Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Bloed, Zweet, maar Samen: met de handen ineen werken aan een betere wereld

Bloed, Zweet, maar Samenis een samenwerking van Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie. Eerder namen Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink al een gesprek op met Sie over haar sociale ondernemerschap. Hummels is hoogleraar ethiek, organisaties en samenleving. Scheepens is mede-eigenaar van Steward Redqueen (consultancybedrijf op gebied van impact en duurzaamheid) en adjunct-professor aan TIAS. Tijd voor een podcast over dit samenwerkende trio.

Van onze redactie 29 september 2022

Het boek heeft zeven hoofdstukken en een uitgebreid overzicht van literatuur en bronnen:

  1. Samenwerken voor een betere wereld

  2. De verkwanseling van onze samenleving en onze planeet

  3. Partnerschappen voor maatschappelijke verandering

  4. Enkelvoudige samenwerking

  5. Meervoudige samenwerking

  6. Gastbijdrage: Samenwerken om de wereld te voeden

  7. Conclusies en reflectie

"Het boek geeft ideeën en inspiratie, maar niet echt houvast voor hoe je het in de praktijk moet aanpakken. Behalve de zeven aspecten waar je op moet letten voor een succesvolle samenwerking"

Samenwerkingen die bedoeld zijn om de keten te veranderen

De auteurs laten volgens de Boekencasters het verschil zien tussen samenwerkingen waar het vooral gaat om producten die minder belastend zijn en samenwerkingen die bedoeld zijn om de keten te veranderen. Er staan verschillende voorbeelden in het boek waarbij de podcastmakers Van der Lubbe en Hannink bij een aantal het gevoel van greenwashing niet kunnen loslaten.

,,De voorbeelden zijn interessant, maar gaan niet heel diep in op de samenwerking, meer op het resultaat. Het boek geeft ideeën en inspiratie, maar niet echt houvast voor hoe je het in de praktijk moet aanpakken. Behalve de zeven aspecten waar je op moet letten voor een succesvolle samenwerking. De kern van het boek komt neer op: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Laten we dat doen voor een betere wereld.

Erg interessant is de bijdrage van Dimitri de Vreeze, mede-ceo van DSM. In Bloed, Zweet, maar Samen laat hij de goede kant van DSM zien. Met een focus op het voedselsysteem, ondervoeding aan de ene kant en overgewicht aan de andere kant.

Lees ook: Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: De Winstparadox: hoe groot is de financiële macht van superbedrijven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details