Nieuws Duurzaamheid
Baby's tussen de sla en kippen bij duurzame kinderopvang
De vergunning kan elk moment binnenkomen en dan kan het werk echt beginnen, schrijft Tubantia. In september hoopt Judith Timmerhuis de eerste baby's te ontvangen in de voormalige schuur naast de boerderij aan de Bongerdsweg. Daarna wordt de kinderopvang stap voor stap uitgebreid.

De afgelopen maanden was het stil rond het oude boerderijtje in het toekomstige Beekpark. Nadat B en W de boerderij aan het Hengelose kinderopvangbedrijf Parbédie had gegund, gebeurde er weinig. Het was een oude eik die de plannen dwarsboomde.
Noodzakelijke aanpassing
Oorspronkelijk had de gemeente aangegeven dat die boom zou verdwijnen. Zo was er ruimte voor Timmerhuis om het woonhuis deels te verbreden. Een noodzakelijke aanpassing om voldoende vierkante meters te creëren voor een groep 3-jarigen. De regels in de wet Kinderopvang zijn daar helder over. Maar plotseling moest de eik toch overeind blijven en de architect dus terug naar de tekentafel. Nu vindt de uitbreiding niet in de breedte maar in de lengte plaats. De nieuwe tekeningen hebben inmiddels het hele traject voor goedkeuring doorlopen. Alleen enkele aanpassingen op verzoek van de brandweer, mondeling inmiddels goedgekeurd, moeten nog worden 'afgestempeld' door de brandweer. Timmerhuis hoopt binnenkort met de verbouwing van het pand te beginnen.
Belangstelling
Zorgen over belangstelling onder ouders heeft ze niet. Het vergelijkbare dagverblijf Erve Tuindorp in Hengelo telt nu al enkele kindjes uit Borne, die straks verhuizen naar het Beekpark. Samen met enkele vertrouwde leidsters. Maar ook nieuwe of aanstaande inwoners van Borne worden al aangemeld. Ouders komen naar Tuindorp om de sfeer te proeven bij een rondleiding. En die bevalt kennelijk. Sommige baby's zullen voor de zomer in Hengelo beginnen tot in september de 'schuur' klaar is.
Lees ook: Plannen voor agrarisch kinderdagverblijf in oude Bornse boerderij
Uitbreiden
Timmerhuis heeft helemaal voor ogen hoe het gaat worden. De schuur zal uiteindelijk twee babygroepen opvangen, met buiten onder de veranda bedjes om lekker in de buitenlucht te slapen, al is daar ook binnen ruimte voor. In eerste instantie komt hier ook een groep met oudere kinderen in, tot het hoofdgebouw wordt opgeleverd. Daar breidt ze in de loop van het jaar uit met groepen voor 1- en 2-jarigen. Op zolder komt ruime voor buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het woonhuis biedt straks onderdak aan de oudste groep: de 3-jarigen.
Flinke investering
Er omheen is de flinke buitenruimte waar kinderen, beschermd door een groot hek, veel en veilig buiten kunnen vertoeven. Plantjes kweken en dieren verzorgen of lekker spelen. De dieren krijgen hun eigen ruimte om de tuin heen, waar ook bezoekers van het beekpark kunnen genieten. Er wordt flink geïnvesteerd in de vervallen boerderij. Er komen ook een warmtepomp en zonnepanelen. Op termijn moeten die zich terugverdienen, maar voorlopig steken Judith en echtgenoot Berend Timmerhuis er eigen geld in. Doel is het dagverblijf zo op te zetten als zij voor ogen hebben. Timmerhuis hecht aan het concept. Dat is wat zij ouders, personeel en de kinderen wil bieden. En wie zich daarbij prettig voelt, is meer dan welkom om straks het kroost onder te brengen, tussen de sla, de kippen en de geitjes, in de schaduw van een grote eik.