Aangeboden door AGEM Ontwikkeling B.V.
Branded Content Duurzaamheid
Zonnige Bedrijven in de Achterhoek
Je wilt als bedrijf best iets aan duurzaamheid doen. Maar je ziet op tegen alle rompslomp die dat met zich meebrengt. Bedrijven in de Achterhoek hebben geluk: zij hoeven het allemaal niet zelf uit te zoeken.

Zo’n zeshonderd bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor een quickscan. Bij drie kwart daarvan heeft dit geleid tot een subsidieaanvraag of wordt er aan de realisatie van het zonnedak gewerkt. Foto Agem
Agem, de overkoepelende energiecoöperatie voor de Achterhoek, biedt bedrijven gratis een quickscan aan. Hierin bekijkt Agem, samen met de ondernemer, welke mogelijkheden er zijn voor dat bedrijf om energie op te wekken via zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Alles wat daarbij komt kijken, zoals dakconstructie, de ruimte op het netwerk van Liander, subsidiemogelijkheden en verzekeringen zoekt Agem op maat uit voor je bedrijf. Voor bedrijven die eerst nog wat meer algemene informatie willen, biedt Agem een webinar aan.
Kosteloos advies
Thijs Huls, teamleider Ontwikkeling Kleinschalig bij Agem, licht een en ander graag toe. ,,Wij zijn een onafhankelijke coöperatie die zonder winstoogmerk particulieren en bedrijven in de Achterhoek adviseert over de aanschaf van zonnepanelen. We merken dat bedrijven vaak nog veel vragen hebben en opzien tegen al het uitzoekwerk. Precies dát nemen wij bedrijven uit handen. Doordat wij samenwerken met de gemeenten en vijftien lokale energiecoöperaties, kunnen wij bedrijven kosteloos en vrijblijvend, maar zeer deskundig adviseren. Soms gaan er verhalen rond over netcongestie bij netbeheerder Liander en denken bedrijven dat het zinloos is om aan zonnepanelen te beginnen. Wij hebben rechtstreeks contact met Liander en weten exact of er netcongestie is en zo ja, wanneer dat in de betreffende omgeving is opgelost. Want de capaciteit wordt meestal vrij snel uitgebreid.”
Duidelijke businesscase via quickscan
,,Ondernemers denken vaak dat als zij zonnepanelen op het dak aanbrengen, hun verzekeraar geen verzekering meer wil afsluiten”, weet Huls. “Niets is minder waar. Veel bezwaren die bij ondernemers leven, zijn gebaseerd op onwetendheid. Meestal puur omdat zo’n ondernemer er helemaal geen tijd voor heeft zich goed te verdiepen in de materie. Dat hoeft ook niet, want daar zijn wij dus voor.” Met de quickscan laat Agem ook zien hoe jouw businesscase eruit gaat zien als je zonnepanelen op het dak van je bedrijf legt. ,,We berekenen wat je als bedrijf zelf moet investeren en wat het rendement is. Dat rendement bestaat eigenlijk uit twee elementen; je directe energiebesparing én de stroom die je teruglevert. Daarnaast ben je als bedrijf natuurlijk maatschappelijk verantwoord bezig.”
,,Je kunt zelf investeren, je kunt je dak verhuren aan een commerciële partij, of je kunt samenwerken met een lokale energiecoöperatie. Afhankelijk van bijvoorbeeld de grote van je dak en de hoeveelheid energie die je verbruikt, kies je de voor jou beste optie.”
Diverse mogelijkheden
Als een bedrijf na de quickscan besluit om een Zonnig Bedrijf te worden, zijn er drie mogelijkheden: je kunt als ondernemer besluiten om het zelf verder op te pakken en te gaan regelen; je kunt een Achterhoeks bedrijf in de arm nemen die het voor je gaat regelen; of je kunt een plaatselijke en onafhankelijke adviseur inschakelen. In dat laatste geval is er zelfs een mogelijkheid om een voucher te krijgen vanuit Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland. Dat kan je tot de helft van de kosten schelen.
,,Wat dat investeren betreft, zijn er drie mogelijkheden”, schetst Huls. ,,Je kunt zelf investeren, je kunt je dak verhuren aan een commerciële partij, of je kunt samenwerken met een lokale energiecoöperatie. Afhankelijk van bijvoorbeeld de grote van je dak en de hoeveelheid energie die je verbruikt, kies je de voor jou beste optie.”
Bezwaren, bezwaren…
‘Ja maar, ik heb geen goed dak voor zonnepanelen.’ ‘Ja maar, mijn bedrijf is vast te klein voor zo’n project.’ ‘Ja maar…’. Allerlei bezwaren worden vaak van tevoren opgeworpen door bedrijven. ,,Tegen hen zeg ik: meld je bij ons aan, dan bekijken we samen de mogelijkheden”, stelt Huls gerust. ,,Er is meestal veel meer mogelijk dan je denkt. Je kunt je nooit een buil vallen, want zowel het webinar als de quickscan zijn volledig gratis.”
Zo’n zeshonderd bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor een quickscan. Bij drie kwart daarvan heeft dit geleid tot een subsidieaanvraag of wordt er aan de realisatie van het zonnedak gewerkt.
Subsidiemogelijkheden
Om een en ander financieel aantrekkelijk te maken, zijn er diverse subsidiemogelijkheden in het leven geroepen. Huls legt uit: ,,Voor kleinverbruikers kan salderen een aantrekkelijke optie zijn, helemaal nu er ISDE-subsidie beschikbaar is. Bij salderen mag je de stroom die je teruglevert omdat je die op dat moment over hebt, gratis weer gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. Liander slaat de overtollige energie in feite voor je op en geeft het weer terug als jij het kunt gebruiken. Dit geldt voor bedrijven die een aansluiting in de meterkast tot maximaal drie keer 80A hebben. Daarboven ben je grootverbruiker en dan wordt het interessant om gebruik te maken van een andere subsidieregeling.”
Dit betreft de zogenoemde SDE++ subsidie. Wat deze precies inhoudt, lees je uitgebreid op de site van Agem.
De volgende informatieavonden voor het bedrijfsleven worden in juni georganiseerd:
- Woensdag 9 juni 20:00 uur: gemeente Oude IJsselstreek.
- Donderdag 10 juni 20:00 uur: gemeente Montferland.
- Woensdag 16 juni 20:00 uur: gemeente Doetinchem.
Aanmelden voor één van de webinars kan via: www.agem.nl/webinar