Nieuws Duurzaamheid
Alternatief voor plastic bakje? IJskoning Jeffrey heeft een smakelijke oplossing
Veel mensen zweren erbij: een ijsje in een (plastic) bakje. Maar vanwege een nieuwe wet moeten mensen vanaf 1 juli daar extra voor betalen. Jeffrey Burg van De IJskoning uit Den Bosch bedacht een list: zijn bakje is van koek.

De wagens van De IJskoning hebben voortaan nieuwe eetbare bakjes voor hun ijsjes. Op de foto eigenaar Jeffrey Burg. Foto: Marc Bolsius
Het is een kwestie van smaak: eet je ijs uit een hoorntje of in een bakje? De een houdt bij het krakende geluid van een pas gebakken oubliehoorn, terwijl de ander alleen de pure smaak van ijs op een lepeltje wil proeven. Wat bij deze keuze tot afgelopen zaterdag nooit heeft uitgemaakt, is de prijs: bij elke ijssalon betaal je voor beide opties precies hetzelfde. Maar sinds afgelopen zaterdag is daar verandering in gekomen.
Sindsdien moeten ondernemers een toeslag heffen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Het besluit is onhandig voor klanten van bijvoorbeeld afhaalrestaurants en friettenten, die een extra bedrag betalen voor elk plastic bakje dat ze meenemen, meldt het AD.
''Als mensen hun bakje nu op straat gooien, eten de vogels het wel op''
25 cent per bakje extra
Maar ook liefhebbers van ijs in een bakje worden hiermee op kosten gejaagd. Hoewel de buitenkant daarvan van karton lijkt, heeft de binnenkant een kunststof laagje, net zoals bijvoorbeeld een beker voor koffie-to-go. En dus gaat dat geld kosten. Als adviesprijs houdt de overheid 25 cent voor een beker of bakje aan.
Bij ijscoman Jeffrey Burg van De IJskoning in Den Bosch gingen zijn haren rechtovereind staan toen hij dit eerder dit jaar hoorde. Ongeveer de helft van zijn klanten bestelt ijs in een bakje. ,,Het voelt niet goed om hen meer te laten betalen, helemaal nu de prijzen zo omhoog zijn gegaan. Ik zou bovendien aan allerlei administratie moeten. Daar heb ik geen zin in”, vertelt hij.
Een close-up van de bakjes. Foto: Marc Bolsius
‘IJs van Columbus’
Hij ging op zoek naar een alternatief. Dat was zo makkelijk nog niet. Kartonnen bakjes zijn een mogelijkheid, maar gaan al snel lekken. Ook zijn er biologisch afbreekbare bakjes met een coating van maïszetmeel, maar die vallen wettelijk alsnog onder plastic. Ook geen optie dus.
Op een vakbeurs zag hij uiteindelijk het ei van Columbus: een eetbaar bakje gemaakt van de koek waarmee ook oubliehoorns worden gemaakt. Dus verkoopt hij vanaf deze week zijn ijsjes in die bakjes. ,,Naast lekker en klantvriendelijk is het ook goed voor het milieu. Als mensen hun bakje nu op straat gooien, eten de vogels het wel op.” De reacties online waren vooraf al positief. ,,Veel mensen hebben het nog nooit gezien.”
Toch verkoopt TumTumIJs op het Minderbroedersplein al vier jaar koek als bakje. Wel verschilt het concept van een traditionele ijssalon: ze verkopen geen traditionele bollen, maar laten klanten zelf hun ijs tappen. ,,Bij ons werkt het al vier jaar goed. Deze week valt het klanten pas op”, vertelt eigenaar Robert Brouwer.
''Wij hebben nog een voorraad aan plastic bakjes. Als mensen daar specifiek om vragen, verkopen we die nog''
Voorraad met ‘gewone’ bakjes opmaken
Naast de koekbakjes staan ook nog traditionele exemplaren. ,,Daar vragen we nu nog 10 cent voor, maar daar gaan we helemaal mee stoppen als de voorraad op is. Misschien dat we er een paar achter de hand houden, voor als mensen er echt naar vragen, bijvoorbeeld als ze allergisch zijn voor gluten.”
Burg van De IJskoning heeft hetzelfde idee. ,,Wij hebben nog een voorraad aan plastic bakjes. Als mensen daar specifiek om vragen, verkopen we die nog. Maar ik denk toch dat dat niet zo snel gebeurt. Als een optie goedkoper is kiezen de meeste klanten toch daarvoor.”
Lees ook: Gratis wegwerpverpakkingen bijna verboden: welke alternatieven zijn er?