Aangeboden door Missie H2

Branded Content Duurzaamheid

Richelle, ceo Vopak: ‘Groene waterstoftransitie vergt team-effort op Olympisch niveau’

Nederland Waterstofland 2030: volgens Dick Richelle, ceo van Vopak is deze missie uitsluítend haalbaar in teamverband. Samen met zeven andere Nederlandse kopstukken uit het energiewezen slaat Richelle de handen ineen om de groene waterstoftransitie in stroomversnelling te brengen. Maar hoe?

Van onze redactie 5 september 2023

Dick Richelle is één van de acht pilaren achter Missie H2. En dat zijn niet de minsten. Ceo’s van onder andere Shell, Eneco en Gasunie bundelen hun kennis om Nederland Waterstofland 2030 te maken. Maar redden we het met eigen productie, of is import noodzakelijk om dit doel te behalen? Dick legt het uit in de video.

Tekst gaat verder onder de video.

Initiator van de werkgroep is Missie H2, aanjager van duurzaamheid en de drijvende kracht achter de waterstofbelofte. En de urgentie is hoog, want 2030 laat niet lang op zich wachten. Om hun strijd nóg meer kracht bij te zetten, helpt Missie H2 de sportkoepel NOC*NSF de sport verder te verduurzamen.

Waarom is deze werkgroep achter Missie H2 belangrijk?

Dick: ,,Samenwerken is dé manier om stappen te maken in de groene waterstoftransitie. Met deze acht spelers vertegenwoordigen we de diverse spelers in de Nederlandse Waterstofketen. De energietransitie is geen solovoorstelling krachten, kennis en gewicht moeten worden gebundeld.’’

Wat is de rol van Vopak in deze missie?

Dick: ,,Vopak is wereldwijd de grootste in tankopslag van brand – en grondstoffen. En die brandstoffen moeten groen worden in de vorm van (onder andere) groene waterstof. Maar met enkel de groene waterstof die we in Nederland opwekken, redden we het niet; we hebben andere landen nodig die groene waterstof produceren. En daar zit een infrastructurele en logistieke uitdaging waar Vopak een grote rol in kan spelen.’’

Nederland kan het dus niet alleen?

Dick: ,,Nee, maar we kunnen er wél voor zorgen dat we in de wereldwijde groene waterstofmissie een prominente plek innemen. En dat kan alleen als het bedrijfsleven en de overheid op een gecoördineerde manier samenwerken en efficiënt coöpereren.’’

Wáárom is de ontwikkeling waterstof zo cruciaal?

Waterstof gaat een grote rol spelen in onze toekomstige, duurzame energievoorziening en klimaatdoelen. Nederland is uniek gepositioneerd. We hebben de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie en de zeehavens als logistieke importhubs. Maar we hebben ook bijzonder veel waterstofkennis.

Diederik Samsom, voorvechter van de groene waterstoftransitie, kreeg in juni de tweede waterstofmedaille uitgereikt. Wie moet volgens jou de derde medaille krijgen?

Dick: ,,Als het aan mij ligt is dat Daniël Teichman, oprichter van Hydrogenious LOHC Technologies, die met zijn bedrijf een technologie heeft ontwikkeld voor veilige logistiek van waterstof, dit helpt om de groene waterstofmarkt te versnellen.’’

Zet jezelf op de kaart

Om de kennis en overtuiging voor waterstof over de bühne te brengen, heeft Missie H2 de Nederlandse Waterstofkaart ontwikkeld. De interactieve kaart toont meer dan 225 waterstofprojecten in Nederland (in diverse stadia van ontwikkeling) en maakt inzichtelijk hoe de waterstofmarkt zich ontwikkelt. Zo zie je wat de actuele status is van de projecten en werpt het een blik in de toekomst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws