pijplijn. ,,We zijn in een vroeg stadium aangehaakt om zo’n nieuw product goed te kunnen begrijpen.” Inzet van batterijen en opladen zijn nieuw. Welke service moet in een leasecontract worden opgenomen? En van welke restwaarde aan het einde van de looptijd moet worden uitgegaan?

Bij Agco is DLL kind aan huis. Van Kemenade heeft de focus op de klanten verscherpt. Zelf is hij net terug van een bezoek aan de Indiase tractorfabrikant Mahindra. Ook sprak hij in Londen met de Europese baas van Apple. Het wereldmerk blijkt in grootte nummer twee op de klantenlijst van DLL te zijn. ,,Apple heeft veel grote projecten met ondernemingen, bijvoorbeeld voor MacBooks. Wij financieren die voor hun klanten. In de afgelopen twee jaar is de omvang van onze activiteiten voor Apple sterk gegroeid.”

"We willen voorop lopen als partner voor bedrijven in hun energie­tran­si­tie"

Carlo van Kemenade, DLL

Geëlektrificeerde bulldozers

Door veel in contact te zijn met klanten wil het leasebedrijf snel kunnen inspelen op veranderde behoeftes. De energietransitie grijpt overal om zich heen. DLL biedt al leasing aan voor geëlektrificeerde bulldozers. Zonneparken en windmolens maken deel uit van het portfolio. En dit jaar ging het in zee met het jonge Zweedse bedrijf Volta Trucks, dat elektrische trucks voor goederenvervoer in steden beschikbaar stelt tegen een maandelijks leasebedrag. Ook in financiering van nieuwe batterijconcepten wil DLL een rol spelen.

Zo bouwt het verder aan een divers portfolio. De landbouw- en voedingsmiddelensector is nog altijd goed voor 43 procent van de leaseportefeuille die in het afgelopen halfjaar verder groeide naar een omvang van 42 miljard euro. Met activiteiten in de bouw, transport, industrie, gezondheidszorg, schone energie en kantoorapparatuur zijn de risico’s breed gespreid.

Lees ook: Hoe ParkingYou maar blijft groeien door 7.500 parkeerplaatsen te beheren

Groei in Brazilië

Met zijn wereldwijde aanwezigheid in meer dan 25 landen kan het bedrijf ook een economische dip in een of meer regio’s opvangen. Zo vertrok het noodgedwongen uit Rusland, maar zag het in Brazilië sterke groei van de landbouwsector toen die in Oekraïne kwam stil te vallen.

In het afgelopen halfjaar steeg de nettowinst van DLL van 101 naar 260 miljoen euro. Op vergelijkbare basis - afgezien van de afwaardering in 2022 van de verkochte activiteiten in Rusland en andere incidentele posten - bleef het resultaat ongeveer gelijk. ,,Dat stemt tot tevredenheid. We hebben in het afgelopen halfjaar veel extra kosten gehad als gevolg van met name de inflatie en toegenomen investeringen in onze digitalisering.”

Lees ook: Deze vondst brengt Ruud wereldwijde groei: kippen van Kipster krijgen alleen nog afgedankte etensresten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws