Aangeboden door Groendakcoach

Branded Content Duurzaamheid

Groendakcoach helpt je bedrijfspand én je medewerkers verduurzamen

Verduurzaming: iedereen heeft het er over en veel mensen zijn er mee bezig. De verduurzaming van bedrijven staat wellicht wat minder op ieders netvlies. Toch is ook dát heel goed mogelijk. Je kunt klein beginnen met een insectenhotel en groot eindigen met een compleet groen dakterras.

Anke Derkse 15 november 2022

Zakelijk dak 2

Samen Nederland groen maken. Foto: Groendakcoach

Je hoeft dus echt niet meteen een kapitaal uit te geven als het om verduurzaming gaat. Marc Rotmans weet er als directeur-eigenaar van Groendakcoach alles van en adviseert bedrijven graag. ,,Je kunt denken aan een sedumdak, waarbij deze plantjes worden gelegd op de bestaande bitumen dakbedekking”, geeft Rotmans als voorbeeld. ,,Zo’n groendak heeft als eigenschap dat het isoleert waardoor het pand in de winter warm en in de zomer koel is.” Dat scheelt volgens de ondernemer meteen al gemiddeld 20 procent in je energiekosten. Bovendien verlengt het de levensduur van de dakbedekking, want een groendak gaat twee tot drie keer zo lang mee als een bitumen dakbedekking, beweert Rotmans. ,,Maar ook als je een klein budget hebt, kun je als bedrijf al iets aan verduurzaming doen.”

Groendak met zonnepanelen

Ogenschijnlijk kleine dingen zoals een insectenhotel of vleermuizenkasten dragen volgens Rotmans al bij aan een beter leefklimaat voor mens en dier. En wie wil dat nou niet? Je kunt bij Groendakcoach terecht voor een vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor verduurzaming van jóúw pand. Niet elk dak is overigens geschikt voor een groendak. Dat is afhankelijk van de draagkracht van de constructie én de kwaliteit van de dakbedekking. Zo nodig kan Groendakcoach na inspectie de bestaande bitumen dakbedekking eerst vervangen door een nieuwe. ,,Het lichtste groendak heeft een gewicht van 45 kilo per vierkante meter”, licht Rotmans toe. ,,In combinatie met zonnepanelen levert een groendak nog meer rendement op. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe hoger de opbrengt van je zonnepanelen. Bitumen wordt in de zomer te warm en een groendak niet.”

MyChannels Video ID: 340109

Voor kleine en grote budgetten

Allemaal leuk en aardig, maar niet iedereen wil groen op het dak van zijn bedrijf. Om toch iets aan verduurzaming te doen, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de gevel of je voorterrein wat groener te maken. Steeds meer bedrijven krijgen te maken met de strenge verplichtingen die verbonden zijn aan hun certificering. Daarnaast is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voor veel ondernemers belangrijk. Verduurzaming kan hier een onderdeel van zijn. Mogelijkheden om hier iets mee te doen, zijn er te over bij Groendakcoach. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een combinatie van planten tegen de gevel, hier en daar een vogelhuisje, een insectenhotel en vleermuizenkasten. Dat hoeft echt geen kapitalen te kosten. Voor de bedrijven met een wat groter budget en dito groener hart zijn er uiteraard veel meer mogelijkheden. ,,Wat te denken van een compleet groen dakterras met gezellige zitjes waar het personeel de lunch kan gebruiken in de zomerdag of waar je zelfs een bespreking kunt houden met een klant”, schetst Rotmans. Daarvoor is het dan wel noodzakelijk dat je een pand hebt waar je het dak op kunt. Een andere mogelijkheid om verduurzaming door te voeren is om het samen met andere bedrijven die op hetzelfde bedrijventerrein gevestigd zijn aan te pakken. Soms zijn er overheidssubsidies beschikbaar die hieraan kunnen bijdragen.

Groendak van de zaak

Er is nog veel meer mogelijk bij Groendakcoach: lichtkoepels in je kantoor, eventueel in combinatie met groene planten of kurkgevels van gerecycled materiaal voor binnen en buiten. Kortom, voor ieder budget is er een mogelijkheid tot verduurzaming van een bedrijfspand. Goed voor mens en dier, goed voor de uitstraling van je bedrijf én goed voor het personeel dat weer een extra reden heeft om met plezier naar het werk te gaan.

Zie je nou helemaal geen mogelijkheid om je bedrijfspand te verduurzamen, maar wil je toch iets in die richting doen? Maak dan je personeel blij met ‘Groendak van de Zaak’. Rotmans: ,,Je kunt als werkgever zelf het bedrag bepalen dat je wilt besteden. Wij denken mee en geven graag advies hierin. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde korting of een vast bedrag per medewerker. Daarmee kan deze dan zo’n eerder genoemd insectenhotel of vogelhuisje voor thuis kopen. Of zijn schuur laten bedekken met sedum. Daarmee laat de werkgever zien dat hij zich bekommert om een goed leefklimaat voor zijn medewerkers.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Groendakcoach.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

tracking pixel