Nieuws Duurzaamheid
Helmonds bedrijf in de prijzen met steeltjes van oesterzwam als smakelijke vleesvervanger
Tot voor kort verdwenen de steeltjes van oesterzwammen vooral in veevoer. Het Helmondse bedrijf BeefyGreen zag andere kansen en maakt er nu een smakelijke vleesvervanger van. En valt daarmee in de prijzen.

Frank Nouwens van BeefyGreen met een krat 'voetjes' van oesterzwammen. Foto: Sem Wijnhoven/DCI Media
Het jonge bedrijf van Eindhovenaar Frank Nouwens heeft in korte tijd de aandacht op zich gevestigd. Vrijdag nam de 38-jarige ondernemer in het Duitse Stuttgart een Europese prijs in ontvangst; de ‘Enterprise Europe Network Award 2021’, gericht op creatieve, innovatieve start-ups en kleine tot middelgrote bedrijven.
Lees ook: 'Keihard knokken voor het recht om planten te eten, voor mij een eye-opener. Dit biedt kansen'
BeefyGreen zetelt in het pand van Food Tech Brainport aan de Scheepsboulevard in Helmond. In de kleine productieruimte van het bedrijf haalt Nouwens een paar steeltjes - of ‘voetjes’ - van oesterzwammen uit een krat en vertelt waarom ze zo geschikt zijn als vleesvervanger. ,,De steeltjes hebben een heel vlezige structuur, zijn zeg maar gerust een beetje taai. Daarom was het ook een restproduct. De hoedjes belanden in het winkelschap, de onderkant werd in veevoer verwerkt. Wij zijn gaan zoeken naar een manier om er waarde aan te geven", vertelt Nouwens in het AD.
Boerenbedrijf promoten in Georgië
Voordat het zover was, had Nouwens al een lange weg achter de rug. Hij volgde een commerciële studie bij Fontys Hogescholen in Eindhoven en deed buitenlandse ervaring op bij de Nederlandse ambassade in Georgië. Tijdens die stage probeerde hij Nederlandse bedrijven te interesseren om in dat land aan de gang te gaan. Met name in de agrarische sector. ,,Het boerenleven en -bedrijf vind ik interessant.”
De uitreiking van de award aan Frank Nouwens, oprichter van BeefyGreen.
Na afronding van de opleiding werd hij gebeld door een van zijn Georgische contacten, die zich wilde gaan toeleggen op de teelt van paddenstoelen. ,,Nederland staat hoog aangeschreven als het gaat om teelttechnieken, de kennis zit hier”, vertelt Nouwens. ,,Hij vroeg me om hulp om met de juiste bedrijven in contact te komen.”
Dierlijke producten vermengen met plantaardige eiwitten
Nouwens wist ‘helemaal niets’ van paddenstoelen kweken. Hij kwam in contact met John Verbruggen in Erp, kweker van oesterzwammen. Bij dat bedrijf kwam later - los van het Georgische project - ook een andere vraag op tafel: of er een manier was om iets te doen met reststromen en eventuele overproductie.
,,Dat was eind 2017, begin 2018”, zegt Nouwens. ,,De trend naar minder dierlijke eiwitten en de opkomst van betere vleesvervangers waren al duidelijk zichtbaar. We zijn de boer op gegaan en zijn ons gaan richten om het vermengen van een dierlijk product met plantaardige eiwitten. In bijvoorbeeld Amerika was dat al vrij bekend onder consumenten, in Nederland nog niet.”
Lees ook: Groei van De Vegetarische Slager in 4 sleutelmomenten
BeefyGreen produceert nu vier ton per week
Via de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) kwam hij terecht bij Foodtech Brainport. Nouwens maakte gebruik van de specialisten die daar werken en stap voor stap kwam hij verder. Een voedingsmiddelenproducent maakte vervolgens een eerste product met de oesterzwammen, een veganistische burger, die meteen een afnemer vond. Het was de start van BeefyGreen als zelfstandig bedrijf. Inmiddels levert het bedrijf zo’n vier ton per week aan de groothandel en industrie, die de oesterzwammen verwerkt in snacks, vegetarische en ‘hybride’ producten; deels dierlijk, deels plantaardig.
"Als ik hier blind enkele burgers voorzet, waarvan één met een bepaald percentage oesterzwam, dan hebben veruit de meeste mensen het niet in de gaten"
De afzet verloopt nu nog te vaak met pieken en dalen. Om meer regie en stabiliteit te krijgen, start BeefyGreen met het volgende hoofdstuk: de introductie van een zelf ontwikkelde burger; half rundvlees, half (steeltjes van) oesterzwammen. ,,Als ik hier blind enkele burgers voorzet, waarvan één met een bepaald percentage oesterzwam, dan hebben veruit de meeste mensen het niet in de gaten. Dat is het mooie van deze grondstof; er is weinig smaakafwijking. Ook wordt de burger er sappiger van en blijft dat, zeker in combinatie met rundvlees, ook na het bakken. Vorige week stond ik op de beurs Gastvrij Rotterdam en hebben we de stukjes burger rondgedeeld: de reacties waren louter positief.”
Lees ook: Te veel vleesvervangers? Topman Meatless Farm denkt van niet
BeefyGreen stapt met eigen product in nieuw avontuur
Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om minder vlees te gaan eten. ,,Maar de overstap is best lastig”, zegt Nouwens. ,,Vooral voor de oudere generaties. Die zijn erg gewend aan hun biefstukje en braadworst. Maar als je kiest voor een gemengd product en je proeft en ziet het niet, dan kun je toch die verantwoorde keuze maken.”
Het maken van een eigen consumentenproduct luidt een nieuwe fase in, zegt Nouwens. ,,Tot nu toe waren we vooral gericht op ontwikkeling, nu moeten we het team echt gaan uitbreiden, met goede mensen voor sales en eigen marketing. Daarmee stappen we als BeefyGreen een nieuw avontuur in.”