Nieuws Duurzaamheid

Innovatie facilitaire dienstverlening draagt bij aan duurzaamheid

Bedrijven krijgen steeds meer oog voor duurzaamheid. Dat merken ook facilitaire dienstverleners, die technologische vernieuwing nastreven, zo blijkt uit de Nationale Benchmark Facilitaire Innovatie 2019.

Redactie | ANP/Lex van Lieshout 4 juli 2019

Schoonmaak 3

Dienstverlener CSU peilde 145 facilitaire organisaties voor dit onderzoek. Wat opvalt is de groeiende aandacht van facilitymanagers voor het milieu: 41 procent van de ondervraagden vindt dat de grootste verbeteringen in de sector voornamelijk zijn te behalen in circulariteit en duurzaamheid.

,,Bedrijven uit alle sectoren worden steeds vaker afgerekend op hun bijdrage aan maatschappelijke thema’s zoals het milieu’’, zegt Esmée Ficheroux, lid van de raad van bestuur van CSU. ,,Het is dus logisch dat ze circulariteit en duurzaamheid hoog op de agenda zetten.’’

Lees ook: Groeien door de circulaire economie: dit zijn de kansen voor ondernemers

Gezondheid en welzijn

Het gevolg is dat de rol van facilitaire dienstverleners langzaam verandert. Ficheroux: ,,Er is een transformatie gaande. Bij CSU worden we niet meer alleen ingeschakeld voor de schoonmaak van een pand, we dragen ook steeds vaker bij aan duurzame doelstellingen en gezondheid en welzijn van werknemers.’’

Voor een facilitair dienstverlener is het belangrijk om samen met de opdrachtgever te bepalen welke duurzame stappen die wenst te zetten. Dat gaat van de keuze voor schoonmaakmaterialen tot afvalscheiding. ,,We merken dat bedrijven steeds meer waarde hechten aan de expertise van de facilitair dienstverlener’’, aldus Ficheroux.

Lees ook: Twents vleesbedrijf gaat overstag: minder vlees verkopen voor klimaat

App voor efficiency en besparing

Technologie kan een waardevol hulpmiddel zijn. Zo is er de app BeSense, die schoonmakers efficiënter laat werken en beter inzicht geeft in de bezetting van een gebouw, de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-niveau en licht- en geluidsintensiteit.

Let je goed op de bezettingsgraad dan gaat de energierekening omlaag, is het CO2-gehalte in een ruimte hoog dan gaat dit ten koste van de concentratie van werknemers. Daarmee bewijst BeSense zijn waarde. ,,De app is een mooie en vernieuwende manier om duurzaamheid en welzijn van medewerkers te bevorderen’’, besluit Ficheroux.

We dragen steeds vaker bij aan duurzaamheid en ook aan gezondheid en welzijn

Esmée Ficheroux van CSU