Aangeboden door Vattenfall

Branded Content Duurzaamheid

Jesper Weiland bouwt aan zijn droom: een energieneutraal pand

Bij ondernemer en techneut Jesper Weiland zit de passie voor verduurzaming en techniek in het bloed. In zijn hostingbedrijf Exonet zit duurzaamheid dan ook in alle vezels verweven. ,,Het genereren van duurzame energie zoals zonne-energie zie ik, naast het internet en misschien wel AI in de toekomst, echt als de Next Big Thing.”

Esmee Weerden 14 juni 2023

Van je hobby je werk maken. De ogen van techneut en ondernemer Jesper Weiland glinsteren als hij praat over de nieuwste technieken. Zijn bedrijf Exonet is al 21 jaar een gevestigde naam op het gebied van hosting. Bij Exonet denken ze altijd na over hoe ze met techniek een betere plek van de wereld kunnen maken.

,,Alle keuzes die we maken, doen we daarom voor de lange termijn en daar hoort duurzaamheid ook bij. Bovendien vind ik het leuk om mijn passie voor duurzaamheid over te brengen op mijn team.” Toen Weiland en zijn compagnon Robin Mulder een nieuw pand lieten bouwen, stond één ding vast: het pand moest energieneutraal en daarmee toekomstbestendig worden.

Optimaal gebruikmaken van de zon

,,Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt in Nederland, alleen vaak niet op het juiste moment”, vervolgt Weiland. ,,Leuk als je thuis zonnepanelen hebt, maar als je naar je werk gaat met je elektrische auto, dan kun je je opgewekte stroom overdag niet voor je auto gebruiken. Iedereen is nu koortsachtig aan het zoeken naar de beste oplossing voor dit probleem. Dankzij ons nieuwe kantoorpand hebben wij de mogelijkheid om hier volop zelf mee te pionieren. En dat vind ik zo ontzettend gaaf.”

Bijna alle medewerkers van Exonet hebben een elektrische auto van de zaak en een parkeerplek waar ze hun auto op kunnen laden. ,,Toen zijn we gaan nadenken hoe we het maximale uit de zon kunnen halen met de 250 zonnepanelen op ons dak. Want als iedereen om half negen op kantoor aankomt en zijn auto aan de lader knalt, is de zonnepiek nog niet op zijn hoogst. We hebben vervolgens iets bedacht waarmee we onze auto’s opladen, zodra de zon het hardste schijnt én de energie het voordeligst is.”

''Dankzij ons nieuwe kantoorpand hebben wij de mogelijkheid om hier volop zelf mee te pionieren. En dat vind ik zo ontzettend gaaf''

Jesper Weiland

Slimme laadpalen

Jamie Stempher, verduurzamingsexpert bij Vattenfall, is veel in contact met ondernemers zoals Weiland die op zoek zijn naar de best mogelijke manieren om hun bedrijf te verduurzamen. Maar ook met ondernemers die willen verduurzamen, en niet precies weten wat de mogelijkheden zijn of waar ze moeten beginnen. ,,Wij zijn voor ondernemers vaak het duwtje in de rug door slimme oplossingen aan te bieden, waarmee ze direct energie besparen.” Dit sluit volledig aan bij Vattenfall’s missie: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie.

Stempher: ,,Wij komen persoonlijk bij ondernemers langs om ze te adviseren hoe ze zo min mogelijk energie kunnen verbruiken. Ons advies gaat verder dan het laten plaatsen van een tochtstrip of de kachel een graad lager zetten: wij praten met ondernemers over de investeringen die zij kunnen doen om energie te besparen. En we zijn net als Weiland bezig met hoe je het beste energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie, op kunt wekken en op het juiste moment in kunt zetten. Onze laadpalen zijn daarvan een goed voorbeeld. Vattenfall heeft slimme laadpalen die werken op basis van Dynamic Load Balancing. Met Dynamic Load Balancing ben je verzekerd tegen overbelasting van het elektriciteitsnetwerk: als het stroomverbruik hoog is, op kantoor bijvoorbeeld, vraagt de laadpaal tijdelijk minder energie.”

Een toekomstbestendige wereld

Voor Weiland gaat het niet eens zozeer om het verlagen van zijn energiekosten – al is dat mooi meegenomen. ,,Met de manier van werken in ons pand dragen we bij aan een toekomstbestendige en betere wereld. Dit gaat verder dan alleen duurzame energie. Het is het totaalplaatje. Zo is ons bedrijfspand bijna helemaal cradle to cradle gebouwd; als het pand ooit gesloopt wordt, kunnen veel materialen hergebruikt worden. We hebben het allerhoogste niveau van isolatie met een A++++ label. Dit alles draagt bij aan een comfortabel werkklimaat en het reflecteert op een positieve manier op het welzijn van mijn collega’s.''

Weiland: ,,Neem bijvoorbeeld onze elektrische verwarming en koeling. Eerder lieten we het hele weekend de koeling uitstaan en dan was het hartstikke warm in de zomer als we weer aan de slag gingen op maandag. Nu zorgen we ervoor dat we op zondag ons pand volle bak laten koelen met de opgewekte energie van die dag, zodat het maandag lekker koel is en je dan geen energie meer hoeft te verbruiken om de temperatuur te verlagen. Verder ben ik aan het kijken hoe we de stroom die we in het weekend opwekken, nog meer in kunnen zetten. Zo ben ik in gesprek met de mensen in de woonwijk achter ons, om te kijken of zij bijvoorbeeld hun elektrische auto’s in het weekend gratis bij ons op kunnen laden.''

''Wij werken met betrouwbare partners. Wat we doen, willen we goed en vooral zo duurzaam mogelijk doen''

Jamie Stempher, adviseur Vattenfall

Kwaliteit boven kwantiteit

Zo werken we bij Vattenfall ook, vult Stempher aan. ,,We kijken altijd naar de beste oplossing voor onze klanten en gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Neem bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen. De vraag naar zonnepanelen is onverminderd groot. Door deze vraag is het aantal aanbieders de afgelopen jaren flink gegroeid. Helaas zijn er veel bedrijven op de markt die niet de juiste kennis in huis hebben.''

Stempher: ,,Zo kwam ik laatst bij een ondernemer die een jaar geleden 100 zonnepanelen had laten plaatsen op zijn dak en tot op de dag van vandaag hier nog geen profijt van heeft gehad. Het bedrijf dat de panelen geplaatst had, was voor het gemak vergeten om te vermelden dat een verzwaring van de aansluiting in de meterkast nodig is. De ondernemer is hier nog steeds op aan het wachten. Bij Vattenfall zou dit niet zo snel gebeuren. Wij werken met betrouwbare partners. Wat we doen, willen we goed en vooral zo duurzaam mogelijk doen.”

Enthousiast geworden over het verduurzamen van je onderneming? Maak dan bij Vattenfall kans op een verduurzamingsbudget t.w.v. €10.000 mét advies van een verduurzamingsexpert. Bekijk deactievoorwaarden op vattenfall.nl/actie.

Deelnemen aan deze actie kan tot en met 30 juni 2023.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel
tracking pixel