Nieuws Duurzaamheid
Berkelland stimuleert duurzaamheid bij ondernemers
Bedrijven en instellingen krijgen hulp om qua energieverbruik duurzamer te worden. De gemeente Berkelland betaalt daar 144.000 euro aan mee. Dat schrijft Tubantia.
De ene energieverbruiker is de andere niet. Platform bv Berkelland, de gemeente, VNO NCW, Achterhoek Duurzaam Verbouwen en de Omgevingsdienst Achterhoek bieden 60 grote bedrijven een energiescan aan. Andere ondernemingen kunnen een 'energy check-up' krijgen. Het gezamenlijke project draait om het stimuleren van energiebesparing. Grotere energieverbruikers krijgen de kans gebruik te maken van de scan van Duurzaam Ondernemen en Energie (DOE) en alle andere bedrijven kunnen gebruikmaken van de MKB Energy CheckUp. De gemeente stelt hiervoor 144.000 euro beschikbaar, maar de adviezen zijn niet zonder verplichting.
Maatregelen
De DOE-scan is al gebruikt bij 33 bedrijven in Ruurlo. Vanwege het succes daarvan stelt de gemeente nu budget beschikbaar om bij nog eens 60 bedrijven en instellingen zo'n scan te laten uitvoeren. Deze bedrijven en instellingen leggen zich dan vast om alle energiemaatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Wethouder Joke Pot: “Vrijblijvend is het dus niet: als is geanalyseerd wat je kunt doen om duurzamer te worden qua energieverbruik, dan moet je dat ook doen. In Ruurlo zijn de reacties ronduit enthousiast. Naar aanleiding daarvan is al belangstelling getoond door ondernemers op andere bedrijventerreinen."
Zelf geeft de gemeente al het goede voorbeeld, samen met overbuur FrieslandCampina. De weiproductenfabriek wisselt productiewarmte uit met het raadhuis om de kantoorruimtes te verwarmen. Ook zijn zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het gemeentehuis, maar die stroom is niet voor de gemeente zelf. Een van de factoren die een rol spelen als een ondernemer naar zijn energieverbruik kijkt zijn de goedkopere tarieven die energieproducenten aan grootverbruikers aanbieden. Daardoor is de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen voor bedrijven vaak langer dan voor een particulier.
Ambassadeurs
De aanpak van het project is gericht op samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen en in winkelgebieden. Enthousiaste lokale ondernemers fungeren als ambassadeurs van het project. De website Achterhoekonderneemtduurzaam.nl is speciaal voor dit project opgezet. Op de site komen onder meer de eerste ervaringsdeskundigen onder de lokale ondernemers, vooral uit Ruurlo, aan het woord. Eén van de Ruurloërs rept over een jaarlijkse besparing zonder dat hij er voor hoeft te investeren, door het reduceren van de capaciteit van de gas- en elektra-aansluitingen.