Nieuws Duurzaamheid

Oud-Booking.com-topman Kees Koolen 'revancheert zich' met groene campus The Green Box

Met The Green Box - de groene bedrijvencampus in Hengelo - werkt Kees Koolen aan zijn 'revanche'. De oud-topman van Booking.com is aanjager en financier van de metamorfose die het voormalige bedrijfscomplex van Eaton ondergaat.

Gerben Kuitert (Tubantia) 11 september 2022

Kees Koolen op het Eaton terrein dat hij kocht voor zijn campus The Green Box

Kees Koolen op het Eaton-terrein dat hij kocht voor zijn campus The Green Box. Foto: Koolen Industries.

Op de campus vestigen zich steeds meer bedrijfjes die actief zijn in de energietransitie. Zo draaide de Hengelose kermis onlangs voor het eerst op groene stroom. Elektriciteit afkomstig uit een container met ‘groene’ lithium accu’s van SmartGrid, een bedrijf dat is gehuisvest op The Green Box.

The Green Box is de nieuwe naam van het Eaton-complex. Er zijn 15.000 zonnepanelen op de daken gelegd. Het wandelpad rond de grote vijver is in aanleg en zzp’ers die actief zijn in de energietransitie kunnen er voor een tientje per dag een werkplek huren; de groene campus van Koolen Industries in Hengelo krijgt steeds meer vorm.

The Green Box wordt alternatief voor Lithium Werks

Eaton, producent van schakelkasten, liet het complex 25 jaar geleden bouwen op het bedrijventerrein Westermaat Campus. Zakenman Kees Koolen, die zijn fortuin als aandeelhouder en bestuurder van Booking.com en Uber vergaarde, kocht het 18,4 hectare grote terrein in december 2020.

The Green Box moet het alternatief worden voor de campus voor lithium batterijen - Lithium Werks - die Koolen op de voormalige luchthaven Twente wilde bouwen. Tweeduizend mensen moesten daar gaan werken, maar het project leed al schipbreuk voordat het echt was begonnen. Koolen raakte begin 2019 in conflict met Amerikaanse partners en ging alleen verder.

Politiek zorgde het echec voor turbulentie, omdat de provincie Lithium Werks een lening van 7,5 miljoen had verstrekt, waarvan gevreesd werd dat die in rook zou opgaan. Maar het geld is onlangs terugbetaald, waarmee dat hoofdpijndossier is gesloten.

Lees ook: 2 miljoen investering in warmtepanelenmaker greeniuz door Kees Koolen (ex-Booking.com)

Met The Green Box werkt Kees Koolen in zekere zin aan zijn revanche. Eaton was in de loop der jaren fors ingekrompen en had een deel van het complex al verhuurd aan TenCate Geosynthetics. Nu huren Eaton en TenCate bij Koolen Industries en groeit de werkgelegenheid op het bedrijfscomplex weer.

Zelf is Koolen Industries met de holding (zeventien werknemers) en drie van zijn 27 bedrijven in Hengelo gevestigd. Niet al die bedrijven zijn volledig in eigendom, meestal betreft het deelnemingen. Het gaat in alle gevallen om bedrijven die groene energie opwekken opslaan en/of distribueren. Variërend van leverancier van zonnepanelen tot bouwer van infraroodverwarming en een verhuurder van elektrische deelauto’s. Bijzondere eend in de Koolen-bijt is het belang in Hardt Hyperloop in Delft, het bedrijf dat werkt aan een transportsysteem met een capsule in een vacuümbuis met magneten.

"Door samenwerking hebben we een echte totaaloplossing voor ondernemers die zonnepanelen, batterijen en laadpalen willen, maar vanwege capaciteitsproblemen bij netwerkbeheerder niet kunnen worden aangesloten"

Ynte de Vries, operationeel directeur Koolen Industries

Een derde personeel Koolen werkt op The Green Box

In Hengelo bouwt Super-B (zeventig werknemers) lithium-accu’s voor onder andere campers, Floading assembleert er laadpalen voor zowel personenwagens als bussen en vrachtwagens en SmartGrid assembleert er de tienvoets containers met lithiumbatterijen met een capaciteit van 500 kilowattuur.

Een vierde Koolen-bedrijf in Twente is NieuweWeme in Oldenzaal. Dit 180 werknemers tellende bedrijf bouwt niet alleen zelf machines, maar fungeert ook als toeleverancier van SmartGrid en Floading. „Van de in totaal 900 werknemers van de Koolen Industries werken er bijna 300 in Twente”, zegt operationeel directeur Ynte de Vries (45) tegen Tubantia.

Ynte de Vries.

De kracht van Koolen Industries zit volgens De Vries in de kruisbestuiving tussen de verschillende dochterbedrijven. „Door die samenwerking hebben we een echte totaaloplossing voor ondernemers die zonnepanelen, batterijen en/of laadpalen willen, maar bijvoorbeeld vanwege capaciteitsproblemen bij de netwerkbeheerder niet kunnen worden aangesloten.”

Het is daarvoor geen noodzaak dat alle groepsbedrijven in Hengelo of elders in Twente gevestigd zijn, zegt hij. „De directies zelf beslissen dat. Maar The Green Box-campus moet wel het kloppend hart binnen de groep zijn.”

Complex krijgt ook kinderopvang, horeca en supermarkt

Twaalf procent van de totale 80.000 vierkante meter kantoor- en productieruimte in Hengelo, hebben de Koolen-bedrijven nu zelf in gebruik. Dat percentage zal de komende jaren groeien, verwacht De Vries.

Hij toont een animatie van de volledige metamorfose die de groene campus moet ondergaan. Compleet met plantsoenen, twee extra kantoortorens, met sedum begroeide gevels, kinderopvang, een supermarktje en horecavoorzieningen. „Dit willen we stukje bij beetje gaan doen. Er is hier al het nodige veranderd in twee jaar, maar er gaat nog steeds meer veranderen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws