Nieuws Duurzaamheid

Ampyx Power wekt energie op met zweefvliegtuig

Terwijl de maatschappelijke discussie over windmolens de gemoederen in Nederland flink bezighoudt, komt Ampyx Power met een revolutionaire oplossing. Een zweefvliegtuig dat aan een kabel rondjes vliegt, wekt evenveel elektriciteit op als een windmolen. Dit schrijft BN/De Stem.

Wim van den Broek 12 mei 2017

Windenergie 1

Directeur Stef Have van Airparc Seppe kan moeilijk inschatten in hoeverre het vliegtuig propvol apparatuur in de toekomst de windturbines vervangt. ,,Wijlen Wubbo Ockels stond aan de basis van deze technologie. Hij verhaalde er enthousiast over tijdens de Airshow op Seppe in 2010. Aanvankelijk werd met grote vliegers geëxperimenteerd. Ampyx koos voor zweefvliegtuigjes met vaste vleugels.''

Oorsprong

De oorsprong van het bedrijf ligt op de Technische Universiteit Delft, waar sinds begin deze eeuw gewerkt is aan het concept van vliegend opwekken van elektricitieit. Tot aan zijn dood in 2014 was Ockels bij dit project betrokken.

Studenten

Voor de Airshows werkt Stef Have nauw samen met studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek uit Delft. ,,In de luchtvaartsector zijn de lijntjes per definitie kort. Omdat het hier gevestigde Orange Aircraft ook nog eens de airframes voor het ranke toestel heeft gebouwd, lag het voor de hand om een demonstratie hier te houden."

Uitrollen van kabels

Met een sterke, lichtgewicht kabel zit het zweefvliegtuig op de grond vast aan een lier die een generator aandrijft. Door het uitrollen van de kabel wekt de generator stroom op. Als de kabel helemaal is uitgerold, maakt het vliegtuig een geprogrammeerde duikvlucht en stijgt het opnieuw in 'achtjes' langzaam op tot zo'n 600 meter. Bij een beetje wind kan het zweefvliegtuig eindeloos in de lucht blijven. Commericeel directeur Pim Breukelmans vergelijkt het met vliegeren, waarbij de kracht op het koord energie opwekt.

Het serieuze werk

Intussen is Ampyx wereldwijd een van de eerste bedrijven die de techniek zo ver heeft doorontwikkeld, dat het tijd is geworden voor het serieuze werk. Breukelmans: ,,In de toekomst kunnen de kosten van windenergie op land en zee drastisch omlaag, met als bijkomstig voordeel dat ons systeem minder milieubelastend, minder zichtbaar en geruislozer zal zijn.''

Stroom voor 250 huishouden

Het zweefvliegtuig dat zaterdag aan de 'draad' hangt heeft een spanwijdte van 5,5 meter, weegt amper 30 kilo maar is wel in staat om een zo'n 250 huishoudens van stroom te voorzien. Bij Orange Aircraft wordt gesleuteld aan het laatste prototype met een vleugeloppervlak tot wel 12 meter, waarmee Ampyx Power commercieel de boer op kan. In de lange periode van research werd het bedrijf gesteund door grote ondernemingen als KLM en energieleverancier E.ON. Ook Staatsbosbeheer is enthousiast gemaakt, vooral omdat negatieve effecten voor het landschap door deze methode afnemen.

Lange adem

,,Investeren in de energieopwekkende drone is een kwestie van de lange adem. Met crowdfunding haalden we miljoenen op, maar om tot een commericeel model te komen is nog 30 miljoen nodig'', aldus Breukelmans, die over vier jaar zo ver hoopt te zijn.

In de toekomst kunnen de kosten van windenergie op land en zee drastisch omlaag, met als bijkomstig voordeel dat ons systeem minder milieubelastend, minder zichtbaar en geruislozer zal zijn.'

Pim Breukelmans, commercieel directeur