Nieuws Duurzaamheid
Autosloperij Ad Stouten geeft auto-onderdelen een tweede leven
Van oude autobanden wordt asfalt gemaakt. Aluminium, ijzer en koper krijgen een tweede leven en ook lood uit accu's levert geld op. Hergebruik is troef bij autosloperij Ad Stouten in Oosterland.

Wie van Bruinisse naar Zierikzee rijdt, kan de autosloperij bij Oosterland niet missen. In het weiland ervoor pronkt een F-104 Starfighter van de Belgische Luchtmacht.
Vrijdagmiddag na vijven. Enkele Oost-Europese werknemers zijn druk aan het sleutelen. ,,Onze mensen zijn gemotiveerd en flexibel. Niet te beroerd om buiten reguliere tijden te werken", vertelt ondernemer Ad Stouten. Een rondleiding op het terrein voert langs tientallen sloopauto's. Een aantal flink gehavend door aanrijdingen. In de loods zijn alle auto-onderdelen keurig gesorteerd: carburateurs, motorblokken, dynamo's, koplampen, versnellingsbakken, brandstofpompen, airbags, boordcomputers. Alles wat in de schappen ligt, is op de website als onderdeel terug te vinden.
Prognose naar 7.000
Het bedrijf koopt jaarlijks ongeveer 6.000 auto's op van verzekeraars, takelbedrijven en particulieren. De prognose voor 2017 is zelfs 7.000 wagens. Ongeveer een derde gaat naar Oost-Europese en Afrikaanse landen. Daar worden ze opgeknapt tot volwaardig vervoermiddel. De overige auto's worden in Oosterland gedemonteerd.
De onderdelen zijn vooral bestemd voor de zakelijke markt. ,,In Zeeland passen de mensen beter op hun auto dan in de rest van Nederland. Ook staan er minder kilometers op de teller. Dat zie je terug in de kwaliteit van de onderdelen", legt Stouten uit.
Lees ook: Dit bedrijf geeft apparaten die kapot zijn een tweede leven
Metaalcyclus
Terwijl voorheen moest worden betaald om van een oude accu af te geraken, levert het lood vandaag de dag geld op. Ook glas en vloeistoffenuit de sloopauto's worden bij Stouten gescheiden. Oude banden krijgen een nieuwe bestemming in asfalt voor de wegenbouw. Metalen als ijzer, koper en aluminium worden uit de kale wrakken teruggewonnen voor de maakindustrie. De smelterijen zijn het eind van de keten, maar ook het begin van een nieuwe metaalcyclus. In de automotive of elektronica krijgen de metalen vervolgens een tweede leven.
Passie
Auto's slopen was van al vroeg de passie van boerenzoon Ad Stouten. ,,Mijn vader had een akkerbouwbedrijf. We teelden behalve aardappelen en uien ook veel gladiolen. Slopen van auto's vond ik veel interessanter dan op het land werken. Voor de Gereformeerde Gemeente in Oosterland haalde ik oud papier op en zo kwam ik ook in aanraking met oud ijzer. Van een takelbedrijf kon ik tien sloopauto's kopen voor 30 gulden per stuk, die ik verkocht voor het dubbele. We konden toen alles nog gewoon op het weiland laten staan en gingen schaften in een van de sloopauto's", lacht de eigenaar van de duurzame sloperij. Onlangs werd het 40-jarig bestaan gevierd. Beoogd opvolger is zoon Jan Stouten, die al jaren de operationele leiding heeft.
adstouten.nl
Ik kocht sloopauto's voor 30 gulden