Aangeboden door Rabobank
Branded Content Duurzaamheid
Duurzaam ondernemen met meerjarenplan brengt Kumasi Drinks succes
Dat je als ondernemer eigenlijk pas echt meedoet zodra je bijdraagt aan een betere wereld, is vandaag de dag kraakhelder. De één doet het door zoveel mogelijk te verduurzamen binnen het bedrijf terwijl de ander de complete bedrijfsvoering afstemt op sociaal duurzaam ondernemen. Dat laatste geldt voor Rogiér Power (medeoprichter Kumasi Drinks). Hij vertelt over de wijze waarop zijn bedrijf tot stand kwam, maar vooral hoe hij en zijn collega’s duurzaam opschaalden.
Een product dat ontstaat als gevolg van een documentaire over de cacao-industrie in West-Afrika. Dat is wat er met Kumasi is gebeurd. Journalisten Lars Gierveld en Jochem Pinxteren kregen van Nestlé Nederland de opdracht om te onderzoeken waarom het inkomen van cacaoboeren zo laag is en of daar wat aan gedaan kan worden.
In Ghana werden de twee geconfronteerd met de slechte omstandigheden waarin ‘onze’ chocola wordt gemaakt. Dat maakte nogal indruk. Zo’n indruk dat ze vrijwel direct op zoek gingen naar een wijze waarop het anders en beter zou kunnen.
30 procent extra omzet met voormalig restproduct
Het antwoord zit ‘m in het vruchtvlees van de cacaoboon. Waar dit voorheen als restproduct werd gezien en dus regelrecht in de aardbodem verdween, vormt het nu de basis van Kumasi. Iets dat cacaoboeren tot wel 30 procent(!) per kg cacao meer omzet oplevert.
,,Lars en ik waren huisgenoten in de periode dat hij vaak in Ghana zat voor het draaien van de documentaire”, begint Power. ,,De verhalen die hij telkens mee naar huis nam, zorgde ervoor dat er ook in mij een intrinsieke motivatie ontstond om de cacao-industrie op te schudden. Maar als we dit daadwerkelijk zouden opzetten, moest het meteen groeiproof zijn. We willen impact maken en dat gaat nu eenmaal hand in hand met commercie.”
Volume draaien om kostprijs te drukken
Kumasi is zowel actief in de horeca als in de retail. Vanuit de horeca bouwt men het merk omdat daar wat meer ruimte is om het verhaal achter het product te vertellen, terwijl er in de retail achter één klant direct veel volume zit. ,,Om beide kanalen goed te kunnen bedienen is het essentieel om onze kostprijs voortdurend te drukken. De belangrijkste factor hiervoor is volume.”
,,Des te meer Kumasi we verkopen, hoe meer boeren we kunnen aansluiten bij ons sap-netwerk. Bij groei horen ook (financiële) groeipijntjes, maar waar haal je dat geld zo snel vandaan? Eén van de oplossingen lag in de innovatielening die we van Rabobank kregen.”
Kumasi heeft een belangrijk deel van haar bekendheid te danken aan de documentaire die in Ghana werd gemaakt. Nadat deze werd uitgezonden op RTL en Videoland, nam het merk een waardevolle vlucht.
,,We kregen in de beginfase het vertrouwen van RVO en de subsidie Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO) toegewezen, waardoor er ruimte ontstond om onze banen op te zeggen en fulltime bezig te gaan met impact maken. Met die innovatielening van Rabobank daar nog bovenop konden we dat in een nóg hogere versnelling doen.”
Kumasi sorteert voor op de toekomst
Alles bij Kumasi is ingericht op groei. ,,We begonnen ooit met tien boerengezinnen en inmiddels zijn dat er driehonderd. En omdat omgelegen boeren zien dat hun buurman opeens extra geld verdient, hebben we nu een wachtlijst van boeren die zich graag bij ons willen aansluiten. Hierdoor is de toevoer van ons hoofdingrediënt stabiel en kunnen we snel en duurzaam opschalen als het moet.”
Hetzelfde geldt voor het afvullen van de flesjes en blikjes. Inmiddels doet Kumasi dit bij hun vierde afvullijn in Groningen bij Hooghoudt en zal er binnenkort een overstap naar Oostenrijk worden gemaakt om hogere volumes tegen lagere kosten te draaien. ,,De enige kostenpost waar we uiteraard niet aan morrelen, is de prijs die we aan de boeren betalen voor het sap.”
Rogiér Power is medeoprichter van Kumasi Drinks. Foto: Rabobank.
Anne&Max bracht de bevestiging
Kumasi hangt aan elkaar van samenwerkingsverbanden. Naast de essentiële samenwerking met de Ghanese boeren en die met Hooghoudt, licht Power er graag nog eentje uit. Namelijk die met koffiebarketen Anne&Max.
,,We zaten nog midden in de coronacrisis toen we de markt opgingen. Op dat moment moesten we nog op ieder flesje geld toeleggen omdat we natuurlijk eerst op volume moesten komen. Maar hoe krijg je een product op de markt als bijna alles gesloten is? Inderdaad, de koffietentjes waren wel gedeeltelijk open en dus werd het onze missie om bij de grote jongens binnen te komen.”
,,Alles was voor ons destijds nieuw. We waren onzeker over onze pricing en de smaak (Kumasi smaakt naar een zoete mix van lychee, peer en witte perzik, red.) moest zich toch ook nog wel bewijzen. Bij Anne&Max waren ze gelukkig enthousiast en dat was voor ons de bevestiging dat we van Kumasi echt iets groots konden maken.”
Bestellingen bundelen om uitstoot te beperken
Het heeft ervoor gezorgd dat Kumasi vandaag de dag in verschillende supermarkten en in legio horecazaken verkrijgbaar is. En hoewel de focus binnen dit Amsterdamse bedrijf op het sociale aspect van duurzaamheid ligt, probeert het de uitstoot bij distributie ook te beperken.
,,Niet alles zelf uitrijden dus, maar bestellingen bundelen. Vaak zijn we gebonden aan de keuzes die de klant hierin maakt, maar het is mooi om te zien dat groothandelaren en distributeurs goed georganiseerd en met doordachte routes langs onze klanten rijden.”
Goede zaak dat Kumasi ook aan straks denkt
Vanuit zijn rol bij Rabobank ondersteunt Wilco Peters bedrijven als Kumasi in de subsidiemogelijkheden voor verduurzamingsprojecten. Het verhaal van Power is er eentje die hem erg aanspreekt en dan vooral om het feit dat hij en medeoprichters Lars Gierveld en Linda Klunder duidelijk niet alleen in het nu denken, maar ook aan straks.
,,In mijn dagelijks werk spreek ik veel ondernemers”, zegt Peters. ,,Ze zijn allemaal verschillend, maar hebben met elkaar gemeen dat ze vaak geen meerjarenplan hebben. En dat is ook wel te begrijpen, aangezien de actuele ontwikkelingen al genoeg uitdagingen bieden. Denk maar eens aan de energieprijzen, de lange levertijden op grondstoffen en het personeelstekort. Toch kan het ondernemers helpen als ze een meerjarenplan hebben om te bepalen waar ze naartoe willen.”
,,En soms zijn actuele ontwikkelingen ook een prikkel om met verduurzaming te starten. Zo zien we sinds de sterk gestegen energieprijzen een toename aan investeringen in zonnepanelen en warmtepompen. Overheidsmaatregelen kunnen eveneens een aanleiding zijn om sneller te verduurzamen. Neem als voorbeeld de binnensteden waar je met een dieselvrachtwagen tegenwoordig niet meer in komt.”
Kostbare investeringen mogelijk dankzij subsidie
De subsidiespecialist duurzaam ondernemen adviseert bedrijven om bijvoorbeeld eens na te denken over de aanschaf van elektrisch werkmaterieel. Hij is zich ervan bewust dat dit kostbare investeringen zijn, maar zet daartegenover dat ondernemers zich hiermee wel kunnen onderscheiden. ,,Je maakt daarmee vaak als eerste het verschil en er zijn allerlei subsidiemogelijkheden die dergelijke investeringen mogelijk maken.”
,,Het is daarbij wel van belang dat dit in de hele keten wordt gezien. Alle partijen zijn samen verantwoordelijk voor verduurzaming. Inderdaad, producten en diensten worden daardoor op korte termijn duurder, maar de klant is steeds vaker bereid om voor duurzaamheid te betalen. De impact die je met elkaar op lange termijn kunt maken, is ontzettend belangrijk. Langer wachten is nu geen optie meer. Klanten verwachten het ook van je. Wie nu de juiste stappen zet om te verduurzamen, houdt het als ondernemer het langst vol.”
Meer laaghangend fruit dan je denkt
,,Heb je er weleens over nagedacht om je goederen in de directe omgeving met een bakfiets te bezorgen? Ik probeer maar aan te geven dat duurzame stappen niet ingewikkeld hoeven te zijn. Ga eens met een andere ervaren ondernemer in gesprek over verduurzaming. Hoe heeft hij dat gedaan en welke tips heeft hij? Er is meer laaghangend fruit dan je denkt.”
Peters wijst daarbij naar de subsidies die ermee gepaard gaan, maar erkent dat het een rotklus kan zijn om ze te achterhalen. Precies om die reden is Rabobank met een subsidiedesk gestart. ,,Wij kijken welke subsidies passen bij de duurzame investering of innovatie waar jij op inzet, maar ook naar het financiële vraagstuk dat daarbij hoort. Zo kunnen we de zaken vervolgens aan elkaar koppelen. Kijk maar eens op rabobank.nl/subsidies.”
,,We gaan daarnaast graag met je in gesprek over de plannen voor de lange termijn. Waar wil je staan over zes, twaalf of vierentwintig maanden? Je ziet dat Rogiér daar goed over heeft nagedacht en wat het Kumasi heeft gebracht.”
Duurzaamheid en het maken van sociale impact kunnen dus wel degelijk samengaan met het maken van winst. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar de afleveringen van Kennismakers.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rabobank.