Aangeboden door Stichting Afvalfonds Verpakkingen
Branded Content Duurzaamheid
Afval scheiden op school en werk: Stichting Afvalfonds Verpakkingen neemt obstakels weg
Hoe ga jij als werkgever om met het scheiden van verpakkingsafval? Het is een vraag die steeds meer gewicht krijgt. Gelukkig zien veel bedrijven het belang van de juiste verwerking. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed omspringt met verpakkingsafval biedt Stichting Afvalfonds Verpakkingen een passend inzamelsysteem aan. En het is nog kosteloos ook.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Foto: Stichting Afvalfonds Verpakkingen
Het gaat om een systeem waarmee plastic verpakkingen, drankenkartons en glazen verpakkingen die bij bedrijven vrijkomen gescheiden ter recycling aangeboden kunnen worden. Voor wie de kosten voor het ophalen en recyclen dan zijn? ,,Deze neemt het Afvalfonds voor haar rekening door afspraken te maken met afvalinzamelaars en verwerkers”, zegt Hester Klein Lankhorst als algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. ,,Daarbij ook kijkend naar bestaande marktafspraken. Namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, zijn wij verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. Deze bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking aan ons af te dragen.”
Tijdens jaren ’90 niet met afvalscheiding bezig
De wijze waarop Klein Lankhorst het principe uitlegt, bewijst dat ze er bijzonder blij mee is. ,,Het milieu is belangrijk. En al helemaal als het samengaat met onze economie. Wat ik zo mooi vind aan de samenwerking tussen bedrijven en Stichting Afvalfonds Verpakkingen is dat het een grote duurzaamheidsbeweging op gang brengt. Juist nu. Toen ik in de jaren ’90 op de arbeidsmarkt kwam, waren bedrijven niet of nauwelijks met afvalscheiding bezig.”
,,Vandaag de dag is dat gelukkig wel anders”, vervolgt de vrouw die in het verleden onder meer werkzaam was voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ,,En dat moet ook. Niet alleen voor een schoon milieu, maar ook voor medewerkers. Uit meerdere recente onderzoeken blijkt ook dat medewerkers voor een betere afvalscheiding op het werk pleiten. Het is mooi om te zien dat er langzaam maar zeker aan een standaard moet worden voldaan. Ik word ontzettend blij van deze ontwikkeling.”
Deze zeeftrommel sorteert lichte plastic verpakkingen. Foto: Stichting Afvalfonds Verpakkingen
Belangrijk om kinderen bij proces van afvalscheiding te betrekken
Het is er eentje die volgens Klein Lankhorst niet meer tot stilstand zal komen. Begin maart was ze op bezoek in Hilversum, waar de eerste basisschool in Nederland zich heeft ingeschreven voor het inzamelsysteem. Want ook voor deze doelgroep is de Stichting Afvalfonds Verpakkingen in het leven geroepen. ,,Het is ontzettend leuk om met kinderen over afvalscheiding te praten. Ik merk het ook aan mijn eigen zonen. Ze weten er al zoveel over. Kinderen denken nog niet in belangen en kijken dus met een open blik naar dit item. Dat levert hele pure discussies op.”
,,We proberen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat er geen obstakels meer zijn die de recycling in de weg staan"
Elke verpakking telt
Om deze kinderen een circulaire toekomst te bieden, richt het Afvalfonds zich ook op basisscholen. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Daarnaast heeft men gezien dat scholen het verpakkingsafval niet scheiden omdat een inzamelingssysteem vaak kosten met zich meebrengt. Daar komt nu verandering in en dat geldt dus ook voor o.a. de kantoor-, winkel- en dienstensector, horeca, zorg, sportverenigingen en het OV.
,,We hebben allerlei studies gedaan om erachter te komen hoe deze sectoren ons initiatief zouden ontvangen. Binnen de bedrijven hebben we gemerkt dat men er op verschillende manieren tegenaan kijkt. De ene werkgever zegt het mooi te vinden en stapt graag in, maar de ander heeft bijvoorbeeld geen ruimte voor extra bakken om het afval in te scheiden.”
,,Tegenwoordig kunnen we ook via zogenoemde nascheiding plastic verpakkingen en drankenkartons terugwinnen uit het restafval. Het verwerkingsproces blijft hetzelfde, alleen volgt er in een speciale nascheidingsfabriek eerst nog een extra sorteerstap. We proberen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat er geen obstakels meer zijn die de recycling in de weg staan. Wij willen zo veel mogelijk verpakkingen recyclen, elke verpakking telt!”
Recyclen van plastic dient meerdere essentiële doelen
Hergebruik van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar komt het klimaat ook ten goede. Opvallend genoeg zijn er nog altijd veel mensen die dit niet weten. ,,De recycling van 1 ton plastic verpakkingen levert 2,5 ton aan CO2-reductie op. Dat moeten we willen. En daar komt bij dat we minder afhankelijk moeten worden van olie uit Rusland. Iets dat gezien de oorlog in Oekraïne nog urgenter is.”
,,Ken je de slogan ‘Een beter milieu begint jezelf’ nog? Het is inmiddels zoveel meer dan dat. Het is noodzakelijk dat we innovatie omarmen"
,,Het is echt een goede zaak dat de Europese Unie aandringt op initiatieven als die van ons”, besluit Klein Lankhorst. ,,Iedereen moet meedoen, dus ook alle bedrijven. En dat betekent dat we moeten samenwerken. Nederland loopt voorop als kennisland, maar we kunnen nog veel meer doen. ’s Werelds grootste bedrijven zien ons land als een ideale plek voor pilots. We zijn een klein land, maar hebben een goede logistiek, het klimaat is goed, we hebben grote havens en goed opgeleide mensen die ook nog eens Engels kunnen spreken. Laten we daar met z’n allen vooral van profiteren. Ken je de slogan ‘Een beter milieu begint jezelf’ nog? Het is inmiddels zoveel meer dan dat. Het is noodzakelijk dat we innovatie omarmen.”
Aanmelden bij online loket Afval Goed Geregeld
Bedrijven die gebruik willen maken van het kosteloze inzamelsysteem kunnen zich vanaf 30 maart via het online loket www.afvalgoedgeregeld.nl aanmelden. Deze is zeven weken lang geopend. Vervolgens starten we per 1 januari 2023 met de gescheiden inzameling en recycling van dit verpakkingsafval.