Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Bloed, Zweet, maar Samen: met de handen ineen werken aan een betere wereld

Bloed, Zweet, maar Samenis een samenwerking van Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie. Eerder namen Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink al een gesprek op met Sie over haar sociale ondernemerschap. Hummels is hoogleraar ethiek, organisaties en samenleving. Scheepens is mede-eigenaar van Steward Redqueen (consultancybedrijf op gebied van impact en duurzaamheid) en adjunct-professor aan TIAS. Tijd voor een podcast over dit samenwerkende trio.

Van onze redactie 29 september 2022

Het boek heeft zeven hoofdstukken en een uitgebreid overzicht van literatuur en bronnen:

  1. Samenwerken voor een betere wereld

  2. De verkwanseling van onze samenleving en onze planeet

  3. Partnerschappen voor maatschappelijke verandering

  4. Enkelvoudige samenwerking

  5. Meervoudige samenwerking

  6. Gastbijdrage: Samenwerken om de wereld te voeden

  7. Conclusies en reflectie

"Het boek geeft ideeën en inspiratie, maar niet echt houvast voor hoe je het in de praktijk moet aanpakken. Behalve de zeven aspecten waar je op moet letten voor een succesvolle samenwerking"

Samenwerkingen die bedoeld zijn om de keten te veranderen

De auteurs laten volgens de Boekencasters het verschil zien tussen samenwerkingen waar het vooral gaat om producten die minder belastend zijn en samenwerkingen die bedoeld zijn om de keten te veranderen. Er staan verschillende voorbeelden in het boek waarbij de podcastmakers Van der Lubbe en Hannink bij een aantal het gevoel van greenwashing niet kunnen loslaten.

,,De voorbeelden zijn interessant, maar gaan niet heel diep in op de samenwerking, meer op het resultaat. Het boek geeft ideeën en inspiratie, maar niet echt houvast voor hoe je het in de praktijk moet aanpakken. Behalve de zeven aspecten waar je op moet letten voor een succesvolle samenwerking. De kern van het boek komt neer op: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Laten we dat doen voor een betere wereld.

Erg interessant is de bijdrage van Dimitri de Vreeze, mede-ceo van DSM. In Bloed, Zweet, maar Samen laat hij de goede kant van DSM zien. Met een focus op het voedselsysteem, ondervoeding aan de ene kant en overgewicht aan de andere kant.

Lees ook: Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: De Winstparadox: hoe groot is de financiële macht van superbedrijven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details