Nieuws Duurzaamheid

Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’

Garmt Haakma (54) is directeur van Brouwerij De 7 Deugden in Amsterdam. ‘Stapelfinanciering, dat fenomeen heb ik zo ongeveer uitgevonden.’ Deel 1 in de Amsterdamse serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 21, 22 en 23 november in Amsterdam wordt gehouden. In deze serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga van Kooten| Foto's en video: Vincent Krijtenburg 24 oktober 2017

Garmt Haakma 1

,,Op 19 november 2009 werd ik wakker en zei ik tegen mijn vrouw: ‘Ik ga een brouwerij beginnen’. Dat riep ik niet in de eerste plaats vanwege het bier. Bij Brouwerij De 7 Deugden gaat het in de kern niet om het product. Bier is alleen maar een middel om een doel te bereiken, en dat doel is: werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Relaties onderhouden

Daar zit een link met de naam, Brouwerij De 7 Deugden. Deugden zijn eigenschappen die je nodig hebt om je relaties te onderhouden: wijsheid, rechtschapenheid, matigheid, moed, geloof, hoop en liefde.”

Lees ook: Tijn van Elderen van Brabantia: ‘Wij willen 100% recyclebaarheid'

,,Deugden zijn dus ook competenties om je werkrelaties te onderhouden. Die competenties heeft niet iedereen van nature. Mensen met hersenletsel of met autisme bijvoorbeeld niet of in mindere mate.”

Duurzaam

,,Ik droom van een onderneming die steeds meer mensen duurzaam een plek kan geven en waar ze zowel materieel als immaterieel gewaardeerd worden voor wat ze kunnen.”

Meer interessante ondernemers ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom naar de Week van de Ondernemer in Amsterdam. Hier kun je je aanmelden.

,,Waarom een brouwerij? Omdat een brouwerij uiteenlopende werkzaamheden biedt. Brouwen is vijf dagen schoonmaken en twee dagen brouwen. En behalve gebrouwd en schoongemaakt, moet er ook geëtiketteerd en gebotteld worden. De administratie moet worden gedaan, er moeten dozen worden gevouwen, het gereed product moet worden verkocht en iemand moet met een busje naar de klanten toe rijden.

Trots

,,Bovendien is bier een product waarop mensen ontzettend trots kunnen zijn, en zelf had ik ook wel iets met bier. Maar ik wilde wel iets toevoegen aan de markt, ik wilde niet zomaar bier maken. Dus vanaf november 2008 ben ik gaan experimenteren. Ik heb toen de basis gelegd voor de recepten die we nog steeds gebruiken. Het zijn recepten voor bieren met veel smaak. Altijd iets aparts: met peper, met zoethout en steranijs, met koffie.”

8000 liter

,,Dit moet een bedrijf worden dat zichzelf kan bedruipen. Dat lukt op dit moment ook al wel, maar ik houd er zelf minder dan het minimumloon aan over. En ik wil dat de anderen allemaal naar rato van arbeidsgeschiktheid kunnen worden betaald, en dat is nu nog niet zo.

Dus we gaan verhuizen. Dit is een mooie startlocatie, op de Osdorperweg, maar uiteindelijk te klein. Als het na twee keer bottelen weer vol staat, gaat er qua ruimte iets niet goed. We brouwen nu acht dagen in de maand en we bottelen acht dagen in de maand. Het is hier te klein om tegelijkertijd te brouwen en te bottelen. Dan lopen we elkaar in de weg.

We produceren 8.000 liter per maand. Dat is het maximum, maar niet voldoende om de continuïteit te waarborgen.”

Molen van Sloten

,,Onze nieuwe locatie wordt het terrein van de Molen van Sloten. Daar zijn we nu aan het bouwen. We krijgen er twee verdiepingen en een zolder met een kantoor en een kantine. En een nieuwe installatie, waarmee we uiteindelijk 3,5 keer zo veel kunnen brouwen als hier.
We beginnen met 2,5 keer zo veel. Daarvoor zullen we evenveel of zelfs minder externe energie nodig hebben dan nu, want we richten het gebouw en het productieproces zo duurzaam mogelijk in. Hemelsbreed liggen onze huidige locatie en onze nieuwe locatie maar 2,5 kilometer van elkaar af. Met de auto doe je er 6 minuten over. De officiële opening staat gepland op 3 maart 2018.”

Crowdfunding

,,Om de nieuwbouw te realiseren had ik natuurlijk geld nodig. Van de bank verwachtte ik niks. Daar had ik al eerder bot gevangen. Ik ben begonnen met een mail binnen mijn netwerk. Daartoe had ik me bij eerdere investeringen ook al gewend. Waarom zou ik naar een crowdfundingsplatform gaan, waarbij ik 10 procent moet afstaan aan het platform, terwijl ik het binnen mijn eigen netwerk ook kan regelen?”

Stapelfinanciering

,,Binnen de kortste keren werd me een aantal tonnen toegezegd. Maar de ambitie groeide en daarom heb ik de bank er uiteindelijk toch bij gehaald. Dus nu heb ik een hypothecaire lening afgesloten. Bij het Kansfonds en het VSBfonds kon ik ook nog 135.000 euro lenen. En als laatste heb ik dus de leningen vanuit mijn netwerk, ik denk dat het er dit keer een stuk of tachtig zijn. Stapelfinanciering, dat fenomeen heb ik zo ongeveer uitgevonden.”

Risico nemen

,,Je kunt zeggen: doe het wat rustiger aan. Maar dan kunnen we het volume niet realiseren. We willen het volume en de werkgelegenheid. Dat is het doel van de brouwerij. We gaan nu investeren. De grote uitdaging is de markt. Gaan we die markt veroveren? Ondernemen is nu eenmaal risico nemen. Tot nog toe is het goed gegaan.
Mijn medewerkers vormen mijn belangrijkste motivatie om te gaan investeren. Het feit dat die mannen een stuk gelukkiger zijn sinds ze hier werken, geeft mij de energie om door te gaan.”

Welke drie ondernemers bewondert Garmt Haakma?

Oos Kesbeke van Kesbeke fijne tafelzuren

,,Oos Kesbeke streed met ons om de titel meest sociale ondernemer van Amsterdam. Altijd alert, innovatief en vindingrijk. En met het hart op de goede plek.”

Rutger Koopmans

,,Rutger Koopmans werkte 25 jaar als bankier. In 2008 nam hij ontslag om aan een sabbatical te beginnen. Nu heeft hij een biomassabedrijf en zet hij een groene onderneming op in Ghana. Er is net een boek van hem verschenen: Eigen baas, leven en werken in vrijheid.”

Maxwell Dunlop

,,Free guide in Berlijn. Neemt toeristen mee op een tocht langs de dilemma’s die de geschiedenis aan de stad heeft opgedrongen. Vertelt een doorleefd verhaal. Elke dag onzeker over het aantal toeristen en over de fooi die hij van ze zal krijgen.”

De ambitie groeide en daarom heb ik de bank er toch bij gehaald

Garmt Haakma, directeur van Brouwerij De 7 Deugden