Nieuws Innovatie

Drutense Oliveira: Machinedokter op afstand

Ooit begon Twan Kohlen als een eenmansbedrijf; nu heeft Oliveira 87 werknemers. Die doen het onderhoud aan machines in Europa, Afrika en Azië. Vooral het aantal opdrachtgevers in Indonesië groeit. ,,Ik wilde de markt gaan bedienen met predictief onderhoud, een methode die ik binnen de Koninklijke Marine heb geleerd."

Koen Moons 8 mei 2016

Oliveira Druten

Bij predictief onderhoud wordt de werking van een machine gemeten zonder de productie te verstoren. Twan vergelijkt de methodiek met medische onderzoeken. ,,Trillingsanalyse kun je zien als het maken van een hartfilmpje, olieanalyse als doen van bloedonderzoek en het beluisteren van ultrasoon geluid is te vergelijken met het gebruik van de stethoscoop. Uit deze vergelijkingen is het concept van de machinedokter ontstaan."

MultinationalsDe eerste internationale stap zette Oliveira vlak over de grens, in Krefeld, Duitsland. Maar Twan zag meer kansen. ,,Eigenlijk in alle takken van de industrie, waar ook ter wereld." Vaak vormen Nederlandse bedrijven de ingang naar het buitenland. ,,Veel van onze klanten zijn multinationals. Hierdoor is het gemakkelijker een goede referentie te krijgen en internationaal mee te groeien."

Momenteel is het bedrijf actief in de Benelux, Duitsland, Rusland, Oekraïne, Roemenië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ivoorkust, Ghana, Indonesië en Singapore. Vooral Indonesië is een belangrijk land voor Oliveira. ,,De voedingsindustrie in Indonesië is momenteel een groeimarkt. Grote multinationals zijn druk bezig productiefaciliteiten te starten. Daarbij zetten ze ons in."

Big dataHet grootste deel van de 87 werknemers is werkzaam binnen Nederland en Duitsland, waarbij Druten de 'ondersteunende hub' is waar alle kantooractiviteiten plaatsvinden. In principe werken alle engineers op locatie, zowel in Nederland als in het buitenland, maar dat zou weleens kunnen veranderen. ,,We zouden mensen met kennis kunnen blijven verplaatsen, maar we hebben nu software en hardware ontwikkeld die het mogelijk maken op afstand big data te ontsluiten en te analyseren."

Andere kant van de wereldVoor het doen van zaken zullen Twan Kohlen en zijn medewerkers nog steeds zo nu en dan naar de andere kant van de wereld reizen. Daar is hij blij mee. ,,Het is een enorme verrijking van je ontwikkeling en persoonlijkheid om internationaal zaken te doen. Ik kan het iedereen aanraden."

Oliveira participeert in het Smart Industry-project Campione, waarin onder meer gewerkt wordt aan innovaties op het gebied van conditiebewaking met behulp van big data.